Herfst5daagse

Zaterdag 24 oktober 2015 was alweer de vijfde en laatste wandeldag van deze herst5daagse, De start was vanaf Restaurant Johanneshof, Johannisweg 1, 1901 NX Castricum. De start werd in zuidelijke richting verlaten. Daarbij lie­pen we meteen in het Noord Holland Duinreservaat. De eerste twee km liep gelijk, maar tegengesteld aan de beginroute van de eerder genoemde tocht van de LAT. Bij camping Geversduin was de eerste rust- en stempelpost. Daarna week de gemarkeerde route aanzienlijk af van de routebeschrijving en de ingetekende route. We volgden de gemarkeerde route ongeveer 1 km tot we bij een ANWB-paddestoel kwamen. Hier stonden een heleboel wandelaars te overleggen welke kant ze op zouden gaan. De gemarkeerde route ging hier rechtsaf. Verderop op een kruispunt nabij Gasterij Kruisberg kwamen we weer op de beschreven routebeschrijving uit.

We besloten de Kruisberg via een trap te beklimmen. Het was hier druk met trimmers. Het groepje trimmers moest hier drie keer op en neer lopen. Boven gekomen bleek dat we nog geen vergezicht hadden. Om daar aan tegemoet te komen was op een top nog een uitzichttoren gebouwd. Vanwege mijn hoogtevrees werd deze uitzichttoren door mij niet be­klom­men. Nu liepen we weer een hele tijd door bos- en duingebied. Even voor Wijk aan Zee was nog een duintop, waarop ik nog niet eerder was geweest. Tegenover de trapopgang stond een bankje en daarop hadden we eerst gerust alvorens de duintop te beklimmen. Door de zitbank viel de trap goed op. Het uitzicht hier viel tegen want je zag bijna alleen maar gebouwen van de Hoogovens en die rook je ook.

Vlak voor Wijk aan Zee werden we ingehaald door de wandelvriend waarmee we ook de eerste wandeldag een eind hadden opgelopen. Bij Hotel Restaurant Sonnenvanck bood hij aan om de consumptie te betalen hetgeen wij in dank aanvaarden. Ook hier dronken we Latte macchiato. Op de terugweg liepen we nog ongeveer 3 km over het strand. Daardoor hebben we elke dag wel op het strand gelopen.

Deze wandeling waren we om 9:05 uur gestart en we kwamen om half vier bij de finish aan. Omdat we deze dag met de eigen auto naar de start waren gereden, reden we na afloop van de tocht meteen huiswaarts.
Aanbevelingen voor de organisatie.

Deze vijfdaagse, die ook als vierdaagse, driedaagse, tweedaagse of eendaagse gelopen kan worden, is echt schitterend. Maar doordat de parkoersbeschrijving en de markering te wensen overlaat heb ik een aantal aanbevelingen.
  1. Zorg ervoor dat de routebeschrijving, de ingetekende route en de markering met elkaar overeenstemmen.
  2. Vermeld straatnamen, markeringen van rondwandelingen en knooppunten zoveel mogelijk in de routebeschrijving. Ver­meld geen straatnamen als deze ter plaatse niet zichtbaar zijn of zet een straatnaam tussen haakjes als de straat­naam verderop wel zichtbaar is. (Verschillende keren werd wel meldingen gemaakt van straatnamen, mar­ke­rin­gen van rondwandelingen en knooppunten maar lang niet altijd).
  3. Vermeld in de routebeschrijving bij elke omschrijving de tussenafstand en de totale afgelegde afstand.
  4. Het is mooi dat de route is ingetekend en in kleur wordt weergegeven. Probeer dan een zo gedetailleerd mogelijke kaart te gebruiken. De kaarten van dag 3 en 4 waren de minste en de beste was van dag 5.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor