Gooitocht met FKC 't Gooi

Op zaterdag 1 juli 2017 organiseerde FKC 't Gooi de Gooitocht. De start was vanaf camping De Franse Kamp te Bussum. Eerder hadden we meegedaan op 2 juli 1983 en 5 juli 1998. Beide keren liepen we toen de 50 km route, die toen nog werd georganiseerd. Nu werd deze tocht voor de laatste keer georganiseerd, hoorden we later. Rond 8 uur waren wij de eersten die bij de start aankwamen. Er kon nog niet gestart worden. Officieel kon pas om 9 uur gestart worden. Maar we maakten vaker mee dat toch eerder gestart kan worden. Wij wilden de 40 km route lopen en vonden 8˝ uur aan de krappe kant, want je moest je uiterlijk om 17:30 uur afmelden. Gelukkig konden we ons om half negen inschrijven en even later begaven we ons op pad.

Het had 's-nachts flink geregend. En bij de start was het nog niet helemaal droog. Sterker nog, vrijwel de gehele dag bleven we met nattigheid lopen. Het was niet altijd duidelijk of het onderweg steeds regende. De wandeling voerde grotendeels door bosgebied. En dan bleef het toch ook van de bladeren af druppelen. We hadden de voorgaande anderhalve week al vier maal in de omgeving gewandeld met de Gooise 4-daagse en wilden nog een keer genieten van de prachtige omgeving. Er was ook een wandeltocht vanuit Rhenen, maar het bleek dat de 30 en 40 km van die tocht geannuleerd was vanwege het regenachtige weer.

We verlieten de Fransche Kamp, die gelegen was in het Spanderswoud. We kruisten de Naarderweg en de spoorlijn van Hilversum naar Bussum via de Natuurbrug Zanderij Crailoo. We kwamen op de Bussumerheide uit die spoedig overging in de Westerheide. Hier zagen we meerdere Schotse Hooglanders lopen. Langzaam liepen ze de kant op, naar het pad dat wij moesten lopen. maar voordat zij daar aankwamen, waren wij al gepasseerd. Na kruising van de weg van Hilversum naar Laren liepen we over de Zuiderheide. Na het wasmeer kruisten we de A27-snelweg. Vlak hierna was op 10 km de eerste verzorgingspost. We kwamen daar rond half elf aan. De organisatie was nog bezig om de post op te bouwen en in te richten. Daarop besloten we door te lopen. Een aantal wandelaars, die ons al waren gepasseerd, bleven hier echter wachten, want ze hadden wel zin in koffie.

De eerste 10 km was echt een prachtige bos- en heide route en voerde steeds over mooie en leuke onverharde paden. We bleven weliswaar in bosgebied lopen, maar nu volgden we hoofdzakelijk fietspaden of rustige asfaltwegen. We kruisten de spoorlijn van Amersfoort naar Hilversum. Bij restaurant Groot Kievitsdal staken we de Hilversumse straatweg over. Daarna kwamen we langs het golfterrein van Hilversum Golf te Hollandsche Rading. Daarna kwamen we in het bosgebied rond Lage Vuursche. Daarbij liepen we een tijdlang over de Zwarteweg overgaand in de Stulpselaan. Na kasteel Drakesteyn werd het centrum van Lage Vuursche bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 16 km. Bij café restaurant De Vuursche Boer lieten we ons twee Latte Macchiato's goed smaken.

Langs het Natuurvriendenhuis Koos Vorrink werd Lage Vuursche verlaten. Nu dwaalden we door bosgebied van Hollandse Rading overgaand in bosgebied van Hilversum. Nabij station Hollandsche Rading staken we de spoorlijn Utrecht Hilversum over. Opvallend aan dit stukje spoorlijn zijn de bovenleidingportalen met als bijnaam De Gotische Bogen. Na bosgebied Zwarte Berg werd de Hoornboegse Heide bereikt. Het was hier even zoeken naar een markering. Daarna volgde een minder mooi stuk. Want we liepen nu door de bebouwde kom van Hilversum.

Daarna liepen we door het Corverbos, ook bekend van de Gooise 4-daagse. Door het Spanderswoud werd de finish weer bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 38,9 km. Het was een prachtige route. De markeringen van deze tocht waren heel goed vastgeplakt met tape, maar daardoor waren de pijlen niet altijd goed te zien. Ook de parkoersbeschrijving liet te wensen over. Maar met zowel de routebeschrijving als de markeringen was het goed te doen. Er deden ongeveer 400 wandelaars mee op deze zaterdag. De tocht werd ook op zondag 2 juli georganiseerd. Door het regenachtige weer heb ik deze keer maar weinig foto's gemaakt.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor