1 2 4

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2017

Donderdag 25 mei 2017 was de eerste dag van de Drentsch Friese Woud Wandelvierdaagse vanuit Diever. Aanvankelijk had ik het plan had om alle dagen de 40 km route te lopen. Maar het was behoorlijk warm tot heet. Deze dag liep ik wel de 40 km. Coos besloot de 30 km route te lopen. Vabaf ons overnachtingadres te Wapse werd de startlocatie snel bereikt. Omdat het ontbijt in ons overnachtingadres pas vanaf 7 uur was, konden we niet op dat tijdstep met de wandeling starten. Dat werd rond kwart over acht.

Diever werd in westelijke richting verlaten. Na buurtschap Kalteren werd op 5 km de mobiele rustpost KWASLOOT bereikt. Deze lag op de grens van Diever, Wapse en Wittelte. Na een korte rust vervolgden we ons pad. Op weg naar natuurgebied Oosterzand volgde eerst een open stuk. Vanwege het felle zonlicht had ik een goede over-zonnebril, een zonnebril over mijn gewone bril. Met deze zonnebril kon ik echter niets op het scherm van mijn fototoestel zien bij het maken van foto’s. Ik had niet iedere keer zin om mijn zonnebril af te zetten en maakte dan foto’s op goed geluk.

De tweede rustpost was bij camping De Blauwe Haan te Uffelte. De afgelegde afstand bedroeg hier 10,7 km. Het was al aardig druk, mede doordat de 20 km lopers vroeger waren gestart. Nu werd het rustiger. We dwaalden verder door natuurgebied Westerzand. Vanwege het felle licht was de lust om veel te fotograferen minimaal voor mijn doen. Op 15,7 km werd bij Natuurvriendehuis Het Hunehuis de derde rustpost bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 15,7 km.

Met de lus van de 40 km werd het nu wel heel erg stil. Na een paar km kwamen er tocht nog andere 40 km lopers achterop. Bij een partikulier huis was jam te koop. De vrouw des huizes vroeg om wat voor wandeltocht het ging. Want ze had al talrijke wandelaars zien langs komen. In buurtschap Darp kwamen we langs twee hunnebedden, de D53- en D54 Havelterberg. De volgende rustpost was ool bij Natuurvriendehuis Het Hunehuis. Nu bedroeg de afgelegde afstand 23,8 km. De lus van de 40 km was dus 8,1 km lang.

Via buurtschap Holtinge werd op 28,7 km camping De Blauwe Haan weer bereikt. Daarna volgde ook nog op 35,5 km de mobiele post Kwasloot. De totale afstand bedroeg 39,8 km.

Vrijdag 26 mei 2017 werd het warmer en besloten we de 20 km te lopen. Om tijdig weer binnen te komen voordat het erg warm zou worden, besloten we stevig door te stappen en maakten daarbij maar een paar foto's.

Zaterdag 27 mei 2017 werd de tropische temperatuur van 30 graden voorspelt. We besloten deze dag niet te lopen.

Zondag 28 mei 2017 was alweer de laatste dag van deze 4-daagse. We waren nu ook wat meer aan het warme weer gewend. We begonnen deze dag met het plan om de 20 km te lopen, maar sloten niet de mogelijkheid uit om, als het goed zou gaan toch over te stappen naar de 30 km route. Voor de zekerheid namen we de routebeschrijving van de 30 km mee.

Diever werd in noordelijke richting verlaten. Daarbij liepen we een tijdlang door natuurgebied Berkenheuvel. Op 6 km was de eerste rustpost bij Hoeve aan de Weg te Oude Willem. Elke dag kregen we bij de eerste rustpost iets. Deze dag was dat een rol King-pepermunt. Verder liepen we door bosgebied Dieverveld an langs de Ganzenpoel naar de mobiele post Wateren te Wateren. Hier hadden we 11 km afgelegd. Nu volgden we een lang fietspad naar het prachtige Aekingerzand of Kale Duinen.

Na het Aekingerpad sloegen we af over een mountainbikeroute. Dat vonden we niet geslaagd. We moesten nu regelmatig omkijken of er mountainbikers ons achterop kwamen. Op een gegeven moment zagen we rechts een zandduin. We besloten er naar toe te lopen. Bovenio het duin zagen we een wijds langschap met bijna alleen maar zand. Niet zoiets als je in de Loonse- en Drunense duinen kan zien. Er zullen niet wandelaars zij geweest die dit fraaie landschap hebben gezien, want het was niet vanaf de wandelroute zichtbaar.

Op 15,8 km was bij Eethuis Aekingerzand te Elsloo de derde rustpost. Hier troffen we rustende 30 km lopers. Ook 40 km lopers waren hier, maar de meeste van de 40 km lopers hadden hun lusje er op zitten. Omdat we deze dag de 30 km route liepen, begonnen we aan onze terugweg. Aanvankelijk was dat heel mooi over het Aekingerzand. Maar daarna volgde een levensgevaarlijk route over een mountainbike-route. Dit was een slingerend pad is bosgebied met dichte begroeiing. De mountainbikers kwamen ons hier tegemoet. Een van hen reed rakelings langs ons heen. We vonden het van de onganisatie onbegrijpelijk dat ze zo'n gevaarlijk stuk in de route opnemen.

Op 20,7 km was de mobiele post en op 24,2 km was de laatste rustpost bij Hoeve aan de Weg. Nu volgden we 2˝ km een fietspad. Door het mooie weer was het hier erg druk met fietsers in twee richtingen. Dit viel ons ook erg tegen. Maar de gemoedelijkheid en de sfeer bij deze 4-daagse is zo mooi dat we in 2018 ook weer van de partij willen zijn. De totale afstand bedroeg deze dag 29,1 km. Bij aankomst bij de finish kregen we nog een roos aangereikt.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor