20e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse 2014

Op vrijdag 23 mei 2014 verlieten we de start in noordelijke richting. De bebouwde kom van Diever werd over de Hoofdstraat verlaten. We volgden de Bosweg tot aan de Haarweg. Daar werd het bos­ge­bied betreden. Op 5,2 km werd de eerste rust­post bereikt. Deze was gelegen bij camping "Hoeve aan de Weg" te Oude Willem. We troffen hier weer tal­rij­ke bekenden en het duurde dan ook even voor­dat we de wandeling vervolgden. Ik had ook de tijd, want Coos liep de 30 km route, en daar moest ik na afloop van mijn wandeling op wachten om ge­za­men­lijk naar ons o­ver­nach­ting­a­dres te reizen.

De Bosweg werd vervolgd tot aan buurtschap Wa­te­ren. Nabij de Ganzenpoel was de tweede rust­post op 8,7 km. De tweede rust­post was alle dagen de mo­bie­le post. Dus de verzorgingspost van de organisatie zelf. We dwaalden verder door het Drents Friese Woud. Door het Dieverveld en langs meertje Noordsveen kwamen we weer bij camping "Hoeve aan de Weg" te Oude Willem. Hier was de laatste rust­post op 14,2 km.

Ook de laatste etappe deze dag voerde door bos­ge­bied van het Drents Friese Woud en Ber­ken­heu­vel met het A.C. van Daa­len mo­nu­ment. Dit mo­nu­ment was verstopt achter een paar grote ro­do­den­dron­strui­ken. Bij toeval zag ik dit mo­nu­ment, want ik zocht een geschikte plek voor een sanitaire stop.

Het bos van Landgoed Ber­ken­heu­vel is ruim een eeuw geleden aangeplant door landgoedeigenaar A.C. van Daa­len. Hij koos vooral dennen, omdat daar geld mee te ver­die­nen was. Den­nen­hout werd in die tijd in de mijnen gebruikt om schachten mee te stutten. Wist je dat den­nen­hout de bijzondere eigenschap heeft dat het eerst kraakt voor­dat het echt breekt? Een prima a­larm­sy­steem. A.C. van Daa­len is in deze streek vooral bekend geworden als eigenaar van het landgoed Ber­ken­heu­vel en als bestrijder van de stuifzanden. De stuifzanden in deze omgeving waren vooral ontstaan door te intensieve begrazing. Van Daa­len bestreed het zand onder meer door wallen aan te leggen, berken te planten en dennen te zaaien.

Op het mo­nu­ment van A.C. van Daa­len staat: ‘hier verrees uit stuivend zand en ledig aard, een lachend paradys’. Met deze zuil uit 1925, werd herdacht dat het landgoed Ber­ken­heu­vel 35 jaar er voor in bezit kwam van de familie Van Daa­len. Hij is belangrijk geweest voor de ontwikking van het huidige natuurgebied.


We kwamen nog langs de Koekoeksvijver. De totale afstand bedroeg deze dag 20,4 km. Nadat het de eerste uren droog was geweest, motregende het daarna af en toe heel licht. Het was in ieder geval te weinig om de regenkleding aan te doen. Doordat we veel in het bos liepen werd de neerslag ook nog aanzienlijk getemperd. Het IVV-nummer was 16760.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor