Groene Wissels Betuwehart route 1

Op vrijdag 14 april liepen wij een 19 km lange rondwandeling vanaf station Geldermalsen. Het was een Groene Wissels wandeltocht. Met de trein waren we om 10 uur in Geldermalsen aangekomen en even later begaven we ons op pad. Parallel aan het spoor liepen we noordwaarts naar Tricht. We staken de Linge over en kwamen even verderop langs de Sint Pieterskerk. Doordat er nog niet veel blad aan de bomen zat, was de kerk nog goed zichtbaar.

Buiten Tricht volgden we een kleine twee km de Meersteeg die op zijn beurt weer langs de Hooglandsche Wetering liep. Daar waar de Hooglandsche Wetering overging in de Assche Wetering verlieten we de doorgaande weg en liepen over een graspad langs de zuidoever van de Assche Wetering tot aan de Rijksstraatweg, Daarbij werden we verrassend ingehaald door een ruiter. Langs de Rijksstraatweg liepen we een kleine 100 meter. Daarna liepen we fraai langs de westkant van de Assche Wetering over een afstand van twee km. Voor ons was dit het mooiste deel van de wandelroute.

We kwamen uit op de Hennisdijk. Deze volgden we ook een kleine twee km. Daarbij kwamen we nog langs een stalletje waar we aardbeien konden komen. Bij een buitensportbedrijf sloegen we af en dwaalden fraai door natuurgebied Tichelgaten Buren. Even voor Buren hadden we een rust op een bankje en aten wat meegenomen boterhammen op. De route voerde fraai door het centrum van Buren. Daarbij liepen we ook nog door de Buitenhuizenpoort. Omdat we in de avond nog wat op het programma hadden staan, besloten we om een korte rust in een bushokje te houden in plaats van een bezoek aan een restaurant.

Aan de rand van Buren troffen we een boomgaard met prachtige bloesems. Een belangrijke reden om deze wandeling te lopen was het feit om zoveel mogelijk bloesems te zien. Dat viel in zijn totaliteit flink tegen. Over de Erichemsewal, de Mierlingsestraat en de Erichemsekade werd Geldermalsen weer bereikt. Bij de stuw staken we de Linge over. Na het bord van de bebouwde kom van Geldermalsen was het nog 4 km naar de finish. Daarbij kwamen we in het centrum nog langs een Poolse supermarkt en de zonnewijzer van Geldermalsen.

Voordat het station werd bereikt, liepen we nog even langs de Linge. Toen we het stationsgebouw in het vizier kregen, zagen we de trein naar Utrecht van 14:30 uur zowel aankomen als weer vertrekken. Een kwartier later vertrok de volgende trein. Al met al vonden we de route tegenvallen. Er zaten veel meer asfaltwegen in de route dan we van Groene Wissels wandeltochten gewend waren.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor