tocht naar het laagste punt van Nederland

Op zaterdag 28 januari 2017 organiseerde RS80 een wandeltocht vanuit Moordrecht. De start was vanuit Muziekgebouw Kunst na de Arbeid. Wij waren deze dag met de auto naar de start gereden. Toen wij rond kwart voor negen in Moordrecht aankwamen was het nog flink zoeken naar een geschikte parkeerplek. Diverse straten waren opgebroken en in deze wijk was veel één richtingsverkeer. Maar toen we om 9 uur bij de start aankwamen zagen we de wandelaars net starten. zodoende hebben we weinig wandelaars gezien. Aan de binnenmuur van het muziekgebouw hingen diverse muziekinstrumenten. Een kleed van het oprichtingsjaar 1920 was achter glas duidelijk zichtbaar. Over drie jaar kunnen ze daar een eeuwfeest vieren.

Na de start liepen we naar de Ringvaart van de Zuidplaspolder. Door de vorstperiode van de voorgaande weken was de Ringvaart bevroren. Het ijs was echter niet sterk genoeg om schaatsers te dragen. Het leverde wel mooie winterse plaatjes op. Een wandelaar voor ons wees opeens naar links. Daar zagen we de Snelle Sluis liggen.

De ‘Snelle Sluis’ tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel dreigt voorgoed te verdwijnen. Eigenaar Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is van plan het monumentale 19e eeuwse waterwerk te slopen. De Snelle Sluis is van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde, een icoon van Zuidplas. Het complex is een van de weinige nog overgebleven waterwerken uit de periode van de droogmaking van de Zuidplaspolder in de 19e eeuw. De Snelle Sluis bij Moordrecht verbindt de Hollandsche IJssel met de Ringvaart van de Zuidplaspolder.

De polder werd aangelegd tussen 1828 en 1839. Vanwege de diepe ligging van de bodem (tot ca. 6 meter –NAP) werd de droogmakerij leeggepompt door twee achter elkaar geplaatste stoomgemalen.Met het oog op het grote hoogteverschil tussen de Hollandsche IJssel en de Ringvaart besloot men om deze vaarwegen niet met één, maar met twee sluizen met elkaar te verbinden. Eén sluis was namelijk niet voldoende om het water vanuit de boezem bij lage waterstanden in de IJssel af te kunnen voeren. De schut- annex uitwateringssluis in de IJsseldijk verbond de IJssel met de Hoge Boezem. De tweede schutsluis aan de Ringvaatzijde (de benedensluis) verbond de boezem met de Ringvaart. In 1987 werd de bovensluis vervangen door een nieuwe, die het hele verval kon overbruggen. Vanaf dat moment had de benedensluis geen functie meer voor het waterbeheer.

We staken de Ringvaart over via de Boezembrug. Nu liepen we twee km langs de Hollandse IJssel. We werden nog ingehaald door een echtpaar die aan mij vroeg of ik de persoon was die met de RS80 tocht vanuit Leiden op 5 november 2016 met een ambulance werd opgehaald. Dat was ik inderdaad. Ik bedankte ze nog heel hartelijk voor de geboden hulp, want dat was toen niet mogelijk. Op een sloot bij een boerderij zagen we nog twee kinderen op het ijs schaatsen.

De bebouwde kom van Nieuwerkerk aan den IJssel werd bereikt bij molen Windlust. Het naastliggende café "Rust Wat" lieten we links liggen. We sloegen af over het Molenweteringpad. Verderop liepen we een tijdlang min of meer parallel aan het Molenweteringpad. Net voor buurtschap Klein Hitland kwamen we weer op het Molenweteringpad uit. Net voorbij buurtschap Klein Hitland zegen we hoog op een nest een paar ooievaars zitten. Nog eens twee km liepen we over het zeer fraaie Molenweteringpad. Diverse malen zagen we langs de kant van het water ijsschotsen liggen. Op de splitsing met de 15 km route ging ons pad over in de Ouderkerkselaan. Op dit pad kwamen een paar wandelaars teruggelopen die de splitsing hadden gemist.

Aan het eind van de Ouderkerkselaan lag restaurant Leefgoed De Olifant. Hier was de eerste binnenrust op negen km. Doordat we behoorlijk in de achterhoede liepen, was er net een tafeltje vrijgekomen, waar we met twee andere wandelaars genoten van een kop koffie en een glas (zeer) warme chocolademelk. Bij een tafeltje naast ons hoorden we een wandelaar zeggen dat het tijd was voor iets warms. Hoewel op de tafel al koffie en warme chocolade stond, doelde deze wandelaar op een fles meegenomen cognac.

Restaurant Leefgoed De Olifant lag aan de rand van de Groenendijk. Groenendijk was ook een echte dijk, namelijk de dijk langs de Hollandse IJssel. Na een graspad over een uiterwaard staken we de Groenendijk over. We bevonden ons nu heel even in Capelle aan den IJssel waar we later nogmaals door zouden komen. Nu volgden enige fraaie wagen en paden door natuurgebied Hitland-Zuid. Daarbij liepen we over het Langepad, het Pettenpad, het Van Der Wijngaardpad, het Haakpad, het Molenweteringpad, het Bredepad, het Moerpad en nogmaals het Langepad. Het Van Der Wijngaardpad voerde gedeeltelijk over vlonders.

We kwamen weer in Capelle aan den IJssel. We volgden hier de Klaas Klinkertweg. Op de kruising met de 's-Gravenweg lag fraai restaurant De Roode Leeuw uit 1735. We staken de Ringvaart van de Zuidplaspolder (of het verlengde daarvan) weer over. Nu liepen we door een wijken met zeer dure huizen. Verder voerde de route langs en door een wijk van Capelle aan den IJssel nabij treinstation Capelle Schollevaar. Daarbij liepen we over het Konijnpad, Het IJsvogelpad en het Vlinderpad. En na kruising met de spoorlijn liepen we over het Tuinenpad, het Groenezoompad en het Warmoezenierspad naar de tweede binnenrust bij voetbalvereniging Nieuwerkerk. Hier lieten we ons een kommetje erwtensoep goed smaken.

Verder liepen we door het Buckeburgpark. In de Kruidenwijk liep de hoofdroute over een touwbrug. Coos zag dit niet zitten. Gelukkig was er ook een alternatieve route. De A20-snelweg werd bereikt en ongeveer twee km gevolgd. Halverwege kwamen we nog langs het laagste punt van Nederland.

Dat een flink deel van Nederland onder de zeespiegel ligt weten we allemaal. Maar hoeveel meter onder de zeespiegel leven we eigenlijk? Vaak werd gedacht dat de Prins Alexanderpolder bij Rotterdam het laagste punt was. En naast een laagste punt blijken we ook nog eens een verrassend diepste punt te hebben! Na onderzoek door Rijkswaterstaat in 1995 is vast komen te staan dat de Zuiderplaspolder in Nieuwerkerk aan den IJssel het laagste punt van Nederland is. Het laagste punt ligt op 6,74 meter beneden N.A.P.
Naast het laagste punt heeft Nederland ook een diepste punt. Helaas is deze plek al jaren afgesloten. Maar in de voormalige Staatsmijn Hendrik in Limburg bij Brunssum kun je afdalen tot een diepte van maar liefst 1058 meter.
Allemaal goed en wel, maar hoe verhoudt het laagste punt van Nederland zich met het laagste punt ter wereld? Een eenduidig antwoord hierop is niet helemaal te geven, want er zijn een aantal dieptepunten mogelijk.
Het laagste punt op land is de Bentley Subglacial Trench, een diepe geul op Antartica die maar liefst 2555 meter onder het zeeniveau ligt. Wel ligt er een dikke laag ijs in de geul, waardoor de geul alweer een stuk minder diep oogt.
Volgens Jordanië ligt het diepste puntje ter wereld in hun land. De kust bij de Dode Zee ligt maar liefst 400 meter onder zeeniveau.
De allerdiepste plek op aarde ligt onder water. Challenger Deep, de geul tussen Japan en Indonesië, is maar liefst 10.923 meter diep.

De laatste twee km voerde over rustige wegen naar de finish. In de laatste km was nog een kleine verzorgingspost. Een kind stond langs de weg bij haar huis met plastic bekertjes en water. Op mijn vraag of het initiatief van haar zelf afkomstig was, zei ze dat haar moeder dit had voorgesteld. Wel heel mooi dat dit kind toch in de kou op wandelaars staat te wachten.Het was een hele aardig tocht geworden. We hebben de parkoersuitzetter hartelijk bedankt voor deze tocht. Natuurlijk de hele organisatie van RS80 en alle vrijwilligers ook hartelijk bedankt. Deze dag werd door mij een bijzondere kilometerstand ge­pas­seerd zoals ik dat bijhoud in mijn wandelboekje. Het was de kilometer-afstand van 88.888 km. Op 8 december 2012 doorbrak ik de kmstand 77.777. Op 20 september 2008 was dat 66.666 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor