Tweedaags Gronings wandelfestival Tocht om de Noord, zaterdag 24 september 2016

In het weekend van 24 en 25 september 2016 werd het wandelfestival Tocht om de Noord georganiseerd. Zaterdags was de start van de wandeling vanuit Basisschool de Rieshoek dat voor de plaatselijke schaatsbaan ligt. Het eindpunt lag in Groningen bij de Atrium Hanzehogeschool dat aan het Zernikeplein ligt. Zondags was de start bij de Atrium Hanzehogeschool en het eindpunt lag die dag in Zoutkamp. De verzamelplaats voor de wandelaars die met de auto kwamen, en dat waren de meesten, was aan het eindpunt en werden vandaar met de autobus naar de start gebracht. Wij zelf overnachtten in een hotelletje in Groningen en reden beide keren met de taxi naar de Atrium Hanzehogeschool. Zaterdags werden we dan eerst met de autobus naar Noordlaren gebracht en zondags hoefden we geen gebruik van de autobus te maken.

Toen we op zaterdag met de bus naar Noordlaren werden gebracht, moesten we eerst een rondje om de schaatsbaan, die open was, maken. Daarna konden we in de rij gaan staan om ons startbewijs te laten scannen, waarop we het Raisbewies/stempelkaart in ontvangst konden nemen. Daarna hebben we nog een half uurtje gewacht totdat het licht werd. Want we lopen (en fotograferen) het liefst bij daglicht.

De route voerde al snel over het erf van een boerderij en door een koeienstal. Een uur tevoren was een kalf geboren en dat zagen we ook in de stal liggen. Het lukte moeder koe nog niet om op te staan, want na een poging zakte ze toch weer door haar poten. Vanaf het boerenerf kregen we uitzicht op molen De Korenschoof. Na de Bartelomeüskerk werd het haventje van Noordlaren bereikt. Daar vlakbij ligt het huiskamerrestaurant Het Oude Veerhuis.

Nu liepen we de Oostpolder in. We kwamen langs een uitkijtoren. Aan de zijkant hing een groot spandoek met de tekst: "langs de lijn". Er stonden twee mannen op de uitkijktoren die ons toespraken, o.a. wat heeft die mevrouw stevige kuiten en wat loopt ze snel. We volgden de dijk langs het Zuidlaardermeer tot aan gemaal Onnerpolder. Hier sloegen we af. Door Friesland Campina werden blokjes kaas aangeboden. Voordat de plaats Onnen werd bereikt kwamen we nog langs het bos Maart'ns Bossie.

Bij Dorpshuis De Tiehof hadden we een rust. We konden er een krentenbol en een eitje krijgen. Hier troffen we bekenden. Verder liepen we in Onnen langs de voormalige Koepelkerk van Onnen, thans woonhuis met kantoor aan huis. Aan de rand van Onnen stond een bord met OPEN DAG van school met de bijbel.

De volgende doorkomstplaats was Haren. Bij Buurthuis De Mellenshorst was de stempelpost. Daarna kwamen we langs basisschool Het Mozaïek. Hier kon je met een pen een omtrek van je hand op papier maken en je naam er in zetten. Verderop stonden langs de weg schilderijen die door kinderen waren gemaakt. Bij een brandweerauto stond een rode loper bij de linkervoordeur. Het was de bedoeling om door de brandweerauto te lopen. Bij Landwinkel de Mikkelhorst stond een groot kuiken. Bij een bloemetjes woonwagen konden we geïnformeerd worden over eetbare planten.

We kwamen in de Oosterpolder en liepen er over het Natte Laarzenpad. Het graspad was mooi gemaaid en droog zodat we geen natte schoenen hebben gekregen. Daarop werd buurtschap Waterhuizen werd bereikt. We staken de spoorlijn en het Winschoterdiep over. Daarna liepen we over Scheepswerf Pattje, dat was heel indrukwekkend. Door een muzikant werd het lied van Tocht om de Noord gezongen en begeleidt met zijn gitaar. Na het Lady Astrid schip hadden we een rust bij een koffiewagentje waar we lekkere Latte Macchiato dronken.

Na buurtschap Roodehaan werd de doorgaande weg weer verlaten. Er werd weer een stempelpost bereikt over een hoogholtje. Deze was bij Hooghoudt Distilleerderij. Hier kregen we limonade te drinken. Bij boerderij Euvelgunnerheem troffen we de twee personages die in de video vooraf waren opgetreden. Het ging hier om Wilt Stel en Janneke Geertsema. Beiden werden, helaas niet samen, op de gevoelige plaat vastgelegd. Hier liepen we trouwens door een deel van de boerderij heen.

We kruisten de Beneluxweg en zagen bij de 2e rotonde een vreemde vogel staan. We staken het Winschoterdiep over via de Sontbrug en even later het Eemskanaal via de Berlagebrug. Nabij het haventje nabij de Motorboot club Groningen hadden we een rust en genoten we van een optreden van de Benefaction band. Nu bleef de route een tijdlang parallel met de Grondzijlster Hunze lopen. Nabij Noorderhoogebrug liepen we onder de Noordzeeweg door en bewonderden de fraai versierde zijmuren van de tunnel. Daarop werd de Wilhelminamolen bereikt en luisterden we binnen even binnen van livemuziek. In het begin van Noorderhoogebrug troffen we doedelzakspelers en trommelaars. Noorderhoogebrug werd helemaal doorkruist.

We kwamen bij Bezoekercentrum Buitenplaats Reitdiep. Hier graasden een paar opvallende varkens, gedeeltelijk in het water. Over een slingerpad liepen we naar de spoorlijn Groningen-Sauwerd. Deze kruisten we bij de Koetunnel. Verderop staken we de Walfridusbrug over, die over het Van Starkenborghkanaal ligt. We volgden het Van Starkenborghkanaal tot aan de Paddepoelsterbrug. Over deze brug zouden we de volgende dag verder lopen.

Toen de geopende Paddepoelsterbrug weer dicht ging, kwam een grote groep muzikanten aangereden in klederdracht en maakten al fietsend muziek. Zij reden ons achterop toen wij over de Zernikelaan naar de finish liepen. Voor hen was hun plaats van bestemming ons eindpunt. Het was een hele mooie wandeldag geworden met een maximum temperatuur van 25 graden, vrij warm voor eind september. Met de bus reden we naar ons overnachtingadres dat in het centrum van Groningen lag.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor