Maas-NiederRhein Pad, traject Afferden - Well

Op donderdag 27 april 2017, koningsdag, vervolgden we onze route. Het had 's-nachts gevroren. We voelden het ijs nog op auto's zitten. Bij het Onze Lieve Vrouwe van Smarten kapelletje, waar we de voorgaande dag de route hadden verlaten, bekeken we nog van binnen. Door het onbewolkte weer scheen de zon volop in de kapel. We verlieten Afferden en betraden nu het Nationaal Park De Maasduinen. Daarbij kwamen we langs het Zevenboomsven.

We liepen deze dag veel over onverharde wegen en paden. Na de Poaterskapel kwamen we bij restaurant en camping Roland. Door het vroege uur was het restaurant nog niet geopend en bij de camping konden we ook niet terecht voor koffie. We staken de Eckelse beek over en liepen langs golfclub Blijenbeek. Verder liepen we door natuurgebied Bleyenbeek. Nabij Nieuw Bergen kwamen we langs het Eendenmeer en het Driessenven. Bij het Reindersmeer kwamen twee mannen met drie loslopende honden aangelopen. Het waren van die honden die je normaliter niet tegen wil komen, maar deze deden gelukkig niets.

Het prachtig natuurgebied Reindersmeer ligt in Well, gemeente Bergen. Tegenwoordig is het Reindersmeer een onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Het Reindersmeer is in de jaren zestig ontstaan door zandafgravingen. Men begon toen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze gravingen ontstonden het Reindersmeer en het Leukermeer. In tegenstelling tot het Leukermeer, waar zwemmen en vissen wel is toegestaan, is het Reindersmeer een kwetsbaar natuurgebied. Het Bezoekerscentrum De Maasduinen is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer.

Het Reindersmeer werd overgestoken met een zelfbedieningspontje. Dit pontje was relatief groot voor een zelfbedieningspontje. Toen we aan kwamen lopen, kwam het pontje net onze kant op. Maar toen het was aangemeerd, bleek dat dezelfde personen die aankwamen ook weer terug gingen. Wij konden er best bij. Bovendien zorgden zij voor het trekwerk. Toen we midden op het meer waren, druppelde het wat op deze voor de rest stralende dag. Bij het Bezoekerscentrum Reindermeer hadden we een rust, dronken Latte Macchiato en aten een pannenkoek.

We liepen weer verder, maar begonnen toch wel vermoeid te raken. We konden naar Bosscherheide lopen en vandaar met de bus naar ons overnachtingadres het Rooland Fletcher hotel te Arcen rijden. Maar Coos gaf er de voorkeur aan om toch door te lopen naar het geplande plaatsje Well en hier namen we de bus.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor