Edese 4daagse, de dag van Renkum

Op 27 augustus 2015 was voor deze dag veel re­gen voorspeld. Voor de wandelaars leek het wel mee te vallen. We hoorden een wandelaar zeggen dat hij op buienradar had gezien dat het om 4 uur zou gaan regen. Weer een ander had 3 uur ge­zegd. Ikzelf had ook op buienradar gekeken en ik meende dat het rond 2 uur zou gaan re­ge­nen. Daarop besloot ik deze dag stevig door te stappen in de hoop om voor 2 uur bij de finish aan te komen.

We verlieten de start en liepen eerst door het Edese Bos. We kwamen bij een rotonde waar een oude Sherman tank stond als oorlogsmonument. Daarna kwamen we bij de Ginkelse Heide. Door het sombere weer was de heide nu niet zo mooi, maar wel mooi genoeg om er een foto van te maken. Daarna dwaalden we een tijdlang door bosgebied De Sysselt. Na de spoorwegovergang liepen we niet de Panoramaweg op die naar De Panoramahoeve leidde alwaar de eerste rustpost was. We liepen de Bosbeekweg op, maar later werd via een bospad toch de Panoramaweg bereikt.

Op 8 km was de eerste rustpost in De Panoramahoeve. Op het terras stond een standbeeld van twee meisjes die aan het schommelen waren. Na deze rust sloegen we bij het Koetshuis af. Over de Hertogweg liepen we weer terug naar de Bosbeekweg. Bij Quadenoord was een beeldententoonstelling uit Zimbabwe. Verder dwaalden we over landgoed Qua­den­oord. Het kwam mij hier heel bekend voor. We liepen namelijk trajecten van de eerste door mij uitgezette WS78 tocht met startplaats Wolfheze. Die tocht werd destijds georganiseerd op 1 oktober 1988. Via het golfterrein van golfclub Heelsum werd de tweede rust bereikt bij Eethuys Airborn te Renkum.

We liepen weer terug naar landgoed Qua­den­oord, en het Ren­kum­se beekdal. Op een bankje bij de Molenbeek hadden we een rust. We aten en dronken wat, terwijl we uitzicht op het Ren­kum­se beekdal hadden. Het was inmiddels 12 uur geweest en nu begon het wat te spetteren. We bleven veel onder bomen lopen en hadden daar­door aanvankelijk vrijwel geen last van de regen. Maar langzaamaan begonnen het harder te re­ge­nen. We bleven natuurlijk wel genieten van het prachtige parkoers met, door de regen, talrijke plassen en moddertrajecten.

Op 25 km was nabij de A12-snelweg te Ben­ne­kom nog een laatste rust. We besloten door te lo­pen omdat we anders te koud zouden worden. Later hoorden we dat de uitbater, die hier stond, op een gegeven moment besloot eerder dan afgesproken op te bre­ken. Naar zijn zeggen liepen alle wandelaars voorbij. Daarna kwamen nog wel 40 wandelaars langs gelopen, die dus geen kof­fie of thee of iets fris konden drinken. Opnieuw liepen we door de Sysselt en door het Edese Bos werd de finish bereikt, aankomst kwart voor twee. We hadden de 31 km in 5 uur en drie kwartier afgelegd. We waren even na acht uur gestart (8.05) en kwamen om 13.45 uur bij de finish

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor