Vennen tocht

Op dinsdag 18 augustus 2015 organiseerde OLAT de Vennentocht. De start was vanuit café res­tau­rant Den Boogaard te Moergestel. We bestelden voor de start hier een favoriete drank, namelijk een Latte Macchiato. Kennelijk be­stel­de ik op dat moment bij een hulpje, want na 8 keer Latte Macchiato genoemd te hebben, wist hij nog niet waar het om ging. Gelukkig liep bij de 8e keer de eigenaar langs, die er wel van ge­hoord had. Maar even later werd een armetierig bekertje koffie verkeerd aangeboden, waar maar liefst € 2,75 voor gevraagd werd. Bij de start om 10 uur motregende het licht. Enkele wan­de­laars staken de paraplu op. Vrij snel liepen we langs het standbeeld van Colin Muir Barber

Op 5 augustus 1944 nam generaal-majoor Colin Muir Barber het bevel over van generaal-majoor G.H.A. MacMillan, tot 31 augustus 1945 was generaal-majoor C.M. Barber bevelhebber van de 15e schotse infanterie Divisie. De divisie bevrijdde in Nederland onder an­de­re de plaatsen Best, Oir­schot, Moergestel, Oisterwijk en Tilburg.

Niet alleen vanwege zijn lengte van 2.03 meter(!), wat hem tot de langste of­fi­cier in de Geallieerde legers maakte, maar vooral vanwege zijn lei­ders­kwa­li­tei­ten, zijn onschatbaar gevoel voor humor, zijn echte begrip van vriendschap, wat hem enorm populair maakte bij zijn officieren, onderofficieren en man­schap­pen.

Aan de Raadhuisstraat bij het riviertje de Reusel staat het monument ter herinnering aan Generaal-Majoor Colin Muir Barber (1897-1964) -hij kijkt naar oostelijke richting naar de Brug over de Reusel- commandant van de 15th Scottish Infantry Division en onder wiens leiding de Schotten Moergestel bevrijd hebben op 25 oktober 1944.

Luitenant Archie Fletcher en Alex Somerville, manschappen van de 3e Tank Battalion Scots Guards, die deel uitmaken van deze 15th Scottish Infantry Division, die hier op die dag op deze plek rond het middaguur als eerste met de tank “Montrose” de Reusel bereiken, terwijl er op hun aanrijroute via Oir­schot en Spoordonk slechts een paar schermutselingen hebben plaatsgevonden. De beide bevelvoerende tankofficieren vinden de brug opgeblazen. Bewoners van Moergestel gooien van alles in de Reusel om de Schotten te kunnen laten oversteken via een loopbrug. De eerste Churchill-tank blijft in het riviertje steken en de Scots Guards moeten een Churchill bruglegger-tank laten op­ruk­ken om voor de op­ruk­ken­de colonnes een verdere opmars goed te kunnen laten verlopen.

Het is Generaal C.M. Barber zelf die hier in Moergestel beraadslaagt met zijn staf hoe de colonnes zo snel mogelijk door de nauwe straten van dit dorp geleid kunnen worden naar Biest-Houtakker, Oisterwijk en Tilburg om vanuit het zuidoosten en oosten de bevrijding van Tilburg in te zetten. Maar door de grote hoeveelheid voertuigen komt het verkeer muurvast te zitten. De snelle opmars over de as Best-Oir­schot-Moergestel komt tot stilstand en Oisterwijk kan pas de volgende dag op 26 oktober en Tilburg weer een dag later 27 oktober bevrijd worden.

Langs het riviertje Reusel werd Moergestel ver­la­ten. Tot even voor de gro­te rust motregende het soms iets. Daarna, dus even voor de grote rust begon het wat harder te motregenen. De grote rust was in café Pieters te Heukelom.

Het café Mie Pieters heet eigenlijk "Jagers- en Vis­sers­lust". Maar Mie Pieters heeft zoveel voor het cafe en de naaste omgeving betekent dat het tegenwoordig zowel Mie Pieters als "Jagers- en Visserslust" heet.

Na de grote rust bleef het droog. Het was zelfs wat warmer geworden en de zon deed zijn best. De wandeling, de naam Vennentocht deed dat al ver­moe­den, voerde langs talrijke vennen. Dat wa­ren achtereenvolgens Putven, Keelven, Gal­ge­ven, Baksven, Schaapsven, Aalsven, Rietven, Hei­ven, Goorvennen, Speijckven, Brouwkuip, Di­a­co­nie­ven en Brand­ven.
  • Het Speijckven is een gegraven ven. Het slib is uit het ven geschept en ligt als een ophoging aan de rand van het ven.
  • Het Diaconieven is het eerste ven dat Na­tuur­mo­nu­men­ten in Brabant in 1913 kocht.
  • Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier bluswater uitgehaald werd.
  • Het meest gefotografeerde ven in Oisterwijk, moet wel Voorste Goorven zijn. Vanaf meerdere kanten van het ven heb je een ge­wel­dig uitzicht over dit prachtige ven, al doet de naam Goorven anders ver­moe­den. Maar niets is minder waar! Goor be­te­kent 'moe­ras'. Vroeger werkten de mensen hier veel met hun handen in het veen en kregen ze hun handen niet goed schoon, deze bleven goor...
  • Het Heiven wordt alleen gevoed door re­gen­wa­ter. Vroeger zag je rondom dit ven veel hei­de­plan­ten staan, vandaar de naam.
  • Oisterwijkers hebben het ven Brouwkuip deze naam gegeven, omdat bierbrouwers hun kuipen in dit ven reinigden. Dit omdat de Voor­ste Stroom, dicht­bij de bebouwing, zo vervuild was door che­mi­ca­li­ën en afvalstoffen van de wolindustrie, waar­door ze deze stroom de vuilstroom noemden. In een aantal bomen vlak bij het ven hangen grote groene kasten. Dit zijn vleermuiskasten. Het is een voedselarm ven waar bijzondere planten, zoals het waterdrieblad groeien. Bo­ven het water scheren vaak libellen.
Het was weer een hele mooie tocht geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor