Ronde van Zuid-Limburg 2017

Van 20 t/m 22 mei 2017 werd de hele- en halve ronde van Zuid-Limburg georganiseerd. De start was vanuit 'De Spuiklep', het ontspanningsgebouw van de SSOVH (ontspanningsvereniging voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen) te Heerlen. Wij deden mee aan de hele ronde en liepen alle drie de dagen de 30 km route. Officieel is de tweede dag 40 km, maar er wordt niets van gezegd als je de 30 km route loopt, die speciaal voor 65 plussers is bestemd.

Nadat de meute was gestart, liepen wij er rustig achteraan. We liepen door een tunnel onder en spoorlijn en doorkruisten de wijk Schandelen. In de wijk Meezenbroek liepen we langs de Meezenbroekervijver. In buurtschap Palemig kwamen langs het Barbara kapelletje en staken de Euregioweg over. Alvorens in het centrum van Landgraaf aan te komen, liepen we een traject van de Brunssummer Heide Paarse route. Nabij de Dormansberg was achter het Eijkhagencollege de eerste wagenrust op 7 km.

Na het Hulsbos kwamen we langs het Sjpaans Kentje (=Spaans hoekje). Even van de route af maakten we een foto van de de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk. We staken de autoweg Buitenring Parkstad over. Nu kregen we fraaie vergezichten. We kwamen langs een veld waar aardbeien werden verbouwd. Langs ons pad stonden een aantal bakken met aardbeien. Maar we konden de verleiding weer staan om een aardbei te pakken. Langs de Groenstraat stond nog een mooi kapelletje. Nabij Op de Hoven zagen we de watertoren boven het Rimburgerbos uitsteken. Daarop werd buurtschap Rimburg bereikt. Na de Rooms Katholieke Heilige Drievuldigheid kerk werd de grote rust in Cafe D'r Eck bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 14 km. Voor het café stond een Sculptuur van een berg met daarop een burcht, en eromheen diverse figuren.

De grens met Duitsland werd overgestoken via de Schildpaddenbrug/Schildkrötenbrücke.

euregionale 2008, grensland wormdal
turtlebridge (stefan sous/heinke haberland)
deze brug over de grensrivier de worm ver-
bindt duitsland met nederland. de gemeenten
übach-palenberg en landgraaf hebben
de schildpadden aan beide uiteinden van
de brug een bijzondere missie meegegeven:
tegenover elkaar staand en onderling
betrokken, elkaar altijd toenaderend staan
ze voor duurzaamheid en voor het leven.
voor het elkaar steeds weer ontmoeten in
vrede en in inspirerende samenwerking.


We bevonden ons nu in het Wormdal. We kwamen langs het fraaie Kasteel Rimburg. Langs het eerste deel van het Wormdal, waar wij doorheen liepen, zagen we fraaie geel gekeurde velden. Later liepen we een tijdlang vlak langs de Worm. Na een brug over de Worm bevonden we ons weer in Nederland. Bij Haanrade werd de Worm verlaten.

In Kerkrade staken we de spoorlijn over en liepen verder langs de noordkant van Kerkrade. In Eijgelshoven staken we een 4-baans weg en een spoorlijn over. Nabij station Eijgelshoven staken we de Buitenring Parkstad in aanleg over. Bij de watermolen nabij kasteel Strijthagen hadden we op 24 km nog een wagenrust. Bij een vijver van kasteel Strijthagen stond aan de overzijde een groot beeld dat op een schaatser leek. Daarna liepen we nog langs de voet van de 225 meter hoge Wilhelminaberg en bewonderden de langste trap van Nederland (508 treden). Tegen een zijkant van de Wilhelminaberg is een skibaan, Snowworld. In het verleden was daar een stoeltjeslift en voerde de wandelroute daar langs. Daarna voerde de route langs de Caumerbeek naar het centrum van Heerlen. De totale afstand bedroeg 31 km

Klik HIER voor de betekenis van de but­tons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor