Grenslandpad: Lozen (B) - Stramproy

Op woensdag 20 april 2016 moesten we de 2,7 km die we van de route waren afgelopen weer teruglopen. Nadat we de eerste twee dagen rond de 25 km hadden gelopen, was het deze dag met ongeveer 20 km rustiger. En in die 20 km zat ook de aanlooproute verwerkt.

We hadden trouwens goed overnacht bij Annelies en Luc in het B&B In de Velden te Lozen. Vooral het ontbijt was indrukwekkend uitgebreid. We liepen naar de Zuid Willemsvaart en volgden dit kanaal ruim 2Ĺ km. Onderweg, op de grens, kwamen we nog 3 ruiters tegen. Daarna sloegen we af en betraden het Kempen-Broek. Het begon met een wandeling door de Laurabossen. We kwamen uit op de Kettingdijk waarnaar ook een natuurgebied genoemd is. Wij sloegen op de Kettingdijk LA. Net daarvoor was een auto van links gekomen en reed naar rechts. Daar vlakbij was een voorde (een doorwaadbare plaats). Toen de auto door de voorde reed, spetterde het water flink op. Halverwege de Kettingdijk hadden we een rust op een bank. Het was een bijzondere bank. Op de leuning stond "OLAT Graaf van Hornepad". Dit pad werd ter gelegenheid van de 5e druk van het Graaf van Hornepadboekje opnieuw geopend en wel op zaterdag 23 april 2016, dus drie dagen na de dag dat wij hier liepen.

Zaterdag 23 april 2016 vond bij Fiets- en Wandelcafť Peerkesbos de feestelijke heropening plaats van het Graaf van Hornepad. Het Graaf van Hornepad is de langste aangesloten wandelroute rondom Weert. Het pad loopt ook een stukje door de gemeente Nederweert. Tijdens de bijeenkomst werd ook het eerste exemplaar van de vernieuwde wandelgids uitgereikt. Gebaseerd op een route van Weertenaar Piet Hermans, werd het Graaf van Hornepad in 1993 door OLAT-lid Theo Tromp als een officiŽle wandelweg ontworpen. De lengte van het pad bedroeg toen ruim 100 km. Het Graaf van Hornepad begint en eindigt bij het station in Weert en loopt met een grote boog rondom Weert. Twee delen van de route gaan door BelgiŽ. In 1999 en 2010 onderging het Graaf van Hornepad een groot aantal wijzigingen vanwege aanpassingen in het landschap of het wegennet. De lengte werd teruggebracht tot 93 km. De aanleg van nieuwe natuurgebieden bood kansen om de kwaliteit van het Graaf van Hornepad sterk te verbeteren. Begin 2016 ging het pad voor de 3e keer op de schop. Maar liefst negen grotere stukken van de route zijn gewijzigd. Bovendien kwam Peerkesbos als erg fraaie extra pleisterplaats voor de wandelaars beschikbaar. De vernieuwde route wordt beschreven in de 5e druk van de Wandelgids Graaf van Hornepad, die ook op 23 april werd gepresenteerd. De wandelgids is verkrijgbaar bij de Bruna in Weert en het Tourist Information Center Land van Antje.

Na kruising met een asfaltweg werd het pad erg modderig maar ook heel mooi. Bij de wijzigingen stond vermeld dat je hier een alternatieve route kon lopen, maar wij gaven de voorkeur aan de hoofdroute. Bovendien lopen wij het hele jaar door en zijn wij de afgelopen winter wel gewend aan modderige parkoersen. Nabij de Pruiskesweg zagen we tot 3x toe een politieauto rijden. We hadden het idee dat de politie op verkenning was naar mogelijke vluchtelingen.

Bij zevensprong was in 2011 een nieuw kapelletje gebouwd. We maakten hier van ons beiden met de zelfontspanner een foto. Nu was het niet ver meer naar Stramproy, het einde van onze dagwandeling. We kwamen in het centrum rond half drie aan. We belden naar ons overnachtingadres om te vragen vanaf hoe laat we eigenlijk welkom waren. We konden meteen komen. We dronken onze Latte Macchiato, die we in restaurant Ut OpSjupperke hadden besteld, natuurlijk eerst op.

Op minicamping Molenbroek hadden we een kamer gereserveerd. Toen we op de kamer kwamen, bleek dat deze heel apart was ingericht. Er waren twee bedsteden voor ieder twee personen. daarnaast stond er nog een tweepersoons bed en een eenpersoons bed. Wij mochten in een bedstede slapen. Deze bedstedes waren niet zo klein als je van een oude bedstede kan herinneren. Deze was zeker 2 meter lang. Ikzelf kon er ook languit in liggen. 's Avonds, eigenlijk nog namiddag, aten we warm in restaurant Ut OpSjupperke.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor