Van NS Utrecht CS naar NS Driebergen-Zeist

Op donderdag 11 februari 2016 liepen wij de oude NS wandeling Amelisweerd, aangevuld met het doorlopen naar NS Driebergen-Zeist. Even voor half tien begonnen we bij NS Utrecht Centraal. Via de Mariaplaats met het oude conservatorium-gebouw liepen we naar de Domtoren en verder langs de Oudegracht naar de Kromme Rijn.

De Kromme Rijn bleven we volgen tot Oud Amelisweerd. Het was aanvankelijk onbewolkt. Langzaamaan begonnen wolken over te trekken. Dit maakte het voor het fotograferen heel mooi. Bij Nieuw Amelisweerd verlieten we de Kromme Rijn. Hier maakten we de lus door het Engels Werk en op korte afstand langs fort Rhijnauwen. Wegens bag­ger­werk­zaam­he­den waren enige paden officieel afgesloten. Er stonden een paar hekken dwars over het pad met bordjes verboden toegang. Langs het pad lag een lange rubberen pijpleiding. Maar arbeiders waren niet te bekennen. Door het mooie weer namen ook talrijke andere wandelaars de verbodsborden voor kennisgeving aan. Bij de Stayokay hadden we een korte binnenrust en dronken er Latte Macchiato en aten een lekkere rozijnenkoek. Verder liepen we langs de Kromme Rijn. We kregen uitzicht op de warmtekrachtcentrale.

De zes schoorstenen van de warmtekrachtcentrale van de Universiteit Utrecht zijn 26 meter hoge sculpturen van oranje-rood staal. Het architectonische hoogstandje huisvest zes enorme gasmotorgedreven generators die elektriciteit generen voor de universiteit.

Door elke gasmotor zijn eigen schoorsteen te geven is de markante vormgeving ontstaan. Deze wordt benadrukt door de zelfdragende stalen huid die ‘om de machines en de kolos van filters en dempers is geplooid’. De karakteristieke oranje-rode kleur doet denken aan roest, maar is gevolg van het gebruik van zogenaamd corten-staal. De stalen huid staat los van de motorruimten in een zogenaamde doos-in-doosconstructie. De omhulling van het totaal gesloten gebouw zorgt er zo voor dat het geluid binnen blijft.

De generatoren leveren een maximum vermogen van maar liefst 13 megawatt. Samen met de bestaande centrale van 3,75 megawatt meer dan voldoende voor de maximum vraag van 12 megawatt van de universiteit. Het overschot wordt verkocht aan e­lek­tri­ci­teits­maat­schap­pij­en.


Bij Bunnik sloegen we niet af om over de Dorpsstraat naar station Bunnik te lopen, maar we bleven de Kromme Rijn volgen tot net voor de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Hier sloegen we af. Over een smal pad tussen het golfterrein en de spoorlijn werd natuurgebied de Wulperhorst bereikt. Na het gelijknamige huis en Huis Blikkenburg volgden we nog de Blikkenburgerervaart en Laan van Rijnwijk alvorens station Driebergen-Zeist te bereiken.

Na 5 uur en een kwartier werd het station bereikt en reden we huiswaarts. Het was een mooie dag geworden met een afgelegde afstand van 21 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor