Rondwandeling door Maastricht

Op 21 januari 2017 ging ik naar Maastricht en liep daar de Groene Stads Wissels nummer 456 met als tochtnaam Jeker, Fronten en Sint Servaasbasiliek. Voor deze dag stond oorspronkelijk de WS78 tocht vanuit Barneveld op het programma. Omdat voor zondag 22 januari Coos en ik 21 km wilden lopen met de Egmond Wandel marathon vanuit Egmond aan Zee, was 60 km voor mij op dit moment te veel in een weekend. Coos is dat echter wel gelukt.

Met een vertraging van een half uur kwamen we in Maastricht aan. Buiten voor het station was een grote bouwput waar we omheen moesten lopen om op de Stationsstraat uit te komen. We liepen naar de Maas en staken deze over via de Hoge Brug, een brug voor wandelaars en fietsers. Spoedig werd koers gezet naar het riviertje Jeker. Via het Hertenpark en het Aldenhofpark kwamen we bij de Berenkuil. Hier lag een giraffe met een meisjesfiguur in een omgracht terrein en waar omheen een hekwerk was geplaatst.

Via het Waldeckpark kwamen we bij de voormalige Sint Lambertuskerk, een heel imposant groot kerkgebouw. Nu werd de Hoge Fronten bereikt. Dit is een oud verdedigingswerk. De route loopt hier dicht langs loodrechte muren waar geen hekwerk langs staat. In de voor-informatie zou het goed zijn om te melden dat je geen last van hoogtevrees moet hebben. Op 26 augustus 2016 is hier een Maastrichtenaar verongelukt die van een muur is gevallen. Wij liepen hier gedeeltelijk een alternatieve route.

Na een paar leuke smalle straatjes kwamen we langs de Joodse Synagoge. Toen we hier later op de dag nog een keer kwamen, we hadden tijd over, zagen we hier nog een echte Joodse man met zijn dochter. Nu was het niet ver meer naar de Sint Servaasbasiliek. Na de Sint Janskerk werd het Vrijthof bereikt. Hier vindt in juli elk jaar een optreden plaats van Andre Rieu. Via de Markt werd de Maas bereikt. Bij een grand café dronken we een Latte Macchiato.

We hadden nog ruim drie uur over voordat we onze terugreis hadden gepland. Eerst besloten we nog door een deel van Maastricht te lopen, waar we nog niet door gelopen waren. Daarbij liepen we door de Thermen, het oudste deel van Maastricht. We hadden oorspronkelijk gepland om de terugreis te aanvaarden met de trein van 15:55 uur. Het werd echter een half uur eerder. We hadden bedacht dat, door deze eerdere trein te nemen, we meer met daglicht naar huis konden reizen en daardoor meer van de omgeving zouden zien. Maar de ogen vielen meerdere malen dicht tijdens de thuisreis.

Nadat ik bij het eindstation Coos had getroffen, die in Barneveld had gewandeld, verwenden we ons nog door buiten de deur warm te eten.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor