Driebergen - Rhenen

Op zaterdag 8 juli 2017 liepen we van Driebergen naar Rhenen. We hadden zelf een mooie route uitgezet die zoveel mogelijk door bos liep. Driebergen werd verlaten over de Gooijerdijk. Een gedeelte van de Gooijerdijk is een zand/graspad om vervolgens weer als asfaltweg verder te lopen. Nabij het landgoed rond kasteel Leeuwenburg verlieten we de Gooijerdijk en kwamen daarna langs kasteel Moersbergen. In het centrum van Doorn kwamen we langs het gemeentehuis van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Doorn werd verlaten over de Postweg, de oude hoofdstraat in de middeleeuwen van Utrecht naar Arnhem, dat nu een zandweg is. Bij de kruising met de Sanderburgerlaan hadden we een rust op een bankje. De afgelegde afstand bedroeg hier 10 km. Aan het eind van de Postweg, nabij camping De Heihoek, volgden we een traject van het Stichtse Dorpenpad. De wat dichtere begroeiing en het natte gras van de dauw zorgde hier voor overlast van muggen en steekvliegen. Toen we dat bosgedeelte uitkwamen besloten we de rest van de route grotendeels langs de doorgaande verkeersweg verder te lopen naar Rhenen. Ikzelf had een T-shirt aan met korte mouwen en ik had geen zin in muggenbulten.

Aan de rand van Leersum, bij een winkelcentrum, brachten we een bezoek aan een supermarkt en kochten er een halve liter kwark met een lekker smaakje. Nadat we dat hadden opgegeten liepen we verder. In Amerongen volgden we niet de doorgaande verkeersweg, maar volgden we de Burgemeester Jonkheer H. van den Boschstraat. bij café restaurant Buitenlust hadden we nog een rust en lieten een Latte Macchiato goed smaken.

De volgende doorkomstplaats was Elst. Dit was het zwaarste stuk van de route. Stonden er tot nog toe voldoende bomen langs de weg voor schaduw, in Elst stonden bijna geen bomen langs de weg en liepen we in de brandende zon. Bij een tankstation konden we onze handen wassen, waarvoor we eerst onze armen nog eens met een zonnecrème met beschermingsfactor 50 hadden ingesmeerd.

Ons pad voerde nu een tijdlang op korte afstand van de Rijn en hadden daarbij meerdere keren doorkijkjes. Na een toegangspad naar beschermd natuurgebied Plantage Willem III liepen we over een brug die speciaal was aangelegd voor de dieren om onderdoor te lopen, een soort ecoduct. Na Remmerden werd Rhenen bereikt. Bij een bushalte voor de eerste rotonde van de bebouwde kom van Rhenen kwamen we rond de vertrektijd van een bus naar Driebergen. Eerst wilden we nog doorlopen naar het centrum van Rhenen, maar spoedig besloten we toch terug te lopen naar de bushalte. Het zag er behoorlijk druk uit vanwege de Rijnweek.

De Rijnweek in Rhenen is één van de grootste gratis festivals van Nederland en wordt jaarlijks gehouden op de Veerwei in Rhenen. Tal van artiesten treden in de bekendste feestweek van Rhenen op. Dit jaar vond de Rijnweek plaats van 1 t/m 8 juli 2017.Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor