de dag van Wijhe

Sallandse Wandel Vierdaagse, dinsdag 24 oktober 2017

Van 24 t/m 27 oktober 2017 werd voor de 10e keer de Sallandse wandelvierdaagse georganiseerd met als startplaats Raalte. Wij waren de voorgaande dag al in Raalte gearriveerd en hadden ons op maandagmiddag aangemeld. Op dinsdag 24 oktober 2017 verlieten we de start in zuidelijke richting. Na de Pauluskerk sloegen we af en liepen onder de rondweg door. Op een kruising sloegen we af en kwamen langs een dierenweide met lama's. Het was deze dag vrij vochtig met af en toe lichte motregen. Bij punt 7 was een parkoerswijziging die niet was aangegeven. We wisten daardoor ook niet wanneer de routewijziging eindigde. Gelukkig was de bepijling wel goed.

Op 6,7 km was een controle- en rustpost te Elshof bij Buurthuis De Elshof. Na deze rust volgden we een graspad langs een sloot. Daarna liepen we over een weiland naar een bos. We kwamen bij de Soestwetering. Deze volgden we even om deze vervolgens even later over een sluis over te steken. Opnieuw volgden we de Soestwetering. niet veel later werd Wijhe bereikt. Nadat we de spoorlijn waren overgestoken kwamen we bij de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk. De toegangsdeur stond open en wierpen vervolgens een blik in de kerk (figuurlijk). Daarop werd de Langstraat bereikt. Hier was het flink griezelen. Wijhe had deze week feest en met Halloween waren hier talrijke griezels te aanschouwen. Bij 't Proathuus was de controle en officiŽle rust. Voor een rust kozen wij de verderop gelegen Wijhese molen. We namen hier onze favoriete drank Latte Macchiato. Helaas was het wel een kleine hoeveelheid, maar het smaakte goed.

Daarna zetten we koers naar het stadhuis. We liepen er dwars doorheen. Ons werd in het stadhuis nog een flesje water aangeboden en een spel kaarten. Op elke kaart stond een afbeelding van een plek in Wijhe of omgeving. Buiten het stadhuis kregen we zicht op de IJssel. Vervolgens liepen we langs een industrieterrein. We kruisten een spoorlijn en liepen langs sportvelden naar en door een nieuwbouwwijk. De Soestwetering werd weer bereikt en even gevolgd alvorens deze werd overgestoken. Bij fruitbedrijf van Vilsteren kregen we een appel en even later werd Boerhaar bereikt.

Na de Willibrorduskerk werd Boerhaar alweer verlaten. We werden ingehaald door een Belgisch echtpaar. Ik zei tegen hem dat hij mij bekend voorkwam en of hij wel Euraudaxtochten liep. Hij liep inderdaad Euraudax wandeltochten. Hij had in het voorgaande weekend nog meegedaan met een 100 km tocht vanuit Rumst/Terhagen. Hij kende mij niet van gezicht, maar Coos wel. Coos heeft in het verleden talrijke malen meegedaan aan 100 km Euraudaxtochten en meer.

Over het Berend Jan Hunnemanpad werd Broekland bereikt. Hier was op 22 km een rust- en verzorgingspost bij cafť De Hoppe. Omdat het binnen bloedheet was besloten we buiten op het terras op een regenbroek te gaan zitten. Vanwege de voorspelde regen hadden we een regenbroek meegenomen, Deze kwam nu goed van pas. Op de Ramelerdijk werden we nog door drie 40 km lopers ingehaald. Een van hen, de dame, had voorgaand weekend ook meegedaan met de Euraudaxtocht vanuit Rumt/Terhagen. We staken nog het Ramelerleide over, een brede sloot. Daarop werd Raalte weer bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 30,4 km. Het had de hele dag af en toe gemotregend. Met een maximum temperatuur van 17 graden was het aan de warme kant voor de tijd van het jaar. Op weilanden hadden we opvallend veel paardenbloemen gezien, al of niet uitgebloeid.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor