21e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2015

Donderdag 28 mei 2015 was de eerste dag van de Drentsch Friese Woud Wandelvierdaagse van­uit Die­ver. Aanvankelijk had ik het plan had om al­le da­gen de 40 km route te lopen. Maar een flinke ge­zond­heids­dip verhinderde dat. Nu start­te ik op de 20 km. De dag tevoren waren we al naar Diever af­ge­reisd en o­ver­nacht­ten we in het naburige dorp­je Wapse. Omdat we in het o­ver­nach­ting­a­dres niet voor 7 uur konden ontbijten startte Coos, die de 30 km route liep, rond 8 uur.

Diever werd in westelijke richting verlaten. Via de Hoofdstraat en de Achterstraat kwamen we weer op de Hoofdstraat uit. Toen we afsloegen naar het gemeentehuis stond op de hoek een bord dat het nog 381 km naar Ilmenau was. Ilmenau is de partnergemeente van Diever. Na het gemeentehuis van de gemeente Westerveld en na nieuwbouwwoningen voerde de route door een betrekkelijk nieuw na­tuur­ge­bied­je naar de grote visvijver. Het grootste deel door dat na­tuur­ge­bied­je voerde de route over een lange vlonder.

We kwamen uit op de Ten Darperweg in Wapse en volgden deze tot aan de Schapenstreek. Daarna werd over rustiger wegen Dorpshuis "Oens Huus" be­reikt. Hier was op 5,7 km de eerste rust- en stem­pel­post. We kregen hier een banaan. Veel trou­we lezers van mijn website weten dat ik graag Latte Macchiato drink en dat was in het dorps­huis natuurlijk niet te krijgen. Nu wist ik dat ruim een km verderop de route langs hotel ca­fé restaurant De Wapser Herberg kwam en daar hebben wij toen een Latte Macchiato ge­dron­ken.

Door het Zuiderveld werd de Vledder Aa be­reikt en even later overgestoken. Verder liepen we door de Vledderlanden. Op 10,6 km was de twee­de rust- en stempelpost te Vled­der. Hier was de mobiele post. Vled­der werd weer verlaten en even later staken we de Vled­der Aa over. Op 16,0 km was de derde rust- en stempelpost te Wapse, opnieuw in Dorpshuis Oens Huus. Door buurt­schap Kalteren werd Diever weer be­reikt. Na molen de Vlijt was het niet ver meer naar de finish. De totale af­stand bedroeg 20,8 km. Het IVV-nummer was 11273.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor