Op 22 november 2014 liepen wij een wandeling na die op 25 juni 2014 werd georganiseerd door wandelcomité Samen op Pad (SOP). De route was uitgezet door één van de drie coördinatoren van de OLAT wandelgroep Wandelen op Dinsdag (WoD). Omdat beide organisaties bekend staan om hun mooi wandeltochten, moest dit beslist een hele mooi tocht zijn.
Met de trein en vanaf 's Hertogenbosch met bus 156 reden we via Den Dungen naar Sint Michielsgestel. Bij startlocatie 't Huuske stonden buiten picknickbanken. Daarop konden we ons makkelijk gereed maken voor de tocht. We waren hier kwart voor negen gearriveerd en op dat tijdstip was 't Huuske op een zaterdagochtend nog niet geopend.
Sint Michielsgestel werd in noordwestelijke richting verlaten. Het eerste fraaie natuurgebied waardoorheen deze wandeltocht voerde was Haanwijk. Daarna kwamen we bij kasteel Nieuw Herlaer dat fraai aan de Dommel lag. Na buurtschap Halder volgden we even de drukke Vughterweg. Spoedig sloegen we af en volgden even de Essche Stroom.
De naam Haanwijk (Hanewyc/Hanwic) komt al voor rond 1300, maar het huidige huis Haanwijk is rond 1649 gebouwd, waar voorheen een hoeve stond. Het was in die tijd eigendom van de familie Sweerts de Landas, Heren van Oirschot. In de loop der tijd kochten deze stukken land aan rond het huis Haanwijk.
Oorspronkelijk voerde de route verder langs de Essche Stroom. Maar vanwege renovatiewerkzaamheden was een deel afgezet. Nu volgden we de doodlopende Sint Michielsgestelse weg. We kwamen bij de A2 die we even parallel volgden tot de ingang van landgoed Bleijendijk. Dit was ook een heel prachtig landgoed. Door de zonneschijn kleurden de talrijke beukenbomen met fraaie herfstkleuren. Hoewel bij de ingang van het landgoed vermeld stond dat dit landgoed verboden toegang was, hadden we de informatie dat we het landgoed wel mochten betreden.
Landgoed Bleijendijk is een particulier natuur- en stiltegebied van circa 115 hectare, gelegen aan de Essche Stroom in Vught. Anneke Teulings nam begin jaren '80 van de vorige eeuw het initiatief om het landgoed in te richten als een werkplaats voor bewustzijnsontwikkeling van de mens in relatie tot de aarde. Deze doelstelling komt tot uitdrukking in alle activiteiten.
Het hele landgoed wordt ecologisch beheerd. Er worden retraites en workshops gehouden, en er vinden lessen plaats die passen binnen de doelstelling van Bleijendijk. Leerlingen van scholen uit de omgeving volgen op het landgoed natuuronderwijs. Er zijn twee agrarische bedrijven: de biologische landgoedboerderij “Het Eendje” en de biologisch-dynamische tuinderij De Guit.
De diversiteit aan activiteiten en hun onderlinge verwevenheid maken Landgoed Bleijendijk tot zo’n bijzonder initiatief.
Toen Anneke Teulings zich besloot te ontfermen over landgoed Bleijendijk, bleek dat jarenlang extensief beheer en de Tweede Wereldoorlog de landschappelijke, ecologische en energetische kwaliteiten van het landgoed hadden aangetast.
Met behulp van deskundige teams is sindsdien gewerkt aan het herstel van waterhuishouding, bodemgesteldheid en landschap, om de verborgen schoonheid ervan te laten ontluiken. Het uitgangspunt hierbij is het fenomenologisch waarnemen.
Momenteel wordt met Waterschap de Dommel samengewerkt aan het beekherstel van de Essche Stroom, de beek die het landgoed aan de oostzijde begrenst. Dit project zal het landschap verrijken met nieuwe meanders in de beek, natte graslanden en bossages. Een fietsroute aan de oostzijde zal deze nieuwe natuur toegankelijk maken voor publiek.
Het landgoed kent een rijke biodiversiteit. Zo komen op het landgoed 38 soorten paddenstoelen voor, verschillende soorten orchideeën en bijzondere vogels zoals de ijsvogel en de wielewaal.
We kwamen weer bij de A2 uit en volgden deze even parallel tot aan de Halse Barrier, het tunneltje onder de A2. Verderop liepen we langs Huize De Oude Tol. Heel vaak zagen wij dit huis liggen als wij met de auto vanuit 's-Hertogenbosch naar Eindhoven reden. Nu zit daar een geluidscherm voor en is het van de weg niet meer te zien. Naast De Oude Tol stond nog een ander oud huis dat door zijn kleur veel minder opviel dan De Oude Tol.
We sloegen af en dwaalden nu door de Halse Beemden. Daarbij kregen we eerst uitzicht op de meanderende Essche Stroom met een plaatselijk sterk uitgeschuurde bocht. Ook zagen we in een weiland fraai trekpaarden staan. Nu werd landgoed Eikenhorst bereikt. Ook hier zorgde de zon in combinatie met prachtige gekleurde bladeren van beukenbomen voor fraaie lichteffecten. Bij een vijver zagen we het gelijknamige huis fraai weerspiegelen. Hier stonden talrijke rododendrons. Aan sommige dikke stammen te zien stonden hier hele oude rododendrons.
Daarna dwaalden we door natuurgebied Sparrenrijk. Hier waren een aantal leuke smalle paadjes in de route opgenomen. Toen we het bos verlieten, bevonden we ons pal tegenover het Oertijdmuseum De Groene Poort. Met een WoD-tocht waren we hier al eens geweest. We liepen door naar eetcafé De Oude Ketting. We hoopten hier onze favoriete drank Latte Macchiato te kunnen drinken, maar helaas, het werd koffie verkeerd. Het was rustig in het café waardoor we snel werden bediend.
Na deze rust staken we de A2 snelweg weer over. Nu kwamen we in buurtschap Venrode met het gelijknamige landgoed. Op dit landgoed lagen twee grote meren. Om één ervan liepen we omheen en maakten weer de nodige foto's. We kwamen uit op de Gestelseweg. Deze weg voerde langs de Galgenheuvel. Op een flank van deze heuvel stond uitnodigend een bankje met leuning. Hier hielden we nog een rust.
Daarop werd Golfclub De Dommel bereikt. Over het golfterrein liepen we naar landgoed Zegenwerp met zijn gelijknamige kasteel. We kwamen bij de Dommel en staken deze rivier over via een stuw. Voordat het centrum van Sint Michielsgestel werd bereikt kwamen we nog langs molen De Genenberg en kruisten we de Beeksche Waterloop. In het centrum van Sint Michielsgestel zagen we de oude PKN kerk uit 1808 en de Oude Toren.
Na de Major General Thomas Renneebrug sloeg de route rechtsaf. Maar er was hier geen pad te zien of het was dichtgegroeid. We besloten De Dommel weer over te steken en de Dommel, voor zover mogelijk, aan de andere zijde te volgen. We kwamen uit op de Nieuwstraat. Deze weg met autoverkeer konden we naar het officiële eindpunt van de wandelroute volgen. maar omdat de bus hier ook langs kwam besloten we hier te stoppen.
De brug in het centrum van Sint-Michielsgestel over De Dommel had oorspronkelijk geen officiële naam. Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar kwam met het verzoek de brug een naam te geven. Als herinnering aan de bevrijding van Sint-Michielsgestel op 23 oktober 1944 kreeg de brug de naam Major-General Thomas Renniebrug met als toelichting Commander , 51ste Highland Division.
Generaal Majoor T.G. Rennie was commandant van de 51ste Highland Division. Gedurende de tweede wereldoorlog commandeerde hij de divisie door Frankrijk, België en Nederland. Met zijn divisie bevrijdde hij op 23 oktober 1944 Sint-Michielsgestel en omgeving. Generaal Majoor T.G. Rennie had een buitengewone militaire carrière met een record aantal positieve oorlogsverrichtingen. Hij commandeerde zijn eigen regiment The Black Watch in Alamein en een aanvalsbrigade tijdens de landing in Sicilië. Ook commandeerde hij Britse aanvalsdivisies bij de aanval in Normandië. Tijdens een actie in Duitsland, na het oversteken van de Rijn is Generaal Majoor T.G. Rennie in maart 1945 gesneuveld. Door de brug een naam te geven verbetert de vindbaarheid van de brug. Ook uit het oogpunt van dankbaarheid tegenover onze bevrijders vindt de gemeente het een mooi gebaar om de brug te verwijzen naar deze generaal. Aan beide zijden van de brug wordt een bord geplaatst met de naam Major-General Thomas Renniebrug met als toelichting Commander, 51ste Highland Division. De familie van generaal Majoor T.G. Rennie is vereerd met de benoeming van de brug en ziet het als een groot eerbetoon.
Het was een hele mooie wandeling geworden. Dit was mede te danken aan het zonnige weer en de voor de tijd van het jaar hoge temperatuur van 13 graden.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
|