De dag van Hooghalen

Op zondag 1 mei 2016 was de laatste dag van deze vierdaagse. De start werd in noordelijke richting verlaten. Na een paar honderd meter kwamen we op de Esweg uit. We bleven deze weg en het verlengde daarvan ruim 4 km volgen. Dat is nou niet bepaald een traject voor een wandelaar om van te genieten. Even voor de Dennenhoeve sloegen we af. We sta­ken een onbewaakte spoorlijn over zonder verkeersbegeleiders. Daarna liepen we langs de bosrand van na­tuur­ge­bied Hiemstrastate. We kregen zicht op Huize Dennenrode. Maar een mooie foto was niet mogelijk vanwege een door­zich­tig hekwerk waarvoor nog dichte begroeiing was. We keken nog eens om naar de onbewaakte spoor­weg­o­ver­gang en zagen nu twee verkeersbegeleiders met reflectievesten.

Er volgde nu een fraai kronkelend bospad. We hadden de instructie, dat als op een splitsing geen pijl hing, we RD moesten lopen. Maar we kwamen op een splitsing waar RD een paar bomen over het pad lagen en waar het doorgaande pad RA sloeg. Wij besloten RA te slaan en we kwamen goed uit. Over de Zwiggelterweg liepen we naar de spoorwegovergang en over de Beilerweg liepen we naar Hooghalen. Op 9½ km was de eerste rustpost in Dorpshuis 't Haoler Hoes te Hooghalen. Op 21 februari 2004 en 29 november 2014 hadden we hier een start van een FLAL-tocht.

Hooghalen werd in oostelijke richting verlaten. We staken de spoorlijn weer over en doorkruisten vervolgens camping Groote Zand, genaamd naar het nabij liggende natuurgebied met dezelfde naam. Nu kregen we een mooi natuurgebied voorgeschoteld met bos en hei en vennen. Het noordelijkste puntje van het Groote Zand heeft de mooie naam Het Paradijs. Er kwamen op een gegeven moment wandelaars van links gelopen. Eerst dachten we dat wij of zij verkeerd liepen. Maar het bleek dat zij een tocht vanuit Ekehaar liepen. Het betrof de blauwe lus. Daar werd een wandeltocht georganiseerd met lussen van 12½km georganiseerd. Daar kon je 1, 2, 3 of 4 lussen lopen.

We kwamen bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hier vlakbij was ook een stempelpost. Over het Melkwegpad liepen we naar Kamp Westerbork. Daarbij kwamen we nog langs de Radiosterrenwacht met talrijke Radiotelescopen. We waren op Kamp Westerbork al meerdere keren geweest. Twee keer met de FLAL en ook met het Drenthe pad. Kamp Westerbork is ook het eindpunt van het Westerborkpad. Op 27 januari 2012 waren we bij de officiële opening van het Westerborkpad. Nu was het er erg druk. Deze dag was het prachtig zonnig weer. Mede vanwege enige zeer koude dagen eerder in de week was het buiten zijn nu zeer aangenaam. Op de terugweg naar het Herinneringscentrum was een parkoerswijziging. Een gedeelte van de oorspronkelijke route stond onder water en was daardoor onbegaanbaar. Ikzelf ben nog wel op die plek geweest. Op twee plekken lagen takken waar overheen gelopen kon worden.

Kamp Westerbork werd verlaten. Na bosgebied van Boswachterij Hooghalen voerde de route over een open gebied. Daar troffen we een heel groot roodgekleurd tulpenveld. Na het Heuveringerzand volgden een paar lange fietspaden. Daarna volgden we even een drukke weg langs het Oranjekanaal NZ. Spoedig werd deze weg verlaten en over de rustige Klatering-weg werd buurtschap Klatering bereikt. Hier was op 28 km de laatste rustpost bij Buurthuis 't Mummelhuus.

Nu was het nog 4 km naar de finish. De afgelegde afstand bedroeg 32 km. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Naar onze mening zijn er nog heel wat verbeterpunten en die noteer ik hieronder.
  1. De routebeschrijving in een raamwerk uitprinten. Daardoor zie je beter welke tussenafstand bij de desbetreffende regel hoort.
  2. Een wandelafstand mag voor wat betreft de lengte hooguit 10% afwijken. Dus een 20 km route moet minimaal 18 km en maximaal 22 km lang zijn. Een keer was de 20 km 24 of 25 km.
  3. De omschrijving driesprong en T-splitsing wordt door elkaar gebruikt en vaak verkeerd.
  4. Vermeld in de routebeschrijving alleen een straatnaam als deze ook daadwerkelijk zichtbaar is.
  5. Zet in de routebeschrijving de straatnaam tussen haakjes als de straatnaam verderop wel zichtbaar is.
  6. De routebeschrijving vulde de bepijling af en toe aan en het omgekeerde gebeurde ook. Het beste is om een routebeschrijving te maken, die je ook zonder bepijling kan lopen. Want er verdwijnen wel eens pijlen.
  7. De deelnameprijs voor 1 dag van 6 euro is aan de hoge kant.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor