Op zaterdag 1 maart 2014 organiseerde de FLAL de Sterrenwachtwandeltocht. De start was vanuit het Van der Valk Hotel te Spier. Wij waren weer de voorgaande vrijdag naar Beilen gereisd en hadden daar overnacht op een adres van de Stichting Vrienden op de Fiets. Zaterdagochtend had de gastheer ons naar de start gebracht. We moesten vroeg opstaan want we wilden de 60 km lopen en dan was de start vanaf 8 uur.
Hoewel voor deze dag een overwegend droge dag was voorspeld miezerde het bij de start wat. Bij de start zagen we weer talrijke bekenden. De verst weg komende wandelaars was een echtpaar uit het Limburgse Heerlen. Maar er waren ook wandelaars uit Haarlem, Zaandam en Veenendaal. De startlocatie werd in noordelijke richting verlaten. We dwaalden door het Dwingelderveld over onder andere de Oosterweidseweg en langs het ven Karreveen. Ongemerkt ging het gebied over in bos- en heidegebied Lheebroekerzand. Daarbij kwamen we nog langs vennetje Kliploo dat ook wel Kipelo wordt genoemd.
Na de Lheebroekerzandweg was langs de Spieregerweg/N855 bij een gebouwtje van Staatsbosbeheer de eerste wagenrust. Een deur van het gebouwtje stond open en je kon gebruik maken van een toilet maar er was geen wagenrust ingericht. Verder dwaalden we door het Dwingelderveld. Opnieuw kwamen we langs een vennetje. Ditmaal was dat het Lange Veen. Na Achter 't Zaand en door het Lheederzand werd buurtschap Lhee bereikt en doorkruist. Dit was een alleraardigst plaatsje met oude rietgedekte boerderijen. Op een enkele boerderij was het dak met mos begroeid.
Verder lopend kwamen we over een fraaie weg die omzoomd was met mooie berken. Daarop werd Dwingeloo bereikt. We zagen de Sint Nicolaaskerk met zijn opvallend uivormige kerktorenspits en voor de kerk stond het standbeeld van de Juffer van Batinghe. Zij was gezeten op een paard. Even later werd bij Pannenkoekenboerderij In de Zaagkoele een rust bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 15 km. Na de rust liepen we langs hotel Wesseling, hotel De Brink en langs de Sint Nicolaaskerk.
Over de Dwingelderdijk werd Dwingeloo definitief verlaten. We kruisten de Dwingelderstroom die ook wel Oude Vaart wordt genoemd. Langs de rand van buurtschap Leggeloo kwamen we in buurtschap Eemster. Hier vielen de Alpaca's of berglama's op. Aan de rand van buurtschap Boterveen werd de Noordlake overgestoken. Toen wij hier een vorige keer waren stonden hier 2 jongens van een jaar of 12 in zwembroek en doken er in het water. In de verte zagen we de TV mast te Hoogersmilde die weer helemaal opgetuigd was.
Nu werd natuurgebied De Vorrelvenen dit was een prachtig natuurgebied. Net als in vele andere natuurgebieden lagen ook hier talrijke omgewaaide bomen. Na de Achterste Zandduinen werd op 26 km een wagenrust bij de Barelshoeve bereikt. Er stonden hier zelfs 2 dixies. Nu werd koersgezet naar het Blauwe meer. Nadat we hier grotendeels omheen waren gelopen voerde onze route tussen het Blauwe meer en de Achterste plas door. Het kwam ons hier bekend voor want het voorgaande jaar liepen we hier ook met de Drents Friese Woud wandel4daagse vanuit Diever.
We kwamen bij de Drentse Hoofdvaart. Deze volgden we in de richting van Hoogersmilde. Daarbij kwamen we nog langs een kunstwerk in de vorm van een fraai versierde paal. Nabij een kalkzandsteenfabriek werd de Drentse Hoofdvaart overgestoken. Voor de bebouwde kom van Hoogersmilde sloegen we af en bij camping de Reeënwissel hadden we nog een rust. De afgelegde afstand bedroeg hier ongeveer 33 km.
We bevonden ons inmiddels in het bosgebied van het Drents Friese Wold. We kwamen meerdere keren rijtuigen tegen die door paardenwerden getrokken ter vermaak. In het Natuurpark Drents Friese Wold kwamen we langs het Olde Veen en het Snoekveen. Over de Pastoorszandweg werd de Drentse Hoofdvaart bereikt en overgestoken. Nu kwamen we in Geeuwenbrug. Hier hadden we op 40 km een rust in café buurthuis de Gowe.
De volgende doorkomstplaats was buurtschap Leggeloo. Hier vielen de talrijke geel gekleurde fietsen op. Sommige fietsen stonden er al heel lang omdat ze begroeid waren. In Dieverbrug werd de Drentse Hoofdvaart bereikt. Dit kanaal volgden we bijna 2 km en kwamen we langs de Dieversluis. Nabij Koningsschut verlieten we het kanaal en even later staken we de Oude Vaart over.
Historie "Koningsschut"
Voor de aanvoer van water naar het bovenpand van de Drentsche Hoofdvaart werd in 1792 bij Beilen een keerschut in de Beilerstroom geplaatst en werd de Beilervaart gegraven. Ook in de Dwingelerstroom tussen Batingeschut en Koningschut heeft een keerschut (Spijk- en Landschut) gestaan. Landeigenaren hadden veel overlast van de opstuwing van het water door deze schut. Daardoor werd deze stuw regelmatig vernield.
In 1814 werd de aan stukken geslagen stuw niet meer hersteld. Inmiddels waren er anderemogelijkheden voor de voeding van de Drentsche Hoofdvaart ontstaan. De eigenaar van het huis Oldengaerde onder Dwingeloo, A.W. van Holthe, had een vaart laten graven en wilde een scheepvaartverbinding hebben voor zijn bezittingen tot aan de Hoofdvaart. Hij had een vaartje laten graven dat de Dwingelerstroom juist boven het Koningsschut kruiste en gebruikt kon worden voor voeding van de Hoofdvaart. In 1824 zijn hiervoor onderhandelingen tussen van Holthe en de directie van Waterstaat gevoerd. Uiteindelijk kan men tot overeenstemming gekomen. De provincie heeft het Koningschut in de Oude Vaart juist beneden het vaartje, waarvan van Holthe en anderen eigenaar waren, overgenomen en vernieuwd. Tevens verplichtte de provincie zich een keerschut bij de uitmonding van het vaartje van van Holthe in de Hoofdvaart te maken.
Stuw "Koninksschut" is een overdekte houten keerstuw op betonnen wanden. De stuw heeft nu geen functie meer in de waterhuishouding. De hoofdconstructie bestaat uit betonnen wanden met daarop een betonnen portaal. Het betonwerk is geschilderd (geweest). Op het portaal is een houten kap aanwezig. Het houtwerk is verduurzaamd met carbolineum. Onder de kap is een deel van het bedieningswerk aanwezig. Aan de zuidelijke pijler van het portaal is een vertragingskast aanwezig. De stuwklep is een uit hardhouten planken samengestelde constructie met een relatief kleine doorstoomopening.
Verder liepen we langs Havenzate Oldengaerde, door buurtschap Westeinde en langs Batinghe weer terug naar Dwingeloo. Na de Brugeskerk kwamen we bij de laatste rustpost die bij café De Riete te Dwingeloo was gelegen. De afgelegde afstand bedroeg hier 50 km. We vonden het wel merkwaardig dat we niet op dezelfde locatie een rust hadden als op de heenroute. Want de locaties lagen vrij dicht bij elkaar.
Dwingeloo werd in zuidelijke richting verlaten. Aan de rand van bosgebied Dwingelderveld nabij bosbad De Paasbergen werd de bosrand aanvankelijk gevolgd. Door een bosgedeelte van Nationaal Park Dwingelderveld kwamen we bij het heideveld en volgden dit tot voorbij de Sterrenwacht. Na het Smitsveen en het Koelevaartsveen werd de finish bereikt. Het was een hele mooie tocht geworden. Er was een hoge deelname met 715 wandelaars. Zowel bij de start als bij de finish regende het licht. Maar tijdens de wandeling was het overwegend droog.
Ik hoop dat u het een mooi verslag vond. Door gezondheidsproblemen loop ik momenteel niet. Omdat ik in het verleden veel wandelverslagen heb gemaakt kan ik dit nog wel doen. Dit verslag is tot stand gekomen met behulp van de ingetekende route en fotoreportages van wandelaars. De foto's in dit verslag zijn gemaakt tijdens de vierdaagse van Diever in de jaren 2011 en 2012.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.