Park Vliegbasis Soesterberg tocht

Twee weken gelegen liepen we van Driebergen naar Rhenen. Deze dag, zaterdag 22 juli 2017, liepen we van Driebergen naar Hollandse Rading. Even voor zes uur begaven we ons op pad. Er was voor deze dag 25 graden voorspeld en we wilden de warmte zo veel mogelijk ontlopen. De bebouwde kom van Driebergen werd verlaten bij de spoorwegovergang aan de Arnhemse Bovenweg. We betraden het landgoed Heidestein en Bornia. Ook kwamen we langs het leuke meertje met boogbruggetje. Een eind verderop stond een fiets tegen een boom, heel ongebruikelijk in dit gebied. Later zagen we aan de achterkant van de boom dat twee mensen in slaapzakken lagen te slapen. Er was de voorgaande nacht een minimumtemperatuur van 17° voorspeld, dus dan is buiten slapen goed te doen.

We kwamen bij een hekwerk dat de omheining van het KNVB sportcentrum te Zeist was. Net voordat we de Woudenbergseweg wilden oversteken, zagen we twee bierflesjes liggen. Coos verzamelt lege bierflesje en het statiegeld dat dit oplevert besteed zij aan een goed doel. Toen ik later 's middags thuis kwam, maakte ik Coos hierop attent. Nog diezelfde dag reed ze naar de opgegeven plek en vond 5 bierflesjes en een petfles, totale opbrengst 75 cent.

Wij vervolgden de wandeling met het oversteken van de Woudenbergseweg. We dwaalden nu een tijdlang heel fraai door boswachterij Austerlitz. We kwamen bij het "Laantje zonder End". Dit pad volgden we slechts ongeveer 300 meter, maar was in totaal 5 km lang. We zetten koers naar de A28-snelweg en staken deze nabij Soesterberg over via een fiets- en voetgangersbrug. Het was al behoorlijk warm geworden en hadden zin om wat te drinken, Ikzelf had alleen een flesje water van 300cc bij mij. Nu troffen we het dat we langs een begraafplaats kwamen. Want op elke begraafplaats is een kraan. Echte pelgrims zullen dit ook zeker weten.

We kwamen bij de Amersfoortsestraat, nog steeds in Soesterberg. Nu wilden we een pad langs een industriegebied lopen. Er bleek echter een hek te staan waardoor we door het industriegebiedje moesten lopen. Er stonden hier opvallend veel gebouwen leeg en waren toegangswegen en paden met onkruid begroeid. Bij de Veldmaarschalk Montgomeryweg betraden we het Park Vliegveld Soesterberg via een toegang, die alleen voor wandelaars en fietsers was. Bij het museum zagen we, naast een paar straaljagers, drie sportwagens, Lamborghinis staan. Toen we er foto's van wilden maken, zei een persoon dat dit niet was toegestaan. Maar meteen daarna zei een andere man dat het toch wel mocht.

Park Vliegbasis Soesterberg werd verlaten en over de Pfalzerweg werd de spoorlijn Utrecht-Amersfoort bereikt en overgestoken. Vrij snel daarna staken we ook de spoorlijn Utrecht-Baarn over. Nu volgden we een traject van het Natuurpad De Zoom. In dit gebied heb ik in het verleden 25 km Euraudax tochten uitgezet vanuit Den Dolder. Deze wandeling hadden we meestal in november of december. Nu waren de bomen langs de paden volop begroeid met bladeren en daardoor minder herkenbaar.

De Biltseweg werd overgestoken. Daarmee werd de gemeente Soest verlaten en liepen we nu in de gemeente Baarn. Nu dwaalden we een tijdlang over landgoed Pijnenburg. Uiteindelijk werd Lage Vuursche bereikt. Hier hadden we een rust bij restaurant De Vuursche Boer. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken. Op 1 juli 2017 hadden we hier ook een rust met de Fransche Kamp tocht vanuit Bussum. Toen regende het. Lage Vuursche werd over de Koudelaan verlaten. Naar ons geplande eindpunt liep nu, grotendeels, de geasfalteerde Vuursche Dreef. Daar hadden we niet zoveel zin en. Met behulp van de kaart namen we nu zoveel mogelijk onverharde wegen en paden om bij station Hollandsche Rading aan te komen. En dat is goed gelukt. Rond half een kwamen we daar aan. We hadden de ongeveer 25 km lange tocht in 6½ uur afgelegd. Met de trein van 12:36 uur reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor