10e Sahara tocht

Op donderdag 3 april 2014 reden wij vanuit ons va­kan­tie­ver­blijf naar Lommel. Hier werd de 10e Sa­ha­ra­tocht ge­or­ga­ni­seerd. De lang­ste af­stand waar­aan we kon­den deel­ne­men was 22 km. Deze was op­ge­bouwd uit 3 lussen waar­bij we met elke lus weer bij de start uit­kwa­men. De lang­ste lus was 9 km. De andere twee lussen waren res­pec­tie­ve­lijk 8 en 5 km. De start was vanuit het Scouts­heem aan de Nieuwe Kopen.

De Sahara is een woestijnachtig landschap met middenin een hel­der­blauw meer en rondom geurende naaldbossen. Deze oase van rust en hét Mekka van menig wandelaar of natuurliefhebber is ontstaan door men­se­lij­ke ac­ti­vi­tei­ten. De uit­wa­se­min­gen van de vroegere zinkfabriek liet alle groene beplanting verdwijnen, met als resultaat een dor landschap bedekt met witzand.Om uitdeining te voorkomen werden bossen aangelegd, waardoor het proces van verdere verzanding voorkomen werd. De Sahara is gelegen in de onmiddellijke omgeving van het Kempens kanaal, met daarnaast aangename wandel- en fietsfaciliteiten. 

Vanuit de start liepen we eerst naar het Speelbos Sahara. Na een zandvlakte kwamen we bij een groot meer. Hier voerde het pad gedeeltelijk vlak langs. het kanaal Bocholt-Herentals. Bij het gebin van een havengebied doken we weer de bossen in. Nabij Maatheide kwam ik de man met de hamer tegen. Gelukkig stond vlakbij een bankje met leuning waar we een rust hielden. Daarna daalde het tempo aanzienlijk, maar bleven we genieten van de mooie omgeving.

De startlocatie werd weer bereikt. Ik besloot hier de wandeling te stoppen. Coos liep daarna nog de lus van 8 km zodat zij uiteindelijk 17 km heeft gelopen. De lus van 5 km liet Coos schieten, mede omdat die route vrijwel geheel over verharde wegen liep. Het was een mooie tocht geworden. Van de 752 deelnemers kwamen 25 wandelaars uit Nederland en één uit Duitsland.

Ik heb deze tocht kunnen lopen dankzij www.beneluxwandelen.eu. Van deze website heb ik de informatie voor deze tocht gehaald. Op deze website kan u van elke tocht, die in de Benelux wordt ge­or­ga­ni­seerd, vooraf zien waar een tocht wordt georganiseerd. Na afloop kunt u zien of er een verslag van een bepaalde tocht is geweest. Meestal zijn dat fo­to­re­por­ta­ges, maar soms ook tekstuele ver­sla­gen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor