Broeders van Liefde tocht

Op dinsdag 1 augustus 2017 organiseerde OLAT - Wandelen op Dinsdag (WoD) een wandeling vanuit Aalst. De start was vanuit Gemeenschapshuis De Pracht. Even na tien uur begaven wij ons op pad. De start werd in noordelijke richting verlaten. Na nog geen km werd het eerste bos bereikt met de naam Engelse tuin. Daarna liepen we onder de gecombineerde N2, A2 en A67 door. Na het bord van de bebouwde kom van Eindhoven liepen we langs de gemeentelijke begraafplaats Stratum. Daarna werden de bossen van Eikenburg bereikt. Bij een meertje met ganzen hadden we op 5 km een rust. De ganzen lieten zich hier niet onberoerd toen ze zagen dat wandelaars boterhammen aten. Daar wilden zij wel een graantje van mee pikken.

Vervolgens kwamen we bij het oude klooster. Dit oude gebouw werd nu gerenoveerd. In de eerste fase komen hier 70 kloosterlofts, woningen die variëren in grootte van 34 m2 tot 79 m2, en bestemd voor één- en tweepersoons huishoudens. We staken de Aalsterweg over en na het VanDerValk hotel werd de Tongelreep bereikt. De Tongelreep volgden we ongeveer 3 km . De oevers waren fraai begroeid met mooie bloeiende planten. Er waren hier veel gele bloemen. Na het Ton Smitspark staken we de Tongelreep over voor een rust om onze boterhammen op te eten. Op de grote rust was dit niet toegestaan. Hier in het Ton Smits Park stond nog een fraai beeld van "Lachende Mannetjes ". Het beeld was gemaakt naar een cartoon van de Eindhovense cartonist Ton Smits.

Op 10 km hadden we de grote rust in Paviljoen Genneper Parken. Toen we de rust verlieten vroeg een wandelaar aan de eigenaar of hij goede zaken had gedaan. Daarop zei de uitbater dat het wat tegenviel. Hij had verwacht dat er meer wandelaars soep zouden nemen. De wandelaar zei toen dat het zijn eigen schuld was. Omdat we ons brood niet op de rust mochten opeten, hadden we dat even daarvoor gedaan en soep zonder brood, dat doen we niet, zei de wandelaar. Op 17 september 2013 hadden we hier vandaan de start van een WoD-wandeling.

Na de rust werd de Dommel opgezocht en ruim 3 km gevolgd. We kwamen bij verkeersplein De Hogt. Hier liepen we onder de talrijke viaducten door. De pilaren van de viaducten waren rijkelijk voorzien van graffiti. Enkele daarvan waren zeer mooi. Na de viaducten voerde een smal pad verder en je moest hier goed op de hoogte zijn hoe het pad verder liep vanwege de dichte begroeiing. Nu bleven nog een tijdlang op korte afstand langs en onder de A67 lopen, merendeels over onverharde wegen en paden. Rond half vier werd het eindpunt bereikt.

Het was deze dag mooi wandelweer. Wel was het af en toe wat broeierig met temperaturen rond 23 graden. Na afloop van de tocht werd de parkoersarchitect, zoals gebruikelijk, in het zonnetje gezet en werd hij bedankt voor de prachtige route.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor