NS wandeling Lange Duinen

Op donderdag 28 januari 2016 liepen wij de NS wandeling Lange Duinen van station Amersfoort naar station Hollandse Rading. Voor deze dag was mooi zonnig weer voorspeld en daarom besloten we deze wandeling te maken. Nadat wij even voor 10 uur bij station Amersfoort waren gearriveerd, liepen we eerst naar de Starbucks. Na een middelgrote beker Latte Macchiato begaven wij ons op pad. We verlieten de start in westelijke richting. Na kruising van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort sloegen we linksaf over een asfaltpad en niet veel later sloegen we opnieuw af, nu over een zandpaadje.

We liepen op korte afstand lang de Amersfoortse Dierentuin. Na een eerste heideveld kwamen we in het Monnikenbos.

Het Monnikenbos behoorde vroeger tot het klooster MariŽnhof. Dit klooster werd in 1543 geplunderd door Maarten van Rossum. De minniken vluchtten daarop binnen de stadmuur van Amersfoort. Het Monnikenbos werd na de reformatie eigendom van de gemeente Amersfoort.

Daarna liepen we langs het stuifzandgebied Korte Duinen. Restaurant De Soester Duinen te Soestduinen werd bereikt. We nuttigden hier weer onze favoriete drank Latte Macchiato. Buiten Soestduinen liepen we door natuurgebied de Lange Duinen waarnaar deze tocht genoemd is. Ik had deze route op mijn GP staan. We staken de spoorlijn Utrecht-Baarn over. Net na de spoorwegovergang stond een auto voor een picknickbank geparkeerd, maar we konden nog net op de picknickbank zitten.

Verder dwaalden we door natuurgebied De Zoom. We liepen om Dennendal heen. Aan het eind van het pad, langs golfterrein Lage Vuursche, troffen we een bekend echtpaar, althans bekend van gezicht. We troffen hen altijd bij de Ronde van Zuid Limburg en de Kempische Wandeldagen. Het afgelopen jaar hadden ze meegedaan met de vervanger van de Kempische wandeldagen vanuit Nijnsel/Sint Oedenrode en dat was hen goed bevallen.

Na golfterrein De Lage Vuursche kwamen we uit op de Provinciale weg N234 / Soestdijkerweg. Na Landgoed Vijverhof liepen we door de Ridderoordse bossen naar de Mauritshoeve te Maartensdijk. Het cafť restaurant was dicht, maar we hadden toch al niet het plan hier wat te gebruiken. Even voor de Mauritshoeve liepen we van de route af om een foto te maken van Huize Eykenstein. Na Landgoed Eyckenstein kwamen we op de Vuursche Dreef uit. We maakten een kort uitstapje naar de provincie Noord Holland. Hier liepen we door het Goois Natuurreservaat De Zuid / Bosberg.

Om kwart over drie werd station Hollandse Rading bereikt. Met de trein van 15:23 in de richting van Utrecht reden we huiswaarts. Het was een hele mooie tocht geworden. Met een temperatuur van 9 graden was het vrij warm geworden voor de tijd van het jaar.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor