3e Land van Ravensteintocht

Op zaterdag 14 november 2015 organiseerde WS78 de 3e Land van Ravensteintocht. De startlocatie lag 1400 meter van het station. Die afstand moesten we na afloop van de wandeltocht dus ook nog teruglopen. Toen wij rond vijf voor negen bij de start aankwamen, stonden de meeste wandelaars al klaar om te starten. Maar dat deden ze niet voordat de vicevoorzitter van WS78 klaar was met zijn toespraakje. Snel na het inschrijven begaven wij ons ook op pad. De bebouwde kom van Ravenstein werd verlaten nabij Jachthaven watersportvereniging Windkracht 13.

We volgden de Maasdijk langs de rivier de Maas. Daarbij liepen we onder de A50 snelweg door en langs de plaats Neerloon. Daarna liepen we naar de noordkant van Overlangel. We staken het gelijknamige kanaal over en bevonden ons toen in buurtschap en natuurgebied Keent. Tot 1958 behoorde Keent bij de provincie Gelderland, maar nu is dat Noord-Brabant. We liepen langs een voormalig vliegveld waar niets meer van te zien was. Maar in oktober 1944 speelde dit vliegveld een belangrijke rol in operatie Market Garden. Na een halve km halfverhard gelopen te hebben over een dijk langs een voormalig vliegveld kwamen we in Reek. We liepen hier langs de plaatselijke begraafplaats, waarbij de Heilige Antoniuskerk zichtbaar was. Aan de zuidelijke rand van Reek was aan de Bergstraat op 11 km de soeppost.

Na de soeppost werd eindelijk bosgebied en een onverhard pad opgezocht. Een lang pad voerde door bosgebied Reekse Heide. Hier hadden we op 14 km een rust op een bankje. Bij de soeppost waren geen bankjes voor de vermoeide wandelaars neergezet. De doorgaande weg van Ravenstein naar Zeeland (N277) werd overgestoken. In het bos nabij De Bosrand liet de parkoersbouwer het avonturenpad van Docus de Das links liggen. Daarop werd Schaijk bereikt. Hier was op 20 km de grote rust.

Net na de rust lag bij een garagebedrijf een auto op de kop. Dat was niet vanwege een ongeluk. Op de auto stond de tekst: "Had ik nu maar winterbanden gekocht bij van Zummeren". Nu dwaalden we een tijdlang door bosgebied Schaijkse Heide. Daarna staken we de A50-snelweg over en kwamen op 29 km bij de koffiepost. Opnieuw dwaalden we door een natuurgebied. Ditmaal was dat De Maashorst. Daarbij kwamen we langs het Groot Ganzenveen. Daarop werd Herpen bereikt. Hier was nog de fruitpost. Het was inmiddels half vier. We hadden op het infobulletin gelezen, dat als je na 4 uur verwachtte aan te komen bij de finish om dan je reflectievest aan te doen. Dat deden we nu dan ook. Het begon nu ook licht te regenen waardoor de duisternis sneller inviel. Het laatste stuk was het dan ook te donker om nog te fotograferen.

Voordat buurtschap Huisseling werd bereikt, staken we de A50-snelweg nog voor de vierde keer over. De totale afstand was net geen 40 km. Door het vele asfalt deze tocht vonden wij de tocht tegenvallen. WS78 zegt altijd zoveel mogelijk onverharde wegen en paden te kiezen. Misschien dat bij deze tocht dat niet mogelijk was, maar dan moet je ook geen tocht in dit gebied organiseren. Het was wel een snel parkoers geworden. En daardoor finishten we al na 8 uur. Voor ons is dat aan de snelle kant. Er waren 287 deelnemers. Het IVV nummer was 11371.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor