30e Heuvelland4daagse, 4e wandeldag: zondag 13 augustus 2017

Zondag 13 augustus 2017 was alweer de laatste dag van deze vierdaagse. Eindelijk was het droog. En het bleef de hele dag droog met flink wat zonneschijn. Rond half acht werd de start verlaten. Het begin van de route leek wel wat op de Nijmeegse 4-daagse. Want voor de derde keer werd de start over ongeveer 700 meter over dezelfde route verlaten. Deze dag liepen we eerst naar Bemelen. Daarbij kwamen we langs de Koeleboschgroeve, Nevenkoeleboschgroeve en de Cluijsberggroeve. In Bemelen was op 2 km de fruitpost. Ditmaal kregen we een banaan. Na Bemelen liepen we om Sint Antoniusbank naar Scharn. Daarbij hadden we meerdere panorama's op Maastricht. In Scharn was op ongeveer 6 km de eerste rustpost. Na deze rust stapten we op de voor wandelaars gereserveerde bus en reden naar de Sint Pietersberg.

Bij Chalet Bergrust werd de autobus verlaten en klommen naar de top van de Sint Pietersberg. Hier stond het Fort Sint Pieter. Het zag er als een echte vesting uit. We kwamen uit op de Mergelweg maar spoedig werd deze weg verlaten en volgden we de Nekummerweg, die naar Hoeve Nekum voerde. Maar voordat we bij de hoeve aankwamen staken we nog het riviertje Jeker over. Door de overvloedige regenval was dit nu een wildstromend riviertje. Even voorbij Hoeve Nekum staken we de Cannersweg over. Nu steeg ons pad en we kregen meerdere malen zicht op kasteel Neercanne. Opnieuw staken we de Cannerweg over, even later gevolgd door de Jeker. In het Poppelmondedal liepen we langs de voet van de Wijngaardsberg. Hier was tevens de toegang tot de Duivelsgrot. Kanne/Riemst werd bereikt en na de Sint Hubertuskerk was op ongeveer 12 km een rustpost. We lieten ons een halve liter halvolle melk goed smaken.

Na de rust liepen we onder de brug over het Albertkanaal. We staken het Albertkanaal dus niet over. Dat was alleen weggelegd voor de 42 km lopers. We zetten weer koers naar bosgebied en dwaalden weer door het Poppelmondedal. Nu liepen we over de Wijngaardsberg. Daarna liepen we verder over de Poppelmondeweg en langs het ENCI terrein. Vervolgens kwamen we op de plek waar tot voor kort het Pieterpadmonument stond. Verderop was een uitzicht op de ENCI en de Oehoevallei. Nog weer verderop was een soort uitbouw gemaakt waar je een prachtig zicht had op de ENCI en de Oehoevallei. Er voerde hier een relatief nieuw aangelegde stalen trap naar een meertje. Omdat vandalen bij het meertje een grote troep hadden gemaakt, was de trap voor langere tijd afgesloten. Hier was het Pietermonument geplaatst. Daarna liepen we weer terug naar Chalet Bergrust. Met de bus reden we terug naar Scharn. Hier was de laatste rustpost.

We liepen terug naar Bemelen. Hier beklommen we de Bemeler Berg. Boven op de top volgden we een nieuw geopend pad. Daarbij kregen we meerdere keren panorama's op Maastricht. Rond 15:30 uur werd de finish bereikt. We kregen hier een roos aangereikt. Bij het afmelden kregen we 5 wandelstikkers voor het wandelboekje, een oorkonde en medaille met nummer 29. Voor de vierde achtereenvolgende keer was de afbeelding op de medaille hetzelfde. Alleen het nummer was anders. Het waren weer mooie dagen geworden waarbij wel gesteld moet worden dat op de eerste dag te laat op een regenparkoers is overgeschakeld. We hoorden van wandelaars dat ze de tweede wandeldag maar naar Valkenburg liepen en zich daar aangenaam verpoosden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor