WaterReijk Wandel3daagse, 3e dag, De Lende route

Zondag 3 september 2017 was de derde en laatste dag van de Waterreijk3daagse. Bij de start hing er een nevel of was het iets mistig. Snel probeerde de zon er wel door te komen. Net als de twee voorgaande dagen was de eerste km steeds dezelfde route. Nu liepen we over het Lange Pad naar Oldemarkt. Voordat het centrum van Oldemarkt werd bereikt zagen we dat in een grasveld een grote bloem was gemaakt ook van gras, zie foto 8 en 9. Daarna liepen we door het centrum van Oldemarkt. We zagen onder andere dat Oldemarkt drie kerken rijk is. Een rooms-katholieke, een gereformeerde kerk en een PKN kerk. Na het Veerhuis, dat aan de jachthaven lag, werd Oldemarkt verlaten. Over rustige wegen en paden kwamen we bij Driewegsluis te Nijetrijne. Hier was op 8 km de geplande eerste rustpost in het gelijknamige restaurant. Alleen het restaurant was nog gesloten, tot 10 uur. Voor ons, 40 km lopers was dat niet zo erg, maar voor de 25 km lopers was dat bepaald minder aangenaam.

We maakten nu een lus van ongeveer 15 km. Eerst volgden we de Lindedijk zo'n 4 km langs De Lende. Op de kaart konden we zien dat het eerste stuk van de Lende vanaf Driewegsluis in het verleden flink meandeerde. We liepen in de richting van Spanga en over de Spangahoekweg kwamen we bij een oude begraafplaats met klokkenstoel. Hier was een bankje en konden even lekker rusten. De afgelegde afstand bedroeg hier ongeveer 12 km. Er kwamen verschillende achterop lopende wandelaars voorbij. Een van hen had een T-hirt aan van de Tocht om de Noord van 2014. Drie weken later zou die tocht dit jaar plaats vinden en hopen wij ook weer van de partij te zijn. Twee km verderop was rustpunt De Landerij te Scherpenzeel. We lieten ons een zelf gemaakt taartje lekker smaken. Het was maar een heel klein taartje en 1 euro die ze daarvoor vroegen vonden we eigenlijk veel te veel. Maar later maakten we ons daar niet meer druk over want we kwamen er achter dat we helemaal niet betaald hadden.

Inmiddels liepen we al een tijdje over het 4 km lange Voetpad dat langs de plaatsen Spanga, Scherpenzeel en Munnekeburen loopt. In Munnekeburen sloegen we af en volgden nu het fraaie Scheenepad. Het was hier echt genieten van de rust en de prachtige omgeving. Ook het zonnige weer hielp natuurlijk mee. We staken De Scheene over en volgden de Veendijk. Daarbij kwamen we langs de molens de Rietvink en de Reiger. Bij de Peter Stuyvesantweg stonden verkeersbegeleiders waardoor we de weg veilig konden oversteken. Over de Lindedijk werd restaurant Driewegsluis bereikt. Het terras zat behoorlijk vol. Binnen was nog voldoende plaats. We besloten vlak bij het afhaalpunt van de bestellingen te gaan zitten waardoor we snel aan de beurt waren. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken.

Deze dag heette de Lende route. Opnieuw liepen we nu langs de Lende, wel zo'n acht km. Gedeeltelijk was het asfaltpad erg hobbelig en niet echt aangenaam om te lopen. Het asfaltpad was aan de smalle kant, Door het mooie weer reden er veel fietsers, ook de minder ervaren. Sommigen trokken een moeilijk gezicht als ze langs ons reden. Zo hoopten natuurlijk dat de wandelaars zoveel mogelijk aan de kant liepen. Het liefste moesten de wandelaars maar even in het gras gaan staan. Maar dachten wij wandelaars natuurlijk anders over. De spoorlijn Zwolle-Leeuwarden en de A32 snelweg werden gekruist.

Nog even volgden we De Lende om vervolgens deze over het Catspolderpad definitief te verlaten. Nu liepen we naar De Blesse en kregen zicht op de Sint Nicolaas kerk te Peperga. In De Blesse kruisten we de A32-snelweg en de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden. Op ongeveer 35 km was de laatste rustpost bij cafe De Schouw te De Blesse. Daarvoor moesten we even van de route. Wij besloten echter een flesje water bij het tankstation te kopen. Door het gevorderde tijd was het nog maar de vraag of we wel voor 5 uur zouden finishen.

Op onze weg naar Paasloo liepen we over graspaden onder Blesdijke langs. We staken de Paalooërweg over en kwamen nog door het Klimbos. Hier werd nog veel geklommen. Toen de route langs de parkeerplaats kwam waar onze auto stond besloten we hier te stoppen en met de auto naar de start te rijden. Want we zouden bij de finish na afloop nog dineren. Het waren drie prachtige dagen geworden. We danken de organisatie hartelijk voor deze 3-daagse.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor