Voorjaarswandeling Water en Duin

Op zaterdag 25 april 2015 organiseerde de Sport­wan­del­school West-Friesland de Voor­jaars­wan­de­ling Water en Duin. De start was van­uit Bezoekerscentrum De Hoep van het Noord­hol­lands Duinreservaat.

Na de start liepen we zuidwaarts over de Jo­han­na's weg overgaand in de Geversweg. We kruis­ten de Bredeweg. Na het Bospad en de Wa­ter­vlak­weg kruisten we de Reservaatweg. Nu was het niet ver meer naar Gas­te­rij Kruisberg. Hier was de eerste rustpost op 4,5 km. Bij de gas­te­rij zagen we bij een (echte) ezel met een e­zels­veu­len. Het diertje bewoog helaas te veel om hem scherp op de foto te krijgen.

Na deze rust liepen we om de eigenlijke Kruisberg heen. Op de kruising met de Zwarteweg was de splitsing. De 35 km, die wij volgden, ging hier RD, terwijl de overige afstanden afsloegen. Nu liepen we achtereenvolgens over Onderlangs, Kaagweg, Van Oldenborghweg en de Meeuwenweg naar Wijk aan Zee. Over de Verlengde Voorstraat en de Voorstraat kwamen we bij de Dorpskerk. Daarna volgden we De Zwaanstraat naar de tweede binnenrust. Deze was gelegen in Hotel Sonnevanck. De afgelegde afstand bedroeg nu 11 km.

Wijk aan Zee werd over de Rijckert Aertszweg en het Zeepad verlaten. Op het Zeepad kwam een vrouw van rechts over een doodlopend pad aangelopen. Er was prikkeldraad en ik zei dat ze er eventueel ook onder het prikkeldraad kon kruipen. Ik had niet verwacht dat ze er on­der­door zou kruipen en ik wilde doorlopen. Maar ze kroop er toch onderdoor waarbij ze tegen mij zei of ik de riem van de hond wilde vasthouden. De dame kroop wat te snel onder het prik­kel­draad door en verwondde zichzelf wat aan haar wang en er kwam wat bloed tevoorschijn.

Op een splitsing in het bos- en duingebied, net buiten Wijk aan Zee, had iemand een markering verplaatst op een 3-sprong. Wandelaars liepen hier RA terwijl we LA moesten. Ik vertrouwde het niet en twee dames voor ons waren wel RA geslagen. Nadat we de routebeschrijving hadden bestudeerd, kwamen de twee dames teruggelopen en verplaatste ik de markering naar het linkerpad.

We bleven nog even dicht bij elkaar lopen. Op een gegeven moment liepen de twee dames een afslag voorbij. We maak­ten hen er attent op. Ze zeiden, dat ze over vroeger aan het praten waren en daardoor de afslag over het hoofd heb­ben gezien.

Voordat de rust in Castricum aan Zee bij Deining bereikt werd, liepen we zo'n 4 km over het strand. Bij Strandslag 40 waren we het strand opgegaan. Na de rust op 21,6 km liepen we nog 2 km over het strand. Bij Strandslag 36 voerde ons pad steil over een duin en werd het strand verlaten. In Egmond Binnen was bij restaurant Nieuw Westert op 29,1 km nog een laatste rust. Vlak voor de finish voerde de route over camping Bakkum. Hier week de gemarkeerde route af van de beschreven en ingetekende rout. Maar bij een wandeling wordt in princiepe zoveel mogelijk de gemarkeerde route gevolgd. De totale af­stand was nu niet 35 km, maar slechts 34,45 km. Het was weer een hele mooie wandeldag ge­wor­den. We hebben deze dag heel veel Schotse Hooglanders gezien. We denken dat we er zo'n 30 hebben gezien.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor