Huis ter Heide tocht

Op dinsdag 9 mei 2017 organiseerde OLAT - Wandelen op Dinsdag (WoD) een wandeling vanuit Loon op Zand. De start was vanaf Café Brasserie de Kiosk. We waren ditmaal met de auto naar de start gereden alwaar we om 9:15 uur arriveerden. Even na 10 uur begaven we ons op pad. De wandeling voerde vrijwel geheel over onverharde wegen en paden. Spoedig na het verlaten van de bebouwde kom van Loon op Zand betraden we het uitgestrekte natuurgebied Loonse- en Drunense Duinen. Echter niet voor lang. We kwamen over de Kraanvensche Heide, maar de heide bloeide vooralsnog niet. Daarna staken we de N261-4baanseweg over.

Er waren deze dag 40 wandelaars. Dat waren er minder dan gemiddeld. Sommigen hadden het idee dat dit onder andere kwam doordat sommige wandelaars gedacht kunnen hebben dat de route door het zand van de Loonse- en Drunense duinen zou voeren, maar dat was deze dag bepaald niet het geval. De wandeling voerde deze dag grotendeels over natuurgebied Huis ter Heide. Na buurtschap De Moere hadden we bij Auberge De Moerse Hoeve de grote rust.

De Moer is één van de drie kerkdorpen van Loon op Zand. Het dorp dankt zijn naam aan het veen dat hier vroeger was. Veengebieden of veenmoerassen waar turf werd of wordt gestoken, werden namelijk ook wel moer genoemd.

De Moerse Hoeve is gelegen in Loon op Zand op de grens met Tilburg en Dongen. Het hoogtepunt voor een aantal wandelaars was wellicht de lange vlonder over het Leikeven in natuurgebied Lobelia. Daarna kwamen we in een gebied waar we in totaal wel rond de 100 Schotse Hooglanders zagen. Ook zagen we zeker zeven jonkies. We konden nog een uitkijkplatform beklimmen vanwaar we fraai uitzicht op de omgeving hadden. We kwamen ook nog langs de Vossenbergvennen en de Vlindervennen. Minder fraai was het uitzicht op de Attero afvalberg.

Na 't Blauw Meer werd koers gezet naar de finish. Het was deze dag droog en in de middag vrij zonnig. Voordat de zon doorbrak, was het behoorlijk fris. Nadat de zon was doorgebroken deed de een na de ander een jas of een kledinglaag uit. Het was weer een hele mooie wandeldag geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor