Op zaterdag 4 februari 2017 organiseerde de FLAL de Stripe wandeltocht vanuit Wijnjewoude.. We hadden al eerder met de FLAL een tocht vanuit Wijnjewoude gelopen. De eerste keer was dat op
24 oktober 1993.
Toen liepen we de 50 km route. Op
26 maart 2005 liepen we de 40 km route. Deze dag liepen we de nog ontbrekende afstand van 25 km. In 1993 werd de 25 km nog niet georganiseerd, maar dat even terzijde. We hadden in hotel De Stripe overnacht zodat we tijdig bij de start aanwezig waren. Rond half acht gingen we ontbijten. Toen was de organisatie van de FLAL al druk bezig om alles te installeren. We hoorden iemand zeggen dat Appie en Jannie al weg waren. Bij de start troffen we de vermoedelijk verst wegkomende wandelaar. Hij woont in Schelluinen, dat even ten westen van Gorinchem ligt.
Om kwart over negen begaven wij ons op pad. De meute was al vertrokken. Nu konden wij er rustig achteraan lopen. Zowel links als rechts en in de zijweg stonden auto's geparkeerd zover het oog reikte. Er deden 597 wandelaars mee en die kwamen bijna allemaal met de auto. Na de start liepen we even over een verharde weg. Maar al heel snel voerde onze route over natuurgebied Duurswouderheide. De zon scheen al fel en dat zorgde voor mooie foto's met tegenlichtopnames. Ons bezoek aan de Duurswouderheide was van korte duur. Zeker in vergelijking met de 50 km lopers die hier een grote lus doorheen hadden
Nadat we het Duerswâld waren overgestoken dwaalden we een tijdlang door 't Oude Bosch. Daarbij kwamen we langs de fraaie Freulevijver. Door het windstille weer weerspiegelde de bomen fraai in het water. Natuurgebied 't Oude Bosch ging over in natuurgebied Slotplaats. We liepen nu wisselend door de bosrand en dieper het bos in. Op 9˝ km was bij de Slotplaats de eerste rustpost. Het was hier behoorlijk druk. Door het zonnige weer zaten talrijke wandelaars ook buiten. We troffen hier verschillende bekenden.
We staken de Bakkeveenster vaart over. Nu dwaalden we een tijdlang door het Mandeveld. Nij een picknickbankje besloten we even te rusten en aten wat boterhammen. Verschillende wandelaars liepen voorbij waaronder 50 km lopers die hun 50 km lus er al op hadden zitten. Een van hen was de parkoersuitzetter van de WS78 tocht vanuit Bilthoven, die voor een week later was gepland. We bleven steeds door het prachtige natuurgebied Mandeveld lopen. We zagen nog een kudde schapen met schaapherder. Bij een kleine plas lag bijna in het midden een grote veldkei. Toen ik daar een foto maakte, mede omdat een boom daar mooi in weerspiegelde, zei een voorbijgaande wandelaar: "wat bijzonder dat die steen blijf driev.
Op 15˝ km was de tweede rustpost. Deze was gelegen bij boerderij It Fryske Hiem. Deze rustpost, was net als de andere twee rustposten gelegen op het grondgebied van Bakkeveen. Hier zagen we ook weer verschillende bekende wandelaars. Hier begonnen de pijlophalers van de 50 km route. Na een oude verdedigingswal kwamen we bij een oorlogsmonument.
Op de zwerfkei staan de namen van de tien verzetsstrijders die hier gefusilleerd zijn, waaronder de Groninger kunstenaar Hendrik Werkman.
Op 10 april 1945 werd Werkman, samen met negen anderen, op het Mandeveld in Bakkeveen door een Nederlandse SD'er gefusilleerd. De reden voor de executie is nooit helemaal duidelijk geworden. Drie dagen na de executies werd de streek rond Bakkeveen door de Canadezen bevrijd. De lichamen werden opgegraven en geďdentificeerd en herbegraven op het kerkhof van Bakkeveen. Later zijn alle slachtoffers herbegraven in hun eigen woonplaats, behalve Werkman.
Na de Bakkeveenster Duinen werd de laatste rustpost bereikt. Dat was bij de Dundelle. Mede omdat deze rustpost, die niet op de routebeschrijving van de 40 en 50 km stond vermeld en omdat wij achter in de groep liepen, was het hier nu heel rustig. We lieten ons een mosterd- en groentesoep goed smaken. In het centrum van Bakkeveen stond, iets van de route af, het standbeeld van de roepende brugwachter. Nog een klein bosparkoers door 't Oude Bosch volgde nog. We keken hier een paar maal achterom of we nog een wandelaar in blauwe outfit zouden zien. We kenden een wandelaar die in Assen woont. En het zou fijn zag als we van hem een lift konden krijgen. Er kwam inderdaad een wandelaar in blauwe outfit aangelopen, maar helaas, het was niet de wandelaar waar we naar uitkeken.. Er zijn natuurlijk meerdere wandelaars die in blauwe outfit lopen.
Rond half vier kwamen we bij de finish aan. Snel melden we ons af en lieten onze wandelboekjes stempelen. Het was ongeveer 2 km lopen naar de bushalte in Bakkeveen en onze bus zou om 16:05 uur vertrekken. Maar net toen we de finish hadden verlaten kwam de wandelaar uit Assen, die de 40 km route liep, aangelopen en met hem zijn we naar station Assen gereden. Vandaar reden we verder huiswaarts. Het was weer een hele mooie tocht geworden. We danken de organisatie dan ook hartelijk voor deze tocht. Er deden 597 wandelaars mee. We hebben het goed getroffen met het weer. Veel zonneschijn en tijdens de wandeltocht droog. Van een Facebookvriend, die een tocht van 40 km vanuit Geldermalsen liep, vernam ik dat zij de laatste 8 km in de regen had gelopen.
Hieronder staan nog een paar oude wandelplaatjes van FLAL-tochten vanuit Wijnjewoude.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
Henri Floor