30e Heuvelland4daagse, 1e wandeldag: vrijdag 10 augustus 2017

Van 10 t/m 13 augustus 2017 werd voor de 30e keer de Heuvelland4­daagse georganiseerd. De start was vanuit café ´t Vöske te Berg en Terblijt. Op woensdag 9 augustus kwamen we al in Berg en Terblijt aan en haalden het 4daagse krantje op. Het was op woensdag 9 augustus mooi weer, maar dat zou tijdens de 4-daagse wel anders zijn.

Op donderdag 10 augustus 2017 begonnen wij om 7:40 uur aan de wandeling. Omdat het regende, en voor een groot deel van de dag regen was voorspeld, had ik het fototoestel in de heuptas gestopt. Berg en Terblijt is de gemeenschappelijke naam van de plaats Berg en de plaats Terblijt. De start van de wandeling vindt feitelijk plaats in Berg. Als eerste liepen we naar Terblijt. Daarna kwamen we door buurtschap Wolfshuis. Bij het verlaten van dit buurtschapje zagen we, achterom kijkend, de Van Tienhovenmolen. Langs de oostkant van Klein Welsden werd Hoeve Blankeberg te Cadier en Keer bereikt. Hier was de eerste rustpost. We waren hier met deze 4-daagse al vaker geweest. Maar nu werd de achterzijde van de Hoeve gebruikt in plaats van de voorzijde van het gebouw. Bij deze rust was het mogelijk om voor 20 cent naar het toilet te gaan. Maar vlakbij stonden twee dixies die gewoon open, en dus gebruikt kon worden,

Nu volgde een slingerend pad, onder Cadier en Keer langs. Verder liepen we op de grens van Cadier en Keer en Eckelrade naar de Dorregrubbe. Na de Tricherberg liepen we langs de oostkant van Gronsveld. Na de Mariakapel werd in Rijckholt de tweede rustpost bereikt in eetcafé 't Riekelt. Bij de overdekte buitenrust aten we een kommetje soep. Daarna hadden we een binnenrust in het eetcafé. Na deze rust liepen we eerst naar de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk. Want de kerkdeur stond uitnodigend open. Er was verder niemand in de kerk.

We liepen weer het Savelsbos in. In een, volgens de kaart, bijna rechte weg liepen we naar Eckelrade. In het centrum van Eckelrade liepen we langs de Sint Bartholomeuskerk. Daarna dwaalde we door het Rucydo bos en het Kraaienbos terug naar Hoeve Blankeberg te Cadier en Keer. Het begon langzaamaan toch droog te worden. Maar, mede door vermoeidheid, haalde ik mijn fototoestel niet tevoorschijn. Langs de Westkant van Klein Welsden en Gasthuis liepen we weer terug naar de finish. Daarbij kwamen we nog langs Herberg De Bonte Haan. Omdat de muziek hard aanstond besloten we door te lopen. Dat had ook het voordeel dat we bij ons overnachtingadres langer konden rusten voordat het diner om 17:45 uur begon. Om 16:05 uur werd de finish bereikt.

Door de regen waren talrijke wegen en paden glad. Vooral als daarbij nog hellingen waren, was het goed oppassen. Er zijn deze dag talrijke ongelukken gebeurd. We hoorden van een wandelaar dat zijn maatje, die dit jaar voor het eerst meedeed. een verbrijzelde bekken heeft opgelopen en met een traumahelikopter naar Antwerpen werd vervoerd. Bij een andere wandelaar was de arm uit de kom geschoten. Verder talrijke glijpartijen waarbij men in de modder viel. Mijns inziens had de organisatie hier eerder op moeten reageren met het aanbieden van alternatieve routes. Dat was wel de andere dagen het geval.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor