Merenloop Grou

Op zaterdag 11 maart 2017 organiseerde de Stichting Merenloop te Grou de Merenloop wandeltocht. Er kon gekozen worden uit de afstanden 16 of 26 km. Wij kozen de 26 km route. Er kon gestart worden tussen 8 en 11 uur. Wij kwamen even na half negen met de trein aan op station Grou-Jirnsum. Vandaar was het ongeveer 1½ km lopen naar de start. Rond negen uur begaven wij ons op pad.

De startlocatie lag vrij dicht bij de Sint Pieterskerk. Omdat de route niet langs de kerk kwam, besloten we even van de route af te gaan. We wilden de kerk op de foto zetten. Bij de kerk kwamen we er achter dat het hier heel mooi uitzag. Zo zagen we hier twee huizen waar op de ene de tekst stond van Catechisatielokaal en op de ander Sint Pitor pastorie. Daarna liepen we over de Meersweg met uitzicht op het Pikmeer. We kwamen bij het Prinses Margriet kanaal en volgden dat kanaal tot de A32-snelweg. We liepen door het aquaduct onder het Prinses Margrietkanaal door en langs de A32 snelweg.

Nu zetten we koers richting buurtschap Birstum. Daarna kwamen we in buurtschap Goatum. Hier was de koffiepost. Het was de bedoeling dat we eerst een rondwandeling door buurtschap Goatum maakten alvorens op de rustpost koffie of thee te drinken. We liepen weer naar het Prinses Margrietkanaal, nu echter langs de oostzijde. De asfaltweg ging bij het Prinses Margrietkanaal over in een fietspad. Bij het naderen van het Pikmeer ging het fietspad in een grasweg over. Langs de oever van het Pikmeer lagen meerdere woonboten. We moesten zelfs een keer over een hekwerk klimmen.

Op 10 km was dan de koffie/theepost. Het was mooi zonnig weer. We nuttigden de koffie buiten bij picknickbanken en aten een paar meegenomen boterhammen. Nu liepen we ongeveer 3 km de zelfde route terug en kwamen daarop op de 16 km route. We staken de A32-snelweg over. Nu liepen we over een graspad tussen de snelweg en de spoorlijn naar de volgende oversteekmogelijkheid over de snelweg. Dat was nabij station Grou-Jirnsum. Nu volgden we een traject dat we eerder op de dag hadden gevolgd, namelijk van de het station naar de start. Toen liepen we met een medewandelaar. Nu werd de aandacht niet afgeleid en zagen we dingen die we in de ochtend niet hadden gezien.

We staken het Rjochte Grou via een fietsbrug over. Langs scheepswerven liepen we weer naar het Prinses Margrietkanaal en staken dit met de pont over. Nu bevonden we ons in natuurgebied Burd. Burd is ook een eiland. We liepen vlak langs De Borgmolen. Wat verder weg zagen we ook de Haensmolen. De asfaltweg, die we volgden, liep dood. Maar daar wist de parkoersbouwer wel een oplossing voor. Verder dwaalden we door weilanden en landerijen. Door de vele regenval was de grond behoorlijk nat, modderig en drassig.

We kwamen weer op een asfaltweggetje uit en hier was tevens de fruitpost gesitueerd. Hier kregen we een appel. Deze smaakte heel goed. We liepen weer terug naar de pont. Daarbij kwamen we nog langs een woonwijk met alleen maar dure huizen. Een bordje privé gaf aan dat we hier niet welkom waren. Op de kaart zagen we een groene lijn, dat de grens van een natuurgebied aangeeft. Hier ging het om Nationaal Park De Alde Feanen. De groen lijn op de kaart om de woonwijk gaf hier vermoedelijk aan dat de woonwijk niet tot het Nationale Park behoorde.

Na de pont was het nog 3½ km naar de finish. Daarbij volgden we ongeveer 3 km van de heenroute. Alles bij elkaar liepen we ruim 6 km de route ook tegengesteld. Globaal was vanuit het centrum van Grou twee routes uitgezet. De ene liep naar Birstum en Goatum en de andere liep naar Burd. De 26 km route liep naar Birstum en Goatum. Daarna werd de 16 km route gevolgd. Het was de eerste keer dat ik in Grou kwam. Daardoor ziet alles er nog nieuw uit. Alles bij elkaar was het best een aardige tocht geworden. Deze tocht stond niet vermeld in het Landelijk Wandel Programma (LWP).

De routebeschrijving was vrij summier en vrijwel niet te volgen. Er werd maar zeer beperkt gemarkeerd. Kennelijk wisten de ander wandelaars de route en die wandelaars volgden we dan ook zoveel mogelijk. Er waren 630 wandelaars die zich vooraf hadden ingeschreven. Met 120 na-inschrijvers kwam het totaal op 750 deelnemers. Deze tocht werd al vaker georganiseerd. Voorgaande jaren werd deze tocht op zondag georganiseerd samen met het hardloopevenement. Omdat de deelnemersaantallen van deze tocht stijgende was besloot men om dit jaar het hardloopevenement en de wandeltocht te splitsen door deze op twee verschillende dagen te organiseren. Naar mijn mening is dat goed geslaagd.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor