Op zaterdag 31 januari 2015 organiseerde WS78 de Kenau tocht. De start was vanuit HFC EDO (Haarlemsche Football Club "Eendracht Doet Overwinnen") te Haarlem. Het dichts bijzijnde treinstation was station Bloemendaal. Wij hadden de route van het station naar de start op onze GPS gezet met hulp van de website www.afstandmeten.nl. Het bleek een goede zet, want de bewegwijzerde route met krijtpijlen voerde niet over de kortste weg naar de start. Zo'n 4 minuten nadat wij bij de start waren gearriveerd, kwamen de andere treinreizigers aangelopen.
Toen we bij de start aankwamen stonden al talrijke wandelaars klaar om te starten. Het was bij de startlocatie behoorlijk glad. We besloten dan ook onze spikes aan te doen. Maar na ruim een km gingen de spikes weer af. Vooral bij de start was het glad en later onderweg nog enkele keren. Want op niet gladde stukken lopen spikes niet fijn en vertragend.
Na de Schoterplas en de Stayokay kwamen we bij de Delftlaan/N208 een vierbaansweg die middels een tunnel werd gekruist. Na station Bloemendaal. en de kunstijsbaan kruisten we de Delftlaan opnieuw.
We zetten nu koers naar het centrum van Haarlem. Eerst kwamen we nog door de militairenbuurt met straatnamen als Karabinierstraat, Huzarenstraat, Kazerneplein, Stormbaanstraat en Kurassiersstraat. Daarbij kwamen we nog langs de Ripperda kazerne. In de voormalige kazerne bevinden zich nu woningen en kleine kantoorruimten.
Daarna kwamen we bij het Dolhuys. Daarna liepen langs de fraaie Schotersingel. Bij de Staten Bolwerk kruisten we bij station Haarlem de spoorlijn. Nu dwaalden we door de Stationsbuurt. Daarbij kwamen we langs het standbeeld van Kenau Simonsdochter Hasselaar en Wigbolt Ripperda. We staken de Nieuwe Gracht over en voor een monumentaal pand met fraaie trapgevel sloegen we af. Daarna kwamen we langs de Janskerk, de Sint Jozef kerk en de Waalse kerk.
Na de Bakkenessergracht werd de Spaarne overgestoken over de Gravestenen ophaalbrug. Nu volgden we fraai de Binnen Spaarne. We zagen nu talrijke fraaie panden en we kregen zicht op de Grote of Sint Bavo kerktoren. Deze dag hadden we wat moeite met de markeringen. Toen we de afslag over de Melkbrug hadden moeten nemen zagen we hier geen markering. Hoewel ikzelf met de routebeschrijving in de hand liepen, keek ik daar niet constant op, want ik moest mijn aandacht ook bij mijn twee wandelstokken een fototoestel en een GPS-apparaat houden. We hadden een regel te ver op de routebeschrijving gelezen waarop stond dat we de tweede weg linksaf moesten. En het duurde even voordat die tweede weg naar links kwam op onze verkeerde route.
Opnieuw liepen we even verkeerd omdat in de drukte geen markering werd geconstateerd. Nu liepen we, naar later bleek, langs de verkeerde kant van de Grote of Sint Bavo kerk en bij de Grote Markt vroegen we waar de Koningsstraat was. Gelukkig waren we daar vlakbij, zodat we de route verder weer met de routebeschrijving konden volgen.
Na kruising met de Leidsevaart was het niet ver meer naar de soeppost, die langs de Brouwersvaart was gelegen. Deze dag stond uiensoep op het soeppostenmenu. Dit is niet mijn favoriete soep, maar je kon er ook een bekertje water krijgen. We troffen hier een wandelaar, die het voorgaande weekend had meegedaan aan de Bosse Honderd. Ik vroeg of ik hem kon condoleren. Want hij had voor de 25e keer meegedaan en tijdens die tocht was hij uitgevallen. Ook troffen we hier een oud wandelaar, die in het verleden pijlophaler was bij WS78 tochten, maar nu was 200 tot 300 meter het maximum wat het kon lopen.
Net na de soeppost en net na kruising met de spoorlijn Haarlem-Den Haag troffen we drie wandelaars op een bankje waaronder een erelid van WS78 die tevens secretaris is bij wandelclub De Laatste Loodjes. Na het verlaten van Haarlem Tuindorp liepen we over de Duinlustweg met zicht op Huize Duinlust naar café restaurant Kraantje Lek. Hier werden de kuitspieren even flink op de proef gesteld met de beklimming van het naastliggende duin.
Al sinds 1542 , dus meer dan 450 jaar , staat aan de voet van het duin "De Blinkert" Kraantje Lek.
Deze kleine herberg was een rustpunt voor de vissers uit Zandvoort op weg naar de stad,
die lafenis bood aan de troepen van het Bataafse leger dat rond 1803 twee legerkampen had opgeslagen bij Kraantje Lek.
Kraantje Lek is nog steeds een trefpunt voor zowel de dorstige wandelaar als de fijnproever.
En hoe U ook van de gastvrijheid geniet, altijd bespeurt U de oude historie in elk detail van Kraantje Lek.
Nu volgden we een tijdlang het Visserschpad dat eerst langs natuurgebied Koningshof liep en later langs de Kennemer golf- en Country Club. Het Nationaal Park Zuid Kennemerduinen, voorheen De Kennermerduinen werd bij volkstuinen verlaten. Na het Center Parcs Zandvoort en het Circuit Park Zandvoort kwamen we op de Burgemeester van Alphenstraat uit. Bij een bushaltehokje hielden we een rust en aten en dronken wat. Op de strandboulevard van Zandvoort zagen we twee wandelaars voor ons opeens stilstaan. Ze keken op de routebeschrijving en wij besloten dat meteen ook te doen. Daarop zagen we dat we weer een afslag hadden gemist want we moesten het strand op. Tot overmaat van ramp liepen we op het strand aanvankelijk ook nog eens de verkeerde richting op.
Om half twee kwamen we bij de grote rust in Bloemendaal aan Zee aan. Vanwege het gevorderde uur besloten we door te lopen. Op 18 km hadden we al in een bushokje gerust. Nu voerde de route een tijdlang fraai door Nationaal Park Zuid Kennemerland. We zagen hierin opvallend veel meren en meertjes, waaronder het Vogelmeer. Of kwam dat mogelijk door de hoge waterstand. De koffiepost was in Santpoort Noord bij een manage.
Nationaal Park Zuid Kennemerland werd weer betreden. Dat was bij kasteel Duin- en Kruidberg. Dit was een heel imposant en fraai gebouw. Voor het kasteel stond een zilverkleurig kunstwerk. Kunstwerk, omdat niet duidelijk was wat het voorstelde. De Koepelberg werd nog bestegen. Bij de Bloemendaalse Voetbal Club volgden we de Bergweg om uiteindelijk opnieuw in Santpoort Noord uit te komen. Hier kwamen we nog langs de ruïne van Brederode.
Over de Duinweg of Duivelslaan werd de fruitpost bereikt. Hier moesten we noodgedwongen uitvallen. Bij WS78 is het regel dat uiterlijk om 17.30 uur het startbureau sluit; niet afgemeld is uitgevallen. En het was half zes. Gemakshalve liepen we nog wel naar de finish. Daarbij kwamen we nog langs station Santpoort Zuid. Het was een hele mooie maar ook zware tocht geworden. Er waren 275 deelnemers. Het IVV nummer was 16940.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.