Edese 4daagse, de dag van Wekerom

Zaterdag 29 augustus 2015 was de 4e en laatste dag van de Edese vierdaagse. Bij de start rond kwart over acht was het met 10 graden be­hoor­lijk fris. Maar het zonnetje scheen al volop en de temperatuur zou naar 24 graden stijgen. Toen wij de routebeschrijving van de 30 km in ontvangst namen, bleek dat ook al op de 20 km kon worden gestart.

De start werd verlaten in noordelijke richting. Eerst liepen we door het Edese bos. In buurt­schap Driesprong verlieten we het Edese Bos. Nu liepen over een parallelweg langs de A­pel­doorn­se weg. Bij een manege waren net 14 paar­den bezig met hun ontbijt. zij aten stro. Daarna werd natuurgebied De Valouwe betreden. De zon scheen fraai tussen de bomen door. Ik heb menig zonnestraaltje op de gevoelige plaat weten vast te leggen.

Omdat de eerste ruspost pas op 11½ km was, besloten we op 6½ km op een picknickbank onze eerste rust te hebben. Om­dat het nog steeds fris was besloten we in het zonnetje te gaan zitten. Op de grens van Ede en Wekerom staken we de Wekeromseweg-Edeseweg over. Nu dwaalden we een tijdlang door het Wekeromse Zand. Aanvankelijk volgden we een zeer slingerend bospad. Heel indrukwekkend was de grote zandbak. Dit gebied kenden we nog van het voor­gaan­de jaar met de Edese 4daagse. Omdat de zon op dit witte zand flink weerkaatst, hadden we speciaal voor dit ge­bied onze donkere zonnenbril meegenomen. De zonnebril was echter zo donker, dat ik bij het maken van een foto geen af­beel­ding op de display zag. Omdat ik wel vaker foto's maak, fotografeerde ik nu even op het gevoel.

Op 21½ km was een rustpost in Gasterij De Scheleberg. We gingen op het terras onder een grote parasol zitten en bestelden een Latte Mac­chi­a­to. Het duurde behoorlijk lang voordat de bestelling kwam. Dat was bepaald geen goede reclame voor dit etablissement. Maar de Latte Macchiato smaakte goed. Daarna werd koers gezet naar het Lunterse Buurtbosch en kwamen nog langs uitkijktoren De Koepel.

Het Luntersch Buurtbosch ligt aan de oostkant van Lunteren, vlakbij het centrum. Het Buurtbosch is bij­zon­der omdat het geen eigendom van de gemeente Ede is. Sinds 1912 is het buurtbosch eigendom van alle Lun­te­ra­nen, omdat zij het als erfenis kregen van Notaris van den Ham.

Tot 1889 bestond de omgeving van het Luntersche Buurtbosch vooral uit woeste gronden en er waren nauwelijks bomen aanwezig. In 1889 werden er bomen geplant. Het bos werd aangelegd door de inwoners van Lunteren. Daarmee werd werkloosheid tegengegaan en de inwoners konden lekker wandelen.

Het ontwerp van het nieuwe bos maakte Notaris van den Ham zelf: een patroon van bladeren aan een tak. Dit patroon is er op de dag van vandaag nog steeds en is zelfs uitgeroepen tot rijksmonument. Het is één van de weinige groene rijksmonumenten in Nederland. Vanuit de lucht is het bladpatroon goed te zien, maar ook als u hier gaat wandelen herkent u de `blaadjes` aan de vele kromme paadjes. Sinds 1974 verzorgt de gemeente Ede het beheer van dit gebied in overleg met de stichting Het Lunterse Buurtbosch.

Net als alle overige keren dat we hier kwamen, was de toren niet te beklimmen. Via buurtschap Does­bur­ger­buurt en de Doesburgermolen werd de finish rond half vier bereikt. Het waren vier onvergetelijk mooie wan­del­da­gen geworden. We danken de or­ga­ni­sa­tie hartelijk voor de or­ga­ni­sa­tie van deze vierdaagse. Bij leven en welzijn wil­len we in 2016 weer van de partij zijn.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor