28e Heuvelland4daagse, 1e wandeldag: donderdag 6 augustus 2015

Van 6 t/m 9 augustus 2015 werd voor de 28e keer de Heu­vel­land­4­daag­se georganiseerd. De start was vanuit café ´t Vöske te Berg en Terblijt. Op woensdag 5 augustus kwamen we al in Berg en Terblijt aan en haalden het 4daagse krantje op. We be­stu­deer­den de routes en bedachten wel­ke routes we op welke dag zouden lopen. Vanwege de steile hellingen richting Meers­sen en verder besloten wij om niet die kant op te gaan. We besloten om de eerste en de laatste wandeldag 14 km te lopen. De eerste dag 14 km vanwege de verwachte hitte en de laatste dag 14 km omdat we niet naar Meerssen wilden lopen. De overige dagen wilden we dan 28 km lopen. Dit alles was op 5 augustus de planning.

Op donderdag 6 augustus 2015 besloten we de eerste 7 km en de laatste 7 km van de 28/42 km route te lopen. Even voor de rustpost liepen we langs het Keerpunt, Justitiële jeugd­zorg­in­stel­ling voor jongeren die iets strafbaars hebben gedaan of daar­van verdacht worden en intensieve behandeling nodig heb­ben. Ik bevond me juist bij de ingang toen een dame door de toegangsdeur ging. Ik zei tegen haar dat ik maar niet mee naar binnen ga, waarop zij zei dat ik ook te oud was.

De rustpost was gelegen bij Beeldentuin Maastricht te Cadier en Keer. Omdat we toch maar 14 km liepen, gingen we de beeldentuin uitvoerig bekijken. We maakten hier maar liefst 37 foto's, waarvan één dubbel. Dat kwam doordat je op een gegeven moment niet meer weet of je ergens wel of niet een foto van hebt gemaakt.

Tegen de beboste mergelhellingen van de Keerderberg, omringd door boomgaarden en weilanden met uitzicht op Maastricht en de Sint Pietersberg en drie unieke on­der­aard­se grotten met een historisch verleden dat terug gaat tot de 15e eeuw, ligt het landgoed “De Heerdeberg”. De hoofdfunctie van het bos is ecologisch. Langs de steile rand van het plateau loopt een ecologische corridor in noord-zuidelijke richting, bestaande uit bossen en graf­ten, van het Savelsbos via de Trichterweg en Riesenberg naar de Scharnderberg. (Een graft is een knik of mini-terras op een helling). Een bijzonderheid is, dat het bos zich als een hellingbos boven een groevecomplex bevindt. Een andere functie is de recreatieve. Op dit unieke plekje ligt de Beeldentuin Maastricht, waar de natuurstenen sculp­tu­ren een eenheid vormen met de natuur. De kleur­scha­ke­rin­gen van de beelden zijn een weer­spie­ge­ling van de achterwanden van de grotten. Een idyllische en rust­ge­ven­de plek, waar u heerlijk op het terras van café “bij de Paters” van een kop koffie met vlaai of van een lunch, diner en 10 soorten Gulpener bieren kunt genieten .

Het aangelegde park dat toegang geeft tot het aangrenzende Savelsbos maakt het landgoed “de Heerdeberg” de entree poort tot een uniek natuurgebied, waar in de loop van de eeuwen bij­zon­de­re, beschermde dieren- en plantensoorten hebben overleefd en waar ten gevolge van recente aanpassingen de natuurwaarden zijn verbeterd. De beeldentuin is een ideale tussenstop bij een van de wandelingen, die door en rondom het landgoed lopen. Er groeien tussen de beelden en in het aangrenzende bos, geneeskrachtige kruiden en planten, o.a. Dui­zend­blad, Herderstasje, Hondsroos, Hop, Karwij, Hondsdraf, klein en groot Hoefblad, Rodeklaver, Vlier en Zilverschoon.

Verderop kwamen we langs het Missiehuis met zijn fraaie processiepark met 14 kruis­weg­sta­ties. Het was dit tweede deel van de wandeling bij­zon­der rustig omdat de andere wandelaars nog bezig waren met hun 28 of 42 km wandeling. Daardoor hadden wij alle tijd om naar de 14 kruis­weg­sta­ties te kijken en te fotograferen.

Bijzonder is het processiepark met fraai uitzicht over de Maasvallei. Desribes liet hier in 1891-'92 een mer­gel­ste­nen Lourdesgrot aanleggen met een Mariabeeld van J. Raffl (1892). Aan de linkerzijde bevindt zich een nis met het lege graf van Christus. De naastgelegen grafkapel was oorspronkelijk de laatste rustplaats van G. Desribes en pastoor Walbears. Desribes werd rond 1900 her­be­gra­ven op de kloosterbegraafplaats, waarvan de giet­ij­ze­ren calvariegroep is gemaakt door de Union Artistique de Vaucouleurs (Fr). Aan de rand van een glooiend grasveld staan veertien in 1895 gebouwde kruis­weg­sta­ties in de vorm van zeszijdige kapellen met kantelen.

Het IVV-nummer was 10905

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor