Op dinsdag 18 augustus 2015 organiseerde OLAT de Vennentocht. De start was vanuit café restaurant Den Boogaard te Moergestel. We bestelden voor de start hier een favoriete drank, namelijk een Latte Macchiato. Kennelijk bestelde ik op dat moment bij een hulpje, want na 8 keer Latte Macchiato genoemd te hebben, wist hij nog niet waar het om ging. Gelukkig liep bij de 8e keer de eigenaar langs, die er wel van gehoord had. Maar even later werd een armetierig bekertje koffie verkeerd aangeboden, waar maar liefst € 2,75 voor gevraagd werd.
Bij de start om 10 uur motregende het licht. Enkele wandelaars staken de paraplu op.
Vrij snel liepen we langs het standbeeld van Colin Muir Barber
Op 5 augustus 1944 nam generaal-majoor Colin Muir Barber het bevel over van generaal-majoor G.H.A. MacMillan, tot 31 augustus 1945 was generaal-majoor C.M. Barber bevelhebber van de 15e schotse infanterie Divisie. De divisie bevrijdde in Nederland onder andere de plaatsen Best, Oirschot, Moergestel, Oisterwijk en Tilburg.
Niet alleen vanwege zijn lengte van 2.03 meter(!), wat hem tot de langste officier in de Geallieerde legers maakte, maar vooral vanwege zijn leiderskwaliteiten, zijn onschatbaar gevoel voor humor, zijn echte begrip van vriendschap, wat hem enorm populair maakte bij zijn officieren, onderofficieren en manschappen.
Aan de Raadhuisstraat bij het riviertje de Reusel staat het monument ter herinnering aan Generaal-Majoor Colin Muir Barber (1897-1964) -hij kijkt naar oostelijke richting naar de Brug over de Reusel- commandant van de 15th Scottish Infantry Division en onder wiens leiding de Schotten Moergestel bevrijd hebben op 25 oktober 1944.
Luitenant Archie Fletcher en Alex Somerville, manschappen van de 3e Tank Battalion Scots Guards, die deel uitmaken van deze 15th Scottish Infantry Division, die hier op die dag op deze plek rond het middaguur als eerste met de tank “Montrose” de Reusel bereiken, terwijl er op hun aanrijroute via Oirschot en Spoordonk slechts een paar schermutselingen hebben plaatsgevonden. De beide bevelvoerende tankofficieren vinden de brug opgeblazen. Bewoners van Moergestel gooien van alles in de Reusel om de Schotten te kunnen laten oversteken via een loopbrug. De eerste Churchill-tank blijft in het riviertje steken en de Scots Guards moeten een Churchill bruglegger-tank laten oprukken om voor de oprukkende colonnes een verdere opmars goed te kunnen laten verlopen.
Het is Generaal C.M. Barber zelf die hier in Moergestel beraadslaagt met zijn staf hoe de colonnes zo snel mogelijk door de nauwe straten van dit dorp geleid kunnen worden naar Biest-Houtakker, Oisterwijk en Tilburg om vanuit het zuidoosten en oosten de bevrijding van Tilburg in te zetten. Maar door de grote hoeveelheid voertuigen komt het verkeer muurvast te zitten. De snelle opmars over de as Best-Oirschot-Moergestel komt tot stilstand en Oisterwijk kan pas de volgende dag op 26 oktober en Tilburg weer een dag later 27 oktober bevrijd worden.
Langs het riviertje Reusel werd Moergestel verlaten. Tot even voor de grote rust motregende het soms iets. Daarna, dus even voor de grote rust begon het wat harder te motregenen. De grote rust was in café Pieters te Heukelom.
Het café Mie Pieters heet eigenlijk "Jagers- en Visserslust". Maar Mie Pieters heeft zoveel voor het cafe en de naaste omgeving betekent dat het tegenwoordig zowel Mie Pieters als "Jagers- en Visserslust" heet.
Na de grote rust bleef het droog. Het was zelfs wat warmer geworden en de zon deed zijn best.
De wandeling, de naam Vennentocht deed dat al vermoeden, voerde langs talrijke vennen. Dat waren achtereenvolgens Putven, Keelven, Galgeven, Baksven, Schaapsven, Aalsven, Rietven, Heiven, Goorvennen, Speijckven, Brouwkuip, Diaconieven en Brandven.
|