Op zaterdag 18 oktober 2014 organiseerde WS78 de Voettocht naar de Heerlijckheid Slangenburg. De start was vanuit het Agrarisch Opleidings Centrum AOC-Oost. Er waren op het spoor werkzaamheden op de lijn van Arnhem naar Winterswijk. Gelukkig voor ons was tot Doetinchem wel treinverkeer. Rond kwart voor negen kwamen we bij de start aan. We schreven ons snel in en keken wat rond naar bekenden.
Om negen uur begaven we ons op pad. Omdat de startlocatie aan de oostkant, aan de rand van Doetinchem lag, werd de bebouwde kom snel verlaten en liepen door de natuurgebieden Ruige Horst en de Zumpe. Na het verlaten van de Rekhemse weg dwaalden we door bosgebied De Wrange en Klein Koekendaal. De Rekhemseweg werd gekruist en nu zetten we koers naar de begraafplaats Slangenburg. Bij punt 31 in de routebeschrijving was een parkoerswijziging. Gewoontegetrouw bij WS78 staat dan de letter W op de pijl, maar dat was nu niet het geval. Na een ruime slinger om de begraafplaats werd kasteel Slangenburg bereikt. Dit was een groot en imposant gebouw. Bij de landgoederenwinkel van kasteel Slangenburg was de soeppost. Hier was de splitsing met de 20 k route. Iedere keer als de soeppost en de koffiepost op dezelfde plaats is, organiseert WS78 ook een 20 km route.
We dwaalden vervolgens een tijdlang door het prachtige bosgebied van landgoed Slangenburg. In buurtschap Heidenhoek staken we de Heidenhoekse Vloed over. Bij het gelijknamige natuurgebied liepen we langs het winterverblijf voor vleermuizen. Verder liepen we over het Boelekeerlspad en langs privé-natuurtuin Hondemassen. In het Besseldersbos kwamen we bij de Boelekeerl en vlakbij een watermeter.
De Heidenhoek heeft een kenmerkend oud cultuurlandschap. Dit cultuurlandschap bestaat uit dekzandreliëf met dekzandruggen en -kopjes. Het kent een afwisseling van cultuurgronden, weilanden en bolle akkers. Hiertussen liggen bosjes, houtsingels en andere natuurelementen. De buurtschap kent voornamelijk verspreid liggende bebouwing. Langs de Heidenhoekweg bevindt zich een kleine kern bestaande uit een rij van vijf arbeidershuizen, een voormalig mengvoederbedrijf met een karakteristieke hoge silo en een oud zondagsschooltje. Deze verharde weg slingert onderlangs de hoger gelegen akkers op de essen.
In de Heidenhoek bevindt zich nog een oude lijkweg, de Barinkweg. Oorspronkelijk liep deze weg vanuit de buurtschap tot aan de begraafplaats bij de kerk in Zelhem. In de tweede helft van de twintigste eeuw is het gedeelte in het dorp Zelhem verdwenen door dorpsuitbreiding. De Heidenhoek is een van de landschapsmonumenten in de Achterhoek. Tijdens een wandeling of fietstocht door de Heidenhoek ziet u regelmatig het ‘enk landschap’, ook wel ‘essen’ genoemd, waar u ook duidelijk verschillende hoogtes in het landschap zult ontdekken. Een kleine es wordt ook wel een kamp genoemd. Daarnaast kunt u genieten van de typische planten- en diersoorten van dit kleinschalige cultuurlandschap. Ree, patrijs, steenuil, boomvalk, boomkikker, zandblauwtje, grasklokje, vlasleeuwenbekje, struikheide, boerenwormkruid, bosanemoon, wilde kamperfoelie of koekoeksbloem; u vindt ze in hun eigen jaargetijde. Bij de poelen langs de Heidenhoekse Vloed groeit de vogelmelk en zonnedauw, een vleesetende plant.
De Heidenhoek kent nog een uitgestrekt netwerk van zandwegen. Men kan hier vele kilometers over zandwegen wandelen zonder een asfaltweg tegen te komen. De omvang van dit zandwegenpatroon is zeer uniek voor een intensief gebruikt en bewoond agrarisch cultuurlandschap in de Achterhoek.
Sinds 2010 loopt de etappe Zelhem – Montferland van het landelijk bekende Pieterpad over de Heidenhoekse zandwegen.
Het Besseldersbos ging over in landgoed 't Veld, een particulier terrein dat voor wandelaars en fietsers was opengesteld. We kwamen bij een relatief groot meer met observatiehut. Aan landkaarten te zien was dit een relatief nieuw meer omdat het niet op kaarten was aangegeven. Nu was het niet ver meer naar cafézaal Lowink te Halle-Nijman. Hier was de grote rust. Vanwege het warme weer, zo'n 21 graden, zat iedereen buiten en ook buiten konden bestellingen worden gedaan bij door de uitbater uitgestalde tafel.
Halle-Nijman werd verlaten. Bij een woning was in de voortuin melding gemaakt van een nieuwe wereldburger met de naam Mick. We staken de Beneden Slinge over en volgden de Rietveldweg. Daarna staken we de Bielheimerbeek tweemaal over. Landgoed Slangenburg werd weer bereikt en op 29 km werd de koffiepost bereikt in de Landgoederenwinkel van kasteel Slangenburg.
Vanaf punt 105 in de routebeschrijving was de beschrijving wat onduidelijk. Tweemaal zagen we op pijlen nummer 105 staan. Na de koffiepost was er een verschuiving van de tussenafstand tussen de routebeschrijving en de weergave op de bepijling. Dat duurde voort tot de fruitpost. Op de parkoersbeschrijving van de 20 km lopers, die een aparte routebeschrijving kregen, was het wel goed weergegeven. Maar als je niet op de routebeschrijving keek en alleen de bepijling volgde, dan merkte je daar niets van.
We kwamen op korte afstand langs de Sint Willibrords Abij. Over de Kloosterlaan liepen we via een tunnel onder de A18-snelweg. We volgden een zijtak van de Bielheimerbeek over landgoed Maetland. Na een stuw over voornoemde beek werd de fruitpost bereikt te Gaanderen. Hier konden we zelfs op een stoel zitten, iets wat op de soeppost en koffiepost niet mogelijk was. We staken de Bielheimerbeek opnieuw over, even later gevolgd door de spoorlijn Doetinchem-Winterswijk waar dit weekend echter geen treinen reden vanwege werkzaamheden.
Nogmaals werd de A18-snelweg gekruist. Door de wijk Oosseld werd rond 17:15 uur de finish bereikt. Het was een hele mooie tocht geworden. Ondanks dat er een 20 km route werd georganiseerd bedroeg het aantal deelnemers slechts 294. Het IVV-nummer was 16876. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
|