De dag van Hijken

29 april 2016 was de minst mooie wandeldag. Dat had alles te maken met het regenachtige weer. Bij het opstaan was het nog droog geweest. Maar net voor de start om 8 uur begonnen de eerste regendruppels te vallen. en het bleef tot half een regenen. Niet heel hard, maar wel licht en gestaag. De start werd in noordwestelijke richting verlaten. Daarbij liepen we over de Brunstingerstraat en de Sportlaan naar buurtschap Brunsting. We staken daarbij nabij de Brunstingerplas de Brunstingerleek over. Via buurtschap Rheenveld liepen we naar het Oranjekanaal. Hier was een zelfbedieningspontje waarmee we ons naar de overkant konden trekken. Het pontje lag bij aankomst uiteraard wel aan de overzijde en moesten we het eerst naar onze eigen kant trekken. Het Oranjekanaal volgden we vervolgens naar Hijken. Hier was op 8 km de eerste rustpost in café De Dorpskern.

Nu werd koers gezet naar natuurgebied Hijkerveld. Op 11˝ km was een rustpost bij schaapskooi Hooghalen "Ensink-kooi". Bij buurtschap Oranje werd het Hijkerveld verlaten. Bij buurthuis De Windjammer was op 20 km een rustpost. In het centrum van buurtschap Oranje hield het op met regenen en haalden we het fototoestel te voorschijn. Nadat we het Oranjekanaal waren overgestoken, liepen we door natuurgebied Zuid-Hijkerzand. Hier herkenden we trajecten van het door ons gelopen Drenthepad in september 2012. In het natuurgebied Westerveld liepen we tussen de Brunstingerplassen door. Bij minicamping De Tuinfluiter hadden we op 24˝ km nog een laatste rustpost. Na buurtschap Brunstinger liepen we dezelfde route als de heenweg terug.

De route door de natuurgebieden was prachtig. Jammer van de vele regen in de ochtend waardoor we niet zo konden genieten. We waren deze dag al om 14:35 uur terug. De overige dagen was dat veel later.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor