Grenslandpad: Stramproy - Thorn

Donderdag 21 april 2016 was alweer onze laatste wandeldag. Bovendien werd deze dag ook het Grenslandpad afgesloten. Het werd ook een prachtige zonnige dag met een maximum temperatuur van 19 graden. Toen ik dit verslag maakte was het 15 graden kouder. We kwamen erachter dat ons contante geld bijna op was. Daarop begaven we ons in Stramproy naar een bank en namen geld op.

Stramproy is een grensplaats. Na het Breyvinkapel werd Nederland verlaten. In België liepen we veelal over asfaltwegen, maar het waren wel veelal rustige wegen. Als eerste liepen we langs Heikemp naar Molenbeersel. Opvallend in veel Belgische plaatsen zijn de elektriciteitsmasten voor het vervoer van bovengrondse elektriciteit.

Na de Zorgvlietmolen kwamen we bij de doorgaande weg door Molenbeersel. We zagen de Kapel van Onze Lieve Vrouw van Lourdes liggen en besloten deze eerst te bekijken alvorens naar een rustmogelijkheid te kijken. De rust hadden we in theatercafé 't Fort. We lieten ons de koffie verkeerd en een pannenkoek goed smaken.

Toen we na de rust verder liepen kwamen we weer langs Kapel van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Buiten Molenbeersel liepen we langs de Abeek en door natuurgebied De Goort. Bij een visvijver hadden we een rust en aten wat. Op weg naar Neeritter kwamen we langs de Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Smarten. Verderop kwamen we langs Naturistencamping Diepven. Dat hier een naturistencamping was kwamen we pas achter toen we dit verslag maakten anders hadden we wel beter rond gekeken.

In het centrum van Neerriter zagen we een café. Toen we bij het cafe kwamen bleek het dicht te zijn. Twee mannen die hier tegen een hek aan stonden, vroegen wat onze bedoeling was. Toen we zeiden, dat we koffie wilden drinken verwees hij ons naar café de Pastorie. Dat was een hele mooie gelegenheid. Beneden was een kapper en het café was op de eerste verdieping of buiten op het terras. Omdat we al voldoende zon hadden gehad, besloten we binnen de Latte Macchiato te consumeren.

Neeritter was ook een grensplaats en spoedig bevonden we ons weer in België. We bevonden ons nu in de plaats Kessenich en liepen langs kasteel Borgitter. Door het fraaie natuurgebied Vijverbos werd het witte stadje Thorn bereikt. Bij de Sint Michaëlkerk eindigde het Grenslandpad. Na een korte rondblik begaven we ons naar de bushalte en reisden we huiswaarts.

Het waren vier mooie wandeldagen geworden met droog en relatief veel zonneschijn. De ochtenden waren best fris. Maar op koude kan je je beter kleden dan warmte.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor