9e Kalverpoldertocht vanuit Zaandijk

Op zaterdag 19 augustus 2017 organiseerde wandelsportvereniging De Laatste Loodjes de 9e Kalverpoldertocht. De start was vanuit het Evean Zorgcentrum Guisveld te Zaandijk. Vanuit station Zaandam Zaanse Schans was het ruim 10 minuten lopen naar de start. Er was voor deze dag een regenachtige dag voorspeld. Toen wij op de website van De Laatste Loodjes keken waar de start was, stond dat het 10 minuten lopen was vanaf station Koog-Zaandijk. Op 16 december is de naam van station Koog-Zaandijk gewijzigd in Zaandam Zaanse Schans. Tegelijkertijd is de naam van station Koog-Bloemwijk gewijzigd in Koog aan de Zaan. Toen de wekker om 5:30 uur afliep, keken we op buienradar. Deze gaf aan dat het rond elf uur droger zou worden. Daarop besloten we nog een uur langer op bed te liggen. Want we konden tot half elf starten op de geplande 25 km route. Om half zeven stonden we op en begaven ons naar de start.

Rond 10 uur begaven wij ons op pad. We liepen in de richting van de Zaan tot aan de Lagedijk. Over de Lagedijk, die nu volstond met kraampjes werd de Julianabrug bereikt. Hier staken we de Zaan over en kregen zicht op onder andere de Zaanse Schans. De Zaanse Schans werd nog niet betreden. Daar zouden we aan het eind van de tocht doorheen lopen. Wij liepen naar de Haaldersbroekerbrug. Hier mondt de Watering in De Poel uit, die op zijn beurt een zijtak van de Zaan is. Vervolgens kwamen we in natuurgebied Jagersplas en rondden de gelijknamige plas voor de helft. Nadat we onder de A7-snelweg waren gelopen, volgden we deze ongeveer 1½ km parallel. Over de Zuiderweg bereikten we na ongeveer 8 km wandelen restaurant Het Heerenhuis te Wijdewormer. De bediening was hier erg traag. We hoorden van een serveerster dat zij en nog een collega deze ochtend waren opgeroepen vanwege de drukte. Daaruit concludeerden we dat de organisatie restaurant Het Heerenhuis niet op de hoogte had gebracht van de komst van de wandelaars.

Na de rust volgden we de Ringdijk langs de rivier Wormer. Na de Herkules-molen begon het wat te druppen en te regenen toen we bij een huis met bomen kwamen, We besloten hier onder de bomen de bui af te wachten want buienradar gaf aan dat de bui hooguit 20 minuten zou duren. We zagen achterop komende wandelaars hun poncho's aandoen of de paraplu opzetten. De wind zorgde voor hen er ook voor dat ze flink nat werden. Daarna kwamen we op de splitsing met de 15 km route. Nu werd het heel rustig, want de andere wandelaars in onze buurt bleken de 15 km route te lopen. Opnieuw begon het wat te motregenen. Even stonden we bij een volgend huis beschut achter een garage om te kijken of deze tweede bui zou doorzetten. Maar gelukkig hebben we slechts even last gehad van de rand van de bui. Nu volgde een fraai graspad door het Wormerveld. Dit was een van de hoogtepunten van deze tocht.

We kwamen uit in de plaats Wormer en volgden hier de Dorpsstraat ongeveer 2 km. Aan het begin van de Dorpsstraat zagen we bij een huis een Rolls Royes staan. Verder kwamen we nog langs de Maria Magdalena kerk en hadden we bij IJsclub Nova Zembla op 15 km een tweede rustpost. Hier hing een krantenartikel dat ging over het feit dat de koffie bij horeca de laatste jaren met 23% in prijs was gestegen. Maar met een viltstip stond hierboven geschreven: "maar niet hier". De koffie kostte hier 1 euro en de thee 80 cent. Verder liepen we langs een meer dat de naam De Poel / 't Zwet heette. Over rustige wegen liepen we weer naar de Zaan. Op 21½ km was bij Stichting Kalverpolder de laatste rustpost.

Over het Schanszichtpad met aan het eind een uitzichttoren werd de Zaanse Schans bereikt en doorkruist. Over de Julianabrug werd Zaandijk weer bereikt. Nu liepen we over de Lagedijk de weg tegengesteld terug. Het was nu drukker dan 's ochtends. Verschillende fotogenieke plekken die 's ochtends niet werden waargenomen, konden nu alsnog gefotografeerd worden. Rond 16:50 uur waren wij de laatste twee wandelaars die finishten. De secretaris van wsv De Laatste Loodjes, die tevens erelid is van WS78, stempelde persoonlijk onze wandelboekjes. Daarbij was hij nog wel geļnteresseerd wat de kilometerstand in onze wandelboekjes waren. Het was een hele aardige tocht geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor