Grenslandpad: Hooge Mierde - Retie

Op zaterdag 12 september 2015 liepen weer een tra­ject van het Grenslandpad. We stonden om 5 uur op. Met de NS zonetaxi reden we om 6:15 uur naar het station. Daar pakten we de bus van 6:29 uur die ons naar Utrecht bracht. In U­trecht namen we om 7:11 uur de trein naar Til­burg. Daar namen we weer de bus en met een o­ver­stap in Hilvarenbeek kwamen we om 9:05 uur aan in Hooge Mierde. Hieer vandaan was het nog 1600 meter lopen om op de route uit te komen. Maar eerst dronken we nog koffie bij cafetaria 't DŲrp. Op de toegangsdeur stond dat ze open wa­ren, maar toen we de deur probeerden te o­pe­nen bleek deze op slot te zijn. Door het pro­be­ren te openen van de deur had de eigenares ken­ne­lijk gehoord dat er bezoekers waren en even la­ter werd de deur geopend.

Toen we weer op de route zaten liepen we door bos- en heide gebied, hier Turnhoutse Heide geheten. Na een kleine zand­vlak­te kwamen we langs het Zwartven. De heide bloeide hier mooi. Door de regen van de voorgaande dagen zagen we ook al weer talrijke paddenstoelen. Ook de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel zagen we een paar keer. De trainingsjas kon spoedig uit doordat de zon al goed zijn best deed.

We kwamen bij de grens met BelgiŽ en liepen langs het Vijverbos. Na zo'n 7 km zagen we een bank­je met leuning en besloten hier een rust te houden. We kwamen op korte afstand langs het Be­le­ven, maar door de dichte begroeiing zagen we van het ven bijna niets. Het natuurgebied langs het Beleven had dezelfde naam. Na de Reu­sel­se Heide kwamen we op de weg Bakmannen te Reusel uit. Hier viel een bord met de tekst Her­ten­hoe­ve De Voort op. Hier kon je terecht voor natuurlijk gezond hertenvlees. Vlak voor het bord van de bebouwde kom van Reusel sta­ken we het beekje/riviertje Reusel over.

In Reusel dronken we koffie wij de bakker. Bij het verlaten van Reusel zagen we voor een huis nog een heleboel mooie kalebassen te koop. Buiten Reusel liepen we over het natuurpad Hoevenhei. Door buurtschap Voort­se Heikant en langs de Rijtsche Heide werd natuurgebied Reuselse Moeren bereikt. De grens met BelgiŽ werd weer bereikt en overgestoken. We liepen hier even van de route af voor een bezoek aan een cafeetje. Daartoe staken we het kanaal Dessel-Schoten over Turnhout over. De rust was in cafť 't Paradijs. Wij vonden dit echter niet bepaald een paradijs. Wij gingen binnen zitten en meteen werd er muziek aangezet en bepaald niet zachtjes. Toen we er wat van zeiden, antwoorden zij dat je dan hier niet 's avonds moest komen. Maar de muziek werd wel zachter gezet. Op weg naar 't Paradijs was het licht gaan motregenen, maar toen we binnen zaten begon het wat harder te regenen.

Na een minuut of 10 besloten we toch verder te lo­pen. We staken voornoemd kanaal over en volg­den dit toen zuidwaarts, nog steeds in BelgiŽ. Na­dat we onder de E34 snelweg, die het ver­leng­de was van de A65, waren gelopen bleven we het kanaal volgen. Er stonden bomen langs het ka­naal die de regen vooralsnog grotendeels te­gen hielden. Daar waar de officiŽle route afsloeg ble­ven we het kanaal nog 2Ĺ km volgen. Want daar was ons overnachtingadres gelegen in Ta­ver­ne Postel Ter Heyde behorend tot de plaats Re­tie. We kwamen daar rond 4 uur aan. 's A­vonds aten we er warm. Bij een vitrine lagen ver­schil­len­de soorten vlees. We konden ons eigen vlees uitkiezen. Daarbij werd 4 to 5 euro per 100 gram vlees gerekend. Voor sla werd 2 euro per bakje gerekend dat je ook zelf kon samenstellen. En het starttarief was 10 euro. Het eten smaakte prima.

Henri Floor