NS wandel2daagse Mariapeel

Op donderdag 29 mei 2014 begaven wij ons naar station Horst-Sevenum te Hegelsom. Hier be­gon­nen wij aan de NS wandeltweedaagse Mariapeel. Wij hadden een overnachting geboekt in He­le­na­veen en daar konden we niet voor 16:00 uur te­recht. Deze donderdag was hemelvaartsdag en op een feestdag rijden de treinen een zaterdag dienstregeling. Met een vertraging van een half uur door een seinstoring kwamen we rond half tien op station Horst-Sevenum aan.

Eerst volgden we de spoorlijn in oostelijke rich­ting, maar spoedig sloegen we af over een graspad langs de Grote Molenbeek. Het gras van het graspad was langer dan ons lief was en als een paard trokken we na elke stap onze voeten recht omhoog om onze schoenen zo min mogelijk nat te laten worden door het natte gras. Hoewel er op station een cafeetje was, gaven we toch de voorkeur om in het centrum van Sevenum koffie te drinken. Via de Blakterbeek en een fraaie totempaal op een heuveltje werd het centrum van Sevenum bereikt.

Bij café res­tau­rant De Sevewaeg hadden we een rust en dronken Latte Macchiato. Het café res­tau­rant was gelegen tegenover de RK Heilig Hart Fa­bi­a­nus en Se­bas­ti­a­nus kerk. Er ging net een kerk­dienst uit. Er kwamen opvallend veel kleine kin­de­ren, die veelal in het wit gekleed waren, de kerk uit. Die kin­de­ren hadden eerste communie gedaan. Dat is een belangrijke gebeurtenis in het leven van jonge RK kin­de­ren.

We verlieten Sevenum. Op een bankje zat een fietser uit te rusten. Tegen de rugleuning van de bank stond een tekst. We keken er naar waarop de bankzitter zei wat er op stond. Het was voor ons geen duidelijke tekst waarop wij antwoordden dat we de Brabantse taal niet machtig waren. Daarop zei de man dat het Limburgs was. Bij de afslag naar de Heilige Donatiskapel moesten we even oppassen. Deze NS wandeling volgde meestal de wan­del­knoop­pun­ten, maar nu bij deze afslag week deze wandeling hier vanaf. Hoewel de Heilige Donatiskapel niet aan onze NS-wandeling lag, liepen we toch even naar de kapel toe.



We kwamen in Kronenberg. In het centrum nabij de Heilige Theresia van het kind Jezus kerk wilden we wat drinken. Toen we in de deuropening van café Ummenthun stonden, maakten we rechtsomkeert. Het stonk er heel erg naar rook. Daarop hadden we onze hoop op het 2 km verderop gelegen Nieuw Kronenbergerhof gevestigd. Helaas, het was gesloten en stond te koop.

We verlieten Kronenberg over een lange grintweg. Op een bankje hadden we een rust. Twee dames die dezelfde wandeling liepen en op hetzelfde adres overnachtten, passeerden ons. We moesten op een gegeven moment een pad rechtsaf inslaan en toen zagen we dat de twee gepasseerde dames de afslag niet als zodanig herkend hadden. Nu liepen wij dus weer voor. We staken de Midden Peelweg/N277 over. Daarop werd Evertsoord bereikt. In dit buurtschap is de vrouwengevangenis het meest opvallende gebouw.



Nu zetten we koers naar het natuurgebied Mariapeel. Dit werd bij het Defensiekanaal bereikt. De eerste meters langs het Defensiekanaal liepen we aan de verkeerde zijde omdat het pad aan de andere zijde niet was opgevallen.



Daarna liepen we fraai door Mariapeel. Aan de rand van dit natuurgebied werd de provincie Limburg verlaten. Voor ons overnachtingadres moesten we in het Brabantse He­le­na­veen zijn. He­le­na­veen werd langs de Helenavaart bereikt. We kwamen hier rond 16:15 uur aan. De kamer van B&B De Halte was niet groot maar de prijs voor de overnachting was niet al te duur.



Het was deze dag een sombere dag, maar wel droge dag geworden. Van een vriendin uit Alkmaar hoorden we dat het daar bijna de hele dag geregend had. Wij hebben het dus goed getroffen. Bij ons in He­le­na­veen viel één licht buitje rond half zes.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor