Witte Bergen tocht

Op dinsdag 10 november 2015 organiseerde de Wandelen-op-Dinsdag-groep van OLAT de Witte Bergen tocht. De start was vanuit Brasserie 't Turfke te Heusden (gemeente Asten).Omdat de parkoersarchitect van deze tocht ziek was, hadden anderen de tocht al eens voorgelopen om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen. We verlieten de start niet om klokslag 10 uur omdat eerst nog geïnventariseerd moest worden wie welke soep wilde hebben bij de grote rust. Er kon gekozen worden uit groentesoep, tomatensoep en erwtensoep. De meesten kozen erwtensoep waaronder ondergetekende. Even na 10 uur begaven we ons op pad.


De Witte Bergen hebben hun naam te danken aan het feit dat het gebied oorspronkelijk een zandverstuiving was. Het gebied is gelegen aan de rand van de oorspronkelijke Peel en ontstaan aan het eind van de IJstijd. Voor 1920 was dit nog een open en vlak gebied

Rond 1925 werden hier productiebossen geplant. Alles in het kader van de werkverschaffing in de jaren na de Eerste Wereldoorlog.. Het water, de huidige visvijver, is ontstaan in de 60er jaren. Het zand is afgegraven voor de aanleg van de N279.

De natuur heeft zich na dit menselijk ingrijpen zeer snel hersteld en haar oude vormen herwonnen. Een vrij veel voorkomende plant is hier de Breedbladige Wespenorchis. De dennenbossen zijn hét domein van de typische bosvogels als de Kuifmees en het Goudhaantje


Al snel na de start verlieten we de Gezandebaan, de straat waaraan de startlocatie lag. We liepen naar het meer Witte Bergen en volgden de oevers. Op een gegeven moment verlieten we de oever en net na een kruising bleef de wandelgroep staan. Want er werd getwijfeld aan de route. We liepen even terug en volgden een zandweg tot aan de bosrand.

We kwamen weer terug op de Gezandebaan en volgden deze ongeveer 1½ km in de richting van Someren-Eind. Even voor de meanderende Aa sloegen we af. Nu dwaalden we een tijdlang door het waterbergingsgebied Starkriet. Uiteindelijk kwamen we uit op de Broekstraat. Het bosgebied rondom de Witte Bergen werd weer betreden en op 11½ km was de grote rust. Deze was dezelfde als de startlocatie. We lieten ons de erwtensoep en de Latte Macchiato goed smaken.

Na de rust liepen we over het terrein van golfterrein en landgoed Het Woold. Nabij de Eeuwselse Loop werd het Gedenkbos betreden. Hoewel het bos nog in ontwikkeling was, zagen we al verschillende bomen met naamsvermelding staan. Daarna kwamen we nog langs boerderij Sengersbroek. Op de vrijdag is hun charcuterie-winkeltje met bio-varkenslekkernijen geopend en daarbuiten open op afspraak. Naast deze boerderij ligt een andere biologische boerderij met de naam Sumiran.

Sumiran schrijft op hun website o.a.: De naam Sumiran komt uit het Sanskriet en betekent vrij vertaald, dat je je bewust bent van alles wat ons van nature gegeven is. Planten, dieren, mensen, bomen, vruchten, in combinatie met zonlicht, lucht, vuur, water en aarde, we hebben het gewoonweg gekregen.

Wat begon uit idealisme is intussen uitgegroeid tot een dynamische, kleinschalige en bovenal ambachtelijke biologische boerderij. Ons uitgangspunt is om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de natuurlijke en/of diervriendelijke methodes van de biologische landbouw en de natuur om ons heen.


Naast onze biologische boerderijwinkel, hebben we een biologische vleesverwerking, bieden we opvang aan jongeren die de maatschappij (nog) niet zelfstandig aankunnen en verzorgen we de biologische varkens, koeien, kippen en het klein-vee zoals de pony’s, ezel, geitjes, cavia's en konijnen op onze boerderij.

Met Staatsbosbeheer hebben we een pachtovereenkomst, die het ons mogelijk maakt om op deze gronden biologische gewassen te telen. Van de door onszelf geteelde biologische rogge en tarwe wordt binnenkort, in ons authentieke bakhuis brood gebakken dat dan in de boerderijwinkel verkrijgbaar zal zijn.

Rondom onze boerderij scheppen wij een nostalgische sfeer, waarin het welzijn van mens, dier en natuur centraal staat.


Door het waterbergingsgebied Starkriet en opnieuw de Witte Bergen werd de finish bereikt. Het was weer een mooie tocht geworden. Wel was het de hele dag grijs gebleven, maar droog. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Met een medewandelaar reed ik mee naar station Helmond. De trein kwam net aanrijden. Ik had nog meegekund als mijn OV-chipkaart voldoende saldo had gehad. Maar helaas, het saldo bedroeg 52 cent negatief. Ik had de OV-chipkaart goed bij de hand gehouden. Want een vorige keer met de tocht vanuit Heeze, was ik toen naar station Heeze gebracht. De trein stond toen al klaar, maar toen was mijn OV-chipkaart te ver weg opgeborgen. Toen dacht ik dat het missen van een trein op deze manier niet weer zou overkomen, maar dus toch. Maar dan op een andere manier.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor