de dag van Heeten

Sallandse Wandel Vierdaagse, vrijdag 21 oktober 2016

Het was alweer de laatste dag van deze wandel4daagse. Raalte werd in zuidelijke richting verlaten. We liepen naar het Overijssels kanaal en volgden het kanaal ongeveer een km. Bij de Ramelerleide, een wetering, sloegen we af en volgden deze tot aan de Heetenseweg. Het duurde nu wel heel erg lang voordat we bij de eerste rustpost was. Deze lag op 10,7 km en was gelegen bij het Wapen van Wesepe te Wesepe en tegenover de Sint Nicolaaskerk. Voordat we het cafe restaurant ingingen, bezichtigden we de kerk met zijn fraaie glas-in-lood ramen.

Over de Dominee E. Kreikenlaan werd Wesepe weer verlaten. Verderop staken we de Groote Vloedgraven over. Ook het Overijssels kanaal werd nog gekruist voordat de volgende ruspost in zicht kwam. Maar even voor de rustpost maakten we nog een lus van ruim een km alvorens definitief bij die rustpost aan te komen. Deze was gelegen in restaurant Reimink te Heeten op 17,7 km. Voor de rustpost werd vlees en worst gebakken boven een houtvuur. Daar bracht het plaatselijke mannenkoor Germania enige vrolijke muzieknummers ten gehore.

Langs de Maria Onbevlekt Ontvangen kerk werd de rust verlaten. In Heeten was ook nog een rustmogelijkheid op 20,3 km bij Brasserie DERT13N Daarna kwamen we door buurtschap Schoonheten. Hier liepen we fraai door de bossen. Na landgoed Schoonheten werd het Overijssels kanaal bereikt en gevolgd naar Raalte. Op 25,9 km was nog een laatste rustpost. Dit was een mobiele rustpost.

Rond kwart voor drie kwamen we bij het punt waar de optocht van de Kids was begonnen. Gelukkig liepen die niet zo snel, zodat we ze redelijk snel voorbij konden lopen. In het centrum van Raalte stonden talrijke toeschouwers waarschijnlijk de meesten voor de kids. De totale afstand bedroeg deze dag precies 30 km.

Het was een hele aardige vierdaagse geworden. De bepijling van de routes was overwegend zeer goed. Verder viel het op dat er erg veel verkeersbegeleiders bij gevaarlijke oversteekpunten waren. Het zou nog fijn zijn als er na een splitsing van de wandelafstand nog vermeld zou worden van "u bevindt zich op de 30 km route" indien je de 30 km liep. Verder zou een vermelding van de samenkomst met andere afstanden wenselijk zijn. De eerste dag hebben we gebruik gemaakt van de warme maaltijd na afloop in de feesttent. Het plan was om dat ook de overige dagen te doen. Maar de muziekinstallatie stond de overige dagen dermate hard, dat we daar vanaf zagen. Volgend jaar willen we deze vierdaagse weer lopen. We danken de organisatie hartelijk voor deze 4-daagse

De organisatie van deze 4-daagse heeft ook nog een verslag op hun website geplaatst. Omdat wij niet weten hoe lang dit er op staat, leek het ons mooi om dat verslag ook op deze website vast te leggen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor

Vrolijke start dag 1 SW4D

18 oktober 2016

Wie alleen aan de eerste dag van de SW4D deelnam, heeft beslist een mooie ervaring opgedaan al belooft de rest van de week nog meer verrassingen. Vandaag ging de route richting Wijhe, deze week ter gelegenheid van Halloween omgedoopt tot Hallowieje. Dat was te merken,want het wemelde van griezelfiguren, die overigens zeer vriendelijk en gastvrij de wandelaars op de 30 en 40km route ontvingen. Het college van burgemeester en wethouders had zijn bestuursarbeid onderbroken om de controlekaarten te knippen en de plaatselijke horeca zorgde voor rust en verzorging. Vanaf hier waren de routes vernieuwd, waardoor de 40km door de Duursche Waarden voerde en de 30 km door Boerhaar. Deze nieuwe inkijkjes in het Sallandse landschap lokten veel enthousiaste reacties uit.

De 20km liep dit jaar andersom en zoals een reis er terug anders uitziet dan heen, bood ook deze route een heel andere kijk op het landschap. Buurthuis Elshof was het vertrouwde rustpunt, maar daarna ging het naar biologisch landbouwbedrijf Overesch. Veel belangstelling voor de landwinkel, maar zeker ook voor de varkens in een kijkstal.

En dan de kids. Hun Olympische week werd geopend met het ontsteken door een echte brandweerman van een bijna echte vlam. Ingeleid door een dans van dansgroep Ralda betrad meervoudig Nederlands en Europees kampioen triatlon de arena. Alie Ananas dacht nog even kampioen te zijn, maar de huldiging was toch voor Edwin. Met een nieuwe gouden medaille om de nek gaf hij het startsein, waarna de stoet op weg ging voor de eerste krachtproef: een survival parcours door het scoutingbos.

Wielerclub CRT trakteerden de kids op een spectaculaire BMX-demonstratie, opgevolgd met een crosscircuit dat Edwin Ophof had uitgezet dwars door sportzalen en over trappen van spotcentrum Vital Centre. Een traktatie van Dirk en bakkerij Jorink bij wijngaard de Landman zorgde weer voor de nodige energie. Net op tijd voor de regen was iedereen weer binnen in de vierdaagse tent, waar verder gewerkt kon worden aan een graffititableau en Olympische knutsels.

Dag 2, nat, glibberig maar erg gezellig

19 oktober 2016

Geen enkele optimistische weervoorspeller kon er omheen dat de tweede dag regenachtig zou zijn. Geen punt voor de wandelaars, want hoe nat ze ook werden bij vertrek, aan de finish hoorde je alleen nog maar enthousiaste reacties over de mooie routes en rustpunten. De regen was geen onderwerp meer.

De kids hadden s morgens hun sportheld van de dag gehuldigd. Turner Kai Rensen, die door veel kinderen herkend werd als hun gymleraar, kreeg de gouden medaille omgehangen en na een pittige opwarmer door Edilson ging het peloton van start. Een paardenparcours in het Marinuslaantje en een berg in Drotenkamppark waren de hindernissen die genomen moesten worden, maar de broodjes van bakker Jorink en gezonde snacks van DIRK hielden de jonge olympi rs op de been. Terug in de tent werd verder gewerkt aan het graffitikunstwerk en ook het SW4Dhouse krijgt steeds meer vorm.

De volwassenen gingen richting Heino. Hun eerste rustpunt vonden ze bij Schuilenburg, waar accordeonist de stemming hoog hield. Dit nieuwe rustpunt op de route was de eerste van nog meer die zouden volgen. Zo was daar na een ploetertocht door het bos outdoor centre Omni Mobilae, waar een lekker houtvuur brandde. Daarna volgde Heino dat roder kleurde dan ooit. Co de Rood (Andre Roelofs) verwelkomde de wandelaars op de rode loper . Na een opwarmertje in het nieuwe Buurthuis en omliggende horeca ging het verder. De 40km naar Hoonhorst, waar bij caf Kappers de koffie klaarstond. De 30 km bracht een bezoek aan de buitengewone kunst en kitschtuin van twee lieve dames. Je moest er wel voor glibberen, maar de golfspeler voorover in een gat one in hole mocht je niet missen.

Bij terugkomst kon men niet anders concluderen dat de helft van de vierdaagse koek al weer op was. Een biertje, warme chocomel en een gehaktbal van De Zwaan maken veel goed.

Dag van Luttenberg: PEACE !

20 oktober 2016

Ja er viel vanmorgen genoeg regen om nat te worden. Maar we zouden het niet meer over het weer hebben, want iedereen kwam vanmiddag weer droog binnen. Wel waren een paar kleine omleidingen op de route gemaakt om glij- en valpartijen te voorkomen, maar dat deed niets af aan de beleving die volop aanwezig was. Omdat alle wegen uiteindelijk naar Luttenberg leiden, maakte het niet uit dat de 40 km eerst door het Boetelerveld en over de Sallandse heuvelrug liep. Fraaie stukken natuur die niet gemist mochten worden. Zo ook de 30km-route die via Lemelerveld uiteindelijk in Luttenberg aankwam.

De 20 km had eerst nog een bezoek gebracht aan rustpunt t Schippertie met zijn wonderlijke tuin vol symbolen van dood en geloof, maar ook een oudheidkamer en hot tub. Daar moet je beslist nog eens terug komen om alles goed te bekijken. In het dorp Luttenberg waren verschillende punten waar versnaperingen werden uitgedeeld, waarbij de kraam met koek en eitje het gretigst aftrek vond. Na de befaamde bospaddenstoelensoep (paddo s?) keerden we terug naar de tijd van flowerpower. Onder de klanken van muziek uit de sixties en seventies en in een decor van Woodstock kregen de wandelaars door hippies een krans omgehangen. Na een stralende PEACE-groet en desgewenst een knuffel, zag de stoet wandelaars er ineens een stuk vrolijker en kleuriger uit.

De kids hadden vandaag hun langste route. Die werd ingeleid met de huldiging van Michel Tielbeke, die in 2008 en 2012 heeft deelgenomen aan de paralympische spelen in Tapei. Omdat Michel doof is was er een tolk die voor hem vertaalde en het applaus gaven de kids door te zwaaien. Na de warming up door Edilson ging de route vandaag naar Ivoor aan de Raarhoeksweg, maar dan wel dwars door een soppig weiland! Ook nu werd een sporter geraden. Deze prijsvraag had vorige dagen al zes prijswinnaars opgeleverd en vandaag was de laatste kans een prijs uit de SW4D-winkel te mogen uitzoeken. Bij de Rosahoeve stonden de koeien in de stal, waar je ze zomaar kon aaien. Toen weer terug naar de vierdaagse tent, waar Johan Bril met een live zangoptreden er een feestje van maakte. Morgen de laatste dag met nog meer muziek en de feestelijke intocht op de Markt in Raalte.

Dag van Heeten in Tiroler sferen

21 oktober 2016

De laatste dag begon voor de 40km route om 7.30 uur, althans de start, want ruim voor die tijd waren de eerste wandelaars al aanwezig om de 160 kilometer van deze week vol te maken. Begeleid door het dagelijks gezang van de Roalter Jongs vertrokken zijn in redelijk dichte mist. Een ander weertype dan voorgaande dagen met later zelfs een beetje zon en dat maakte dat de poncho s opgerold konden blijven. De routes voor de 30 en 40 km waren gewijzigd ten opzichte van vorig jaar hetgeen een andere beleving gaf. Via Wesepe en Lettele werd Heeten bereikt. Ook de 20 km kwam hier uit, maar eveneens via een andere weg dan voorheen.

Overigens niet helemaal volgens planning in verband met een omlegging buiten al te modderige paden. Brasserie dert13n vormde het rustpunt en het koor Germania stond de wandelaars op te wachten. De geur van een open vuur, braadworst en balkenbrij kwam je van verre al tegemoet. Jungen und M del in lederhozen en dirndel jurk verzorgden de bediening. Veder wat vrolijke schlagers en het Tirolerfeest was compleet. De resterende negen kilometers vormden geen enkel probleem wetend dat in Raalte de finish gloorde.

De kids huldigden vandaag Jip Vastenburg, Olympisch atleet in Rio 2016 op de 10.000 meter. Al viel zij in Rio buiten de prijzen, in Raalte kreeg ze de gouden medaille. Haar droom is om over vier jaar goud te halen op de Olympische marathon. In dat geval komt zij terug naar de SW4D om de medaille te tonen. De warming up door Edilson was ook voor Jip een goede training en daarna ging het richting Raalte zuid. Daar loop je tegen een weiland aan, dus wil je verder dan moet je erdoorheen. Dat gebeurde dan ook totdat ze bij de koetunnel onder de Overkampsweg uitkwamen. Toen erdoor heen, iets wat een ander dan de boer nooit gedaan heeft. Hij was best wel schoon, behalve dan de spinnenwebben! Toen weer door de wei en door de stal van boer Ogink. Een hele belevenis met een boerenhindernisbaan en trekkerslep.

Via een smal paadje langs de wetering kwamen ze bij het kanaal en de Leeren Lampe, waar een stoet voor de intocht werd opgesteld. In een vlaggenparade met ballonnen en confettibommen ging het achter de blaaskapel aan naar de Grote Markt. Samen met de volwassenen over de rode loper langs Tismawajewend band en de Roalter Jongs en een diskjockey op een brandweerwagen naar de vierdaagse tent. De Raalter Ondernemersvereniging stond klaar met warme worst en een slokje onvolprezen Jacoba, een prachttraditie!. De prijzen, beschikbaar gesteld door sponsoren, en die heel de week al hadden staan lonken, werden verloot onder de kids die vier dagen hadden deelgenomen. De felbegeerde fiets werd gewonnen door Evi Huijsmans.

Burgemeester Martijn Dadema, door een fan omhangen met een hippieslinger van gisteren, had zich aangesloten bij de wandelaars, met n voet op de rode loper, want eigenlijk horen daar alleen de winnaars te gaan. Hij prees de vrijwilligers die ons evenement mogelijk maken, iets waar de voorzitter zich van harte bij aansloot. Met een uitnodiging om allemaal in 2017 terug te komen om het tweede lustrum te vieren, werd het offici le gedeelte gesloten en kon het feest losbarsten. Van vermoeide voeten geen sprake, gewoon lekker hossen.