Edese 4daagse, de dag van Reemst

Zaterdag 26 augustus 2017 was de laatste dag van de Edese vierdaagse. De start werd nu in oostelijke richting verlaten. Na het Edese bos liepen we over de Edese Heide en genoten weer van de prachtige heide. Daarna dwaalden we door het bosgebied Kreelse Zand. Na 4 km konden we vrijwillig even afslaan voor een bezoek aan de Kreelse Plas. De route daarheen liep over een lange houten vlonder. Net voor ons was een man met zijn zoontje naar de plas gelopen en zij diende mooi als voorgrond voor een foto. Even verderop konden we nog een bezoek brengen aan de Plas van Gent. Dit was minder indrukwekkend. Verder liepen we over de 5½ km lange Kreelseweg. Uiteindelijk werd De Mossel bereikt. Net als de vorige dag was hier een rustpost. Nu was er 8 km afgelegd.

Na deze rust voerde de route fraai door de Mosselse Bergen in natuurgebied Planken Wambuis. Door bosgebied Noord-Ginkel werd de laatste rustpost bereikt. Deze was gelegen bij restaurant Juffrouw Tok. Het gehele buitenterras was voorzien van parasols zodat we besloten op het terras te gaan zitten. Na de rust voerde de route een paar honderd meter langs de provinciale weg N224/Verlengde Arnhemseweg. Wij liepen hier even van de route af voor een bezoek aan het Airbornemonument dat vlak bij een schaapskooi lag op de Ginkelse Heide. Weldra kwamen we bij de Edese Heide. We liepen aanvankelijk langs de rand van de heide en kwamen bij een schaapskooi. Hier kwam net een schaapsherderin met jurk aangelopen met ongeveer 600 schapen. Ik kan mij niet herinneren dat ik eerder een schaapsherderin met een jurk aan heb gezien. Verderop staken we de Edese Heide over en voerde de route over een hoog punt vanwaar we een wijds uitzicht op de omgeving hadden.

Op donderdag 13 juli 2017 heeft een delegatie van het IASC-congres van de Universiteit van Utrecht een bezoek gebracht aan oude en nieuwe commons op de Veluwe, waarbij ook de schaapskooi en schaapskudde op de Ginkelse heide werd aangedaan. Hier kreeg men uitleg over de oude landschapsstructuren op de hei en de historie van het eigendom van deze gronden van de Buurt Ede-Veldhuizen. Het IASC (International Association for the Study of the Commons) is ‘s werelds grootste professionele organisatie voor interdisciplinaire studies van commons. Commons staan voor collectief gebruik door gemeenschappen zowel in ontwikkelde als onontwikkelde landen. Het zijn collectieve instituties die in alle sectoren voorkomen. Denk aan nieuwe initiatieven als energie-, zorg, en glasvezelcoöperaties. Maar ook buurtmoestuinen, en ouderparticipatie crèches en dit niet alleen in Nederland maar over de hele wereld en sommige bestaan al eeuwenlang.

Op de rand met het Edese Bos stonden twee EHBO'ers. Toen we hen bedankten voor de goede zorgen, zeiden ze dat ze het heel erg naar hun zin hebben gehad. Ze hebben ook met volle teugen van de omgeving genoten. Ze vertelden dat ze de voorgaande dag tot tweemaal toe langs het uitkijkpunt op de Valenberg waren gereden, maar toen schikte het niet om het uitkijkpunt op te lopen. Dat deden ze deze dag alsnog heel vroeg voordat ze met hun dienst van deze dag begonnen.

Nu was het niet ver meer naar de finish. Ook deze dag liepen we de 20 km route die ruim 21 km lang was. De organisatie had aangekondigd dat dit de laatste Edese vierdaagse zou zijn omdat er te weinig vrijwilligers waren. Die mededeling heeft flinke indruk op talrijke wandelaars gemaakt. Enkelen hebben gereageerd met het aanbod om toch ook mee te helpen. Bij de finish werd nu gezegd dat mogelijk toch nog een doorstart zou kunnen plaatsvinden. We danken de organisatie hartelijk voor deze vierdaagse.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor