Edese 4daagse, de dag van Otterlo

Vrijdag 28 augustus 2015 liepen we de eerste halve km dezelfde route als de eerste twee da­gen. Daarna dwaalden we door het Edese bos. We liepen op de westrand van de Edese Heide grenzend aan een kazerne. Langs het hekwerk stonden enige tientallen militaire jeeps. Daarna dwaalden we door het Roekelse Bos. Nabij De Hartenberg was op 7 km de eerste rustpost ge­pland. Hoewel deze rust officieel om 9 uur o­pen­ging, kwam de verzorging even voor half tien aangereden. We hadden geen zin om te wachten tot ze uitgepakt hadden. En of ze ook uitgepakt hebben, weten we niet. Want we hoorden iemand zeggen: "de meeste wandelaars zijn nu wel voor­bij".

We liepen al vanaf de start achter een wandelaar aan die ons opgevallen was. Hij had zijn auto vlakbij de start ge­par­keerd en niet op parkeerplaats Schuilkelder. Bovendien had hij geen routebeschrijving opgehaald. Maar op de splitsing met de 20 km route volgde hij de 20 km. En nu werd duidelijk waarom hij geen routebeschrijving had opgehaald. Voor de 20 km route had hij tot half negen moeten wachten om te starten.

We haalden de wandelaar in, die de vorige dag had gezegd dat het de voorgaande dag pas om 4 uur zou gaan regenen volgens buienradar terwijl het al om 12 uur ging regenen. Hij vertelde dat hij de vorige dag wel een paraplu had mee­ge­no­men. Maar op de eerste rustpost had hij de pa­ra­plu laten liggen. Toen hij er achter kwam dat hij de paraplu was vergeten, was hij al zover door­ge­lo­pen dat hij geen zin had om de paraplu op te halen. Bovendien verwachte hij wel voor vier uur te finishen.

We kwamen in Otterlo op de Koeweg uit en even later werd camping Heidekamp gepasseerd. Te­gen­o­ver de ingang van de camping lag een groot grasveld met picknickbanken. Op een aan­kon­di­ging­bord stond dat het verboden was voor onbevoegden. Maar vanwege het frisse weer was op dat grote grasveld niemand te bekennen en wij hadden ondertussen behoefte aan een rust. Daarna was het niet zo ver meer naar het cen­trum van Otterlo waar de officiële rust was in café restaurant De Waldhoorn.

In heel Otterlo werd veel aandacht besteed aan Vincent van Gogh. Zowel voor de rust als erna zagen we bij talrijke huizen namaakschilderijen die ondertekend waren met Vincent. Buiten Otterlo dwaalden we weer lange tijd door bossen en heidevelden. Na Nationaal Park De Hoge Veluwe en natuurgebied De Zanding kwamen we in de uitgestrekte Planken Wambuis. Evenals de eerste wan­del­dag hadden we een rust in Boerderij Theeschenkerij Mossel een rustpost. We lieten ons de Latte Macchiato goed smaken.

De Zanding is een zeer waardevol heidegebied dicht bij Otterlo. Het is een gebied met stuifzand,  heide en een stuk bos. Door deze combinatie komen er veel zeldzame dieren en planten voor, waaronder enkele ka­rak­te­ris­tie­ke en bedreigde heidesoorten.

Na deze rust dwaalden we verder over de Plan­ken Wam­buis. Bij de Valenberg was een uit­zichts­plat­vorm vanwaar we fraaie panorama's op de Planken Wambuis en verder hadden. Er stond daar een verrekijker en een wandelaar pro­beer­de het grote gebouw van Radio Kootwijk te ont­dek­ken, maar dat lukte niet. Via het Roekelse bos kwamen we op de Edese Heide. En hier za­gen we weer prachtig bloeiende heidevelden. We troffen het dat er een grote schaapskudde graasde. En de schaapherder werd met één van zijn drie honden op de gevoelige plaat vastgelegd.

In het Edese bos troffen we nog twee vrouwelijke wandelaars die deze vierdaagse heel mooi vonden. Ze vroegen of we andere vierdaagse kenden met veel onverharde wegen en paden en die niet massaal bezocht werden. Wij adviseerden hen de vierdaagse van Diever. Rond kwart voor drie werd de finish bereikt. Het was weer een hele mooie droge wan­del­dag geworden. We waren om 8.10 uur gestart en gefinishd om 14.45

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor