Ronde van Zuid-Limburg 2014

Op zaterdag 17 mei 2014 was de start van de Ronde van Zuid Limburg. Deze driedaagse wan­del­tocht kan ook als twee­daagse worden gelopen. Coos liep alle drie de dagen de 30 km route. Zondag 18 mei was de basis afstand 40 km, maar 65 plusser en anderen voor wie 40 km teveel is kunnen 30 km lopen. Ikzelf had voor de twee­daagse ingeschreven.

Bij de start troffen we talrijke bekende wan­de­laars. Sommigen waren verbaasd mij hier aan te treffen omdat zij op de hoogte waren van de me­di­sche ingreep die ik heb ondergaan. We ver­lie­ten de start even na acht uur. We liepen in de richting van het treinstation maar een eind ervoor sloegen we af en door een tunnel werd de noord­kant van het station bereikt. Bij de Pa­le­mi­ger­boord ver­lie­ten we de bebouwde kom en door een bos­ge­bied werd de Euregioweg bereikt, een rondweg om Heerlen. Na een steile bolle brug volgden we de Heideveldweg die ook omhoog liep.

De bebouwde kom werd definitief verlaten. Over een bosrijk parkoers werd restaurant Schrieversheide bereikt. Dit is een restaurant van Natuurmonumenten dat aan de Brunssummerheide gelegen is. Doordat we al aardig in de achterhoede waren geraakt, had dit het voordeel dat we nu snel aan de beurt waren voor een bestelling.

Het parkoers werd nu flink heuvelig met enige steile passages. Na de Rode Beek graasde aan onze rechterhand een schaapskudde met maar liefst 1000 schapen. Bovengekomen op de laatste heuvel voor de verzorgingspost kwamen we langs een ter­rein waar padvinders een vuurtje aan het stoken waren. Dat was op het kamp­ter­rein waar Nicky Verstappen 16 jaar tevoren ook ge­kam­peerd had.

Toen we bij de verzorgingspost aankwamen, bleken alle banken in de zon te staan. Daardoor duurde onze rust maar kort. Over de Schin­vel­der­weg werd koers gezet naar Land­graaf. Daar­bij kwamen we nog langs het Nicky Verstappen - zinloos geweld monument. Bij sportzaak Hendriks hadden we nog een laatste verzorgingspost al­vo­rens station Land­graaf te bereiken. Hier was voor mij na 13 km het einde van deze tocht.

Met de trein reed ik naar Heerlen. Op het station kwam ik rond 12 uur aan en toen zag ik al een wan­de­laar naar de finish lopen. Ik besloot eerst naar het centrum van Heerlen te lopen. Daar dronk ik een paar Latte Macchiato's. Rond kwart voor drie liep ik naar de finish en trof Coos daar een half uur later.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor