Herfst5daagse

Op woensdag 21 oktober 2015 was de start vanuit Dorpscentrum ‘de Blinkerd’, Heereweg 150, 1871 EM Schoorl. Over het Achterpad werd Schoorl verlaten. Het was wat regenachtig en daardoor nog wat donker in boswachterij Schoorl. Daardoor vielen de roodgekleurde markeringen niet goed op en moest je de routebeschrijving extra goed bestuderen. Na het Buitencentrum volgden we de Schoorlse Zeeweg. Bij de Waterbosvlakte werd de zuidelijke wandelrichting omgebogen naar een noordelijke richting. We kwamen bij de Berenkuil. Bij dit cafeetje dronken we Latte Macchiato. Maar het smaakte niet als zodanig.

Verder liepen we langs de Waterbosvlakte en over het Frederiksveld. We genoten onderweg weer van de talrijke kleurschakeringen die je in de herfstperiode zo mooi ziet. Ook zagen we talrijke paddenstoelen. Bergen aan Zee werd bereikt. Hoewel de officiële rust- en stempelpost bij restaurant De Zilte Zoen was, besloten wij bij het Victoria hotel- en restaurant van een heerlijke Latte Macchiato te genieten. Met de bos-, duin- en strandtocht met de LAT op de 2e zaterdag in april hadden we hier altijd een rust met de 40 (en 60) km route. Zodoende wisten we ook dat ze hier nog een ouderwetse jukebox hebben, die het ook nog doet, en ook nog eens gratis is. Wel moet de jukebox aanstaan, maar daar kan je om vragen.

We liepen weer het strand op en liepen nu ongeveer 2 km noordwaarts tot aan de Kerf. Daarbij kwamen nog een aantal ruiters galoperend voorbij.

De Kerf is een kunstmatig aangelegde inham in de duinen tussen Bergen aan Zee en Schoorl. Ooit bedoeld om zeewater bij hoogtij de duinen in te laten stromen, zodat de zee het kalkrijke strandzand kon laten vermengen met het kalkarme duinzand. Resultaat is een prachtig stuk natuurgebied rijk aan organismes en vegetaties die ooit zeldzaam werden, maar nu in volle glorie tot bloei komen. Absoluut een wandeling waard! Loop vanaf Bergen aan Zee noordwaarts richting Schoorl, halverwege zie je De Kerf liggen.

We liepen de Kerf in en we moesten nu rechtdoor het bos in lopen. Later bleek dat je volgens de ingetekende route links moest aanhouden en over een duintop kwam. We kwamen uit op een traject dat we op de heenroute tegengesteld hadden gelopen. We kwamen weer bij de Berenkuil. De stempelaar, die eerder buiten zat, was nu binnen gaan zitten. Nu zetten we koers naar het prachtige Vogelmeer. Hier week de gemarkeerde route af van de beschreven routebeschrijving en de ingetekende route. Het begon weer wat licht te motregenen waarop het fototoestel werd opgeborgen.

Deze wandeldag waren we net na 9 uur gestart en om 15:10 uur werd de finish bereikt.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor