De dag van Wijhe

Sallandse Wandel Vierdaagse, dinsdag 18 oktober 2016

Van 18 t/m 21 oktober werd de Sallandse Wandelvierdaagse georganiseerd vanuit Raalte Even na half negen begaven wij ons op pad. Na de Pauluskerk en de rondweg om Raalte werd de bebouwde kom verlaten. Bij een dierenparkje met alpaca's stond ook een bord met achtergrond informatie over alpaca's. We werden ingehaald door een wandelaar die alleen deze eerste dag meeliep. Daarna zou hij afreizen naar Zuid Afrika, naar Robbeneiland, om daar deel te nemen aan een centurion tocht.

Het was deze dag de dag van Wijhe. Het was dan ook niet verwonderlijk dat we een traject over de Wijheseweg liepen. Langs de Wijheseweg was Stal Zwijnenberg gevestigd. We vroegen ons af of ze hier ook een zwijnenstal zouden hebben. Toen we over de Steffensteeg uitzicht hadden op de Engeweg zagen we langs deze weg een dame gehurkt achter bosjes zitten. We dachten in eerste instantie, kan die dame voor een sanitaire stop niet minder opvallend dat doen. Maar het bleek een fotografe te zijn die wit/bruin gevlekte paarden zo onopvallend mogelijk wilde fotograferen.

Elshof werd bereikt. Hier was op 6,9 km een rustpost bij het plaatselijke Buurthuis. We lieten ons de erwtensoep goed smaken. Verder liepen we over een pad door een weiland. Langs de Hamelweg liepen bij een boerderij ezels in een weiland. Dat zijn, naast Schotse Hooglanders, dieren die veelvuldig gefotografeerd worden tijdens wandeltochten. We kwamen bij de Soestwetering, een kanaal. Deze werd even verderop overgestoken bij een sluis. Bij boerderij Noordberg liepen we over het erf en keken even in de koeienstal.

Wijhe werd bereikt. Na kruising met de spoorlijn kwamen we bij de Rooms Katholieke Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk en keken even binnen. Daarop werd de Langstraat bereikt. Deze was geheel versierd in Halloween-sferen. Bij het begin en het einde van de Langstraat stond dan ook Hallo-Wieje Langs deze straat maakte ik maar liefst 40 foto's. Op 12,7 km was hier bij 't Proathuus een rustpost.

De Langstraat werd bij de Wijhese molen verlaten. Daarna liepen we naar de IJssel en kwamen langs het gemeentehuis. Drie jaar tevoren, toen wij deze vierdaagse voor de eerste keer liepen, liepen we door het gemeentehuis. De bebouwde kom van Wijhe werd aan de zuidoostkant verlaten. Vaak staat er bij een huis: "pas op voor de hond". Maar nu kwamen we langs een huis waar stond: "pas op !! loslopende rat".

Op 16,8 km werd een rustpost bereikt. Deze was bij Logtenberg Feest- en sfeerlocatie te Boerhaar. Bij een boerderij konden we walnoten kopen. Die mogelijkheid hadden we onderweg al meerdere keren aangetroffen. Bij de Boerlestraat was de samenvoeging met de 40 km en meteen kwamen al bekende wandelaars aangelopen. Daarop werd Broekland bereikt. Op een bankje zagen een bekende wandelaar uit Zeeuws-Vlaanderen zitten, die bij droog weer in opvallende kleding loopt en dat ook deze dag deed. Na de H.Marcellinus kerk werd op 22,1 km een rustpost bereikt. Deze was bij café De Hoppe te Broekland. Voordat Raalte weer werd bereikt, staken we nog de Ramelerleide over. De totale afstand was deze dag 30,4 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor