Cunera Pelgrimstocht

Op zaterdag 17 juni 2017 organiseerde de stichting Amerongen Inspireert de Cunera Pelgrimstocht. De start was in de tent naast de Sint Andrieskerk aan de Hof te Amerongen. Wij liepen deze dag de 30 km route. Na de toegangspoort van kasteel Amerongen en Herberg Den Rooden Leeuw werd de bebouwde kom van Amerongen verlaten. We volgden de Lekdijk ongeveer 9 km naar Wijk bij Duurstede. Daarbij werd alleen even van de doorgaande weg afgeweken bij het Sluiscomplex.

Vanaf de Lekdijk had je wel mooie uitzichten op de Amerongse Bovenpolder en de Lunenburgerwaard. Aan de rand van Wijk bij Duurstede hadden we op 9 km de eerste rust bij café restaurant De Graanschuur. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken. Daarna dwaalden we door de fraaie binnenstad van Wijk bij Duurstede. Bij de VVV was de eerste controlepost. Dat dit een controlepost was, was alleen op te maken uit de routebeschrijving, want het stond ter plaatse niet aangegeven.

Wijk bij Duurstede werd verlaten over de Amerongerwetering. Over een zand/grasweg sloegen we af. Overlangbroek werd bereikt. Daar kwamen we nog langs de Sint Hyacinthuskerk. Hoewel we maar steeds over asfaltwegen bleven lopen, troffen we het, dat er oude auto's langsreden. Maar liefst 32 foto's van oude auto's hebben de bijgaande fotoreportage gehaald. Een aantal mindere foto's van oude auto's heb ik weggelaten.

Na kasteel Zuylestein te Leersum was op 21 km de tweede rustpost. Er stond hier een tafeltje waar oorspronkelijk een onbeheerd stempeltje lag dat dienst deed als controlestempel. Ook hier lieten we een Latte Macchiato goed smaken. Na deze rust liepen de 20 km wandelaars de kortste weg terug naar de finish. Onze route voerde verder door bosgebied van het Zuylesteinse bos en het Amerongse bos. Ook kwamen we nog over de 69,7 meter hoge Amerongseberg. Vanaf de top was geen uitzicht mogelijk omdat dit midden in het bos lag. Op 26 km hadden we nog een laatste rust bij 't Berghuis. Ook hier lieten we een Latte Macchiato goed smaken.

We maakten nog een flinke slinger door het Ameronger bos om toch vooral op 30 km uit te komen. Nabij Sportpark de Burgwal kwamen we bij de Rijksstraatweg en niet veel later bij de finish. De totale afstand bedroeg ruim 31 km. Persoonlijk vonden wij dit een tegenvallende tocht. 18 km asfalt lopen over voornamelijk niet al te brede asfaltwegen zonder vrijliggende fietspaden is niet bepaald ons ding. Het is wel een persoonlijk mening. Er waren wandelaars die het een hele mooie tocht vonden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor