Polder - Duinentocht

Op zaterdag 17 oktober 2015 organiseerde WS78 een tocht vanuit Heerhugewaard. De start was vanuit restaurant Aangenaam dat vlabij het station ligt. In tegenstelling tot vele andere keren was de start nu om 9 uur. Dit kwam mede omdat een belangrijk persoon de wandelaars zou toespreken. Nadat de tweede voorzitter zijn zegje had gezegd, hield de burgemeester, met ambtsketting, van Heerhugowaard een toespraakje. Heerhugowaard werd in westelijke richting verlaten.

Het was bij de start niet geheel droog. De vochtigheidsgraad was iets hoger dan mist, maar het motregende nog net niet. We staken de Westerweg/N242 over via brug De Krul. Daarna liepen we door een nieuwbouwwijk in aanbouw. Huizen langs de Ooster Vlaerdinge vielen op. Het waren rijtjes-huizen, maar elk huis zag er anders uit. Nadat we het Kanaal Alkmaar-Kolhoorn waren overgestoken bevonden we ons in Broek op Langedijk. We liepen even parallel met het kanaal met verschillende tussenruimtes tot aan Molen A. Daarna liepen we door de noordkant van Sint Pancras. Daarna staken we de Schagerweg-N245 over en liepen door de noordkant van Alkmaar Noord overgaand in Koedijk.

Over de Rekervlotbrug werd het Noord-Hollands kanaal overgestoken. Daarop werd de Baakmeerdijk bereikt en gevolgd. We kwamen in Bergen op 11 km bij de soeppost. Net voor de soeppost liep een man uit Apeldoorn met een oranje jas aan. Vanaf de soeppost liep net een dame uit Amersfoort weg. Zij zwaaide onze richting op. Het zwaaien was hoogstwaarschijnlijk voor de persoon voor mij bedoeld. Maar omdat ik de dame in kwestie ook kende, zwaaide ik ook enthousiast terug. Nu werd het gebied van de Schoorlse bossen en duinen bereikt. Dat was bij de kunstskibaan Il Primo te Bergen.

Over een hele mooi route, die o.a. voerde langs het fraaie Vogelmeer kwamen we in Groet. Hier was de grote rust bij Tapperij en eetcafé Mereboer. De laatste 4 km naar de grote rust reed de pijlophaler achter ons aan. We kwamen bij de grote rust vrij laat aan, namelijk om kwart over een. We besloten meteen door te lopen. Na een steile berghelling stond een bankje met een fraai uitzicht. We besloten hier een korte rust te houden en wat te eten en te drinken. De afgelegde afstand bedroeg hier ongeveer 21 km.

We bleven nog een tijdlang langs de oostkant van boswachterij Schoorl lopen en daarbij kwamen we langs Catrijp en Bregtdorp. Meerdere malen hadden we prachtige vergezichten ondanks het sombere weer. Het centrum van Schoorl werd over het klimduin bereikt waarbij we over het klimduin naar beneden liepen. Na het bekende HCR De Viersprong kwamen we langs het Oude Raadhuisje en de oude Hervormde kerk. Door een park werd Schoorl verlaten. We kwamen bij de doorgaande Rijksweg/N9. Na kruising hiervan werd ook het Noord Hollands kanaal gekruist. Verder liepen we over een leuk doodlopende weg door Schoorldam.

Nu volgden een paar lange rechte wegen, waarvan er een smerig was met modder. Op 28 km werd de koffiepost bereikt in een zeer ruime boerenschuur. Daarna zette we koers naar de nabijgelegen De Grebmolen. Over een fraai graspad liepen we verder tussen tuinderijen door. Na kruising van de Saskevaart werd Recreatiegebied Geestmerambacht bereikt. Dit fraaie gebied ligt ten noorden van Alkmaar-Noord. In de jaren 80 heb ik 7 jaar in Alkmaar-Noord gewoond. Toen was Geestmerambacht in ontwikkeling. Ik heb me toen niet gerealiseerd dat dit recreatieterrein zo groot was. Daarna kwamen we nog door Broek op Langedijk en langs museum Broekerveiling. De laatste 1½ km waren de zelfde als de eerste 1½ km.

Het was een prachtige tocht geworden en we willen de parkoersarchitecten dan ook hartelijk danken voor deze tocht, tezamen met de organisatie en vrijwilligers. De opkomst viel voor WS78 begrippen met 180 wandelaars tegen. Ikzelf had vooraf gezegd, dat ik niet meer dan 200 wandelaars had verwacht. Wandeltochten in Noord-Holland, waarvan de start boven het IJ plaatsvinden trekken heel vaak veel minder deelnemers. Het IVV-nummer was 11354.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor